direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Milieu- en omgevingsaspecten
Plan: Druten-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0225.BPUdrutenoost-1203

Hoofdstuk 4 Milieu- en omgevingsaspecten

Voor de beschrijving van de milieu- en omgevingsaspecten wordt verwezen naar de toelichting van het bestemmingsplan 'Druten - Oost' en het bijbehorende bijlagenboek, die als bijlagen bij de toelichting van dit uitwerkingsplan zijn opgenomen. Hierin zijn de milieu- en omgevingsaspecten reeds uitputtend beschreven en is aangetoond dat geen van de milieu- en omgevingsaspecten een belemmering vormt voor de voorgenomen ontwikkeling (zie Bijlage 1 en Bijlage 2).

Uitzondering op bovenstaande wordt gevormd door de waterhuishouding. De rapportages met betrekking tot dit aspect waren gebaseerd op een ouder stedenbouwkundig inrichtingsplan. Vanwege de gewijzigde plannen heeft de Ontwikkelingsmaatschappij Druten-Oost C.V. in overleg met het waterschap het eerder goedgekeurde waterhuishoudkundig rapport bijgesteld voor de woningbouwontwikkeling (BOOT organiserend ingenieursburo BV, Waterhuishoudkundig plan "Ontwikkeling Druten-Oost" te Druten, documentnr. K08141-r02, revisiedatum: 15 mei 2012). In dit rapport worden de uitgangspunten en ontwerpcriteria ten aanzien van de waterhuishouding weergegeven.

Uit het rapport en de onderliggende berekeningen blijkt o.a dat de te realiseren retentievoorzieningen binnen de planlocatie (ruim) voldoende zijn gedimensioneerd om aan de kwantitatieve bergingseisen van het waterschap te voldoen. Daarnaast wordt bij de voorgestelde aanleghoogten van het plangebied, voor zowel de gemiddelde situatie alswel de maatgevende situatie bij hoogwater in de Waal, voldoende ontwatering en drooglegging berekend. Tevens blijkt uit het rapport dat door de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden er geen sprake is van kweltoename binnen planlocatie Druten-Oost.

Een ander belangrijk aspect uit het genoemde rapport is de projectie van woningen en infrastructuur in de beschermingszone van de primaire waterkering (noordzijde planlocatie). Ten behoeve van de stabiliteit en functie van de waterkering dient minimaal buiten het profiel van vrije ruimte te worden gebouwd. Een aantal (bouw)fasen ligt direct tegen of in de huidige beschermingszone van de waterkering. In overeenstemming met het waterschap wordt per fase in de uitwerking rekening gehouden met de dan geldende eisen, zodat met de aanleg van de woningen en de hiervoor benodigde voorzieningen, de stabiliteit en veiligheid van de primaire waterkering is gewaarborgd.