direct naar inhoud van 3.2 Nieuwe planopzet
Plan: Druten-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0225.BPUdrutenoost-1203

3.2 Nieuwe planopzet

Voor het noordelijke plandeel is daarom de opzet herzien, en is getracht een meer dorpse invulling te geven aan het plan, waarbij elke straat een andere identiteit krijgt. Daarnaast is er een logisch stratenpatroon gemaakt, waar voor- en achterkanten van de woningen helder ten opzichte van elkaar zijn gegroepeerd en logische overgangen kennen.

Wat betreft de verschillende identiteiten in het plan, zijn er om te beginnen 2 groene ruimtes ontstaan, waaromheen woningen zijn gedrapeerd:

  • Een 1e groene ruimte is noord-zuid gelegen en verbindt hiermee de dijk met de tichelgaten. Deze groene ruimte is de ruimtelijke drager van het plan. Hieromheen worden tweekappers gelegd, die een rustig en lommerrijk woonmilieu opleveren.
  • Een 2e groene ruimte is oost-west in het plan geplaatst. Hieromheen liggen zowel tweekappers als rijwoningen. Het parkeren is zoveel mogelijk van het gevormde pleintje weggehaald en naar de achter- en zijkant gelegen parkeerkoffers verplaatst. Als beeld verschijnt hier een klein lensvormig plein, waarin in het midden ook een speelvoorziening voor kinderen is gedacht.

In het oostelijk deel van het plan zijn 2 korte straten opgenomen die leiden tot een 3e groene ruimte in de wijk. Deze manifesteert zich in relatie met het dijkprofiel tot een eigen identiteit. Ook hier is een speelvoorziening opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0225.BPUdrutenoost-1203_0002.jpg"

Naast deze 3 plekken hebben ook de diverse woonstraten een eigen uiterlijk gekregen. Zo ligt boven het lensvormige plein een woonstraat met uitsluitend vrije kavels. Deze straat heeft een heel eigen beeld door de prominente aanwezigheid van de dijk.

Daarnaast heeft ook de rondgaande weg langs de tichelgaten een eigen gezicht. Deze weg is de ontsluitingsweg van de wijk en hieraan wordt een aantal zorgvuldig gecomponeerde woonblokken gelegd, alsmede vrije kavels en een aantal 'waterwoningen'. Deze laatste staan in of aan het water van de tichelgaten. Het vrije zicht vanaf de rondgaande weg op de omgeving zorgt voor een prettige openheid in het plan.

Op deze manier is een plan met 5 identieke woonstraten omgebogen naar een plan met 5 eigen identiteiten, die in combinatie met de beelden uit het beeldkwaliteitsplan passend zijn voor het verkrijgen van een dorpse sfeer.