Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Druten-Zuid
Status: voorontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0225.BPdruzuid-1101

3.2 Ruimtelijke structuur

Druten-Zuid is na 1970 als grootschalige uitbreidingswijk ten zuiden van de Van Heemstraweg gerealiseerd. Deze uitbreidingswijk ligt tussen de kern van Druten, ten noorden gelegen, en Puijflijk, ten zuiden gelegen. De wijk bestaat uit overwegend grootschalige planmatige woningbouwuitbreidingen, te weten De Bouwing en De Buitenhof. Aan de oostzijde is het bedrijventerrein Klepperheide gerealiseerd. Ruimtelijk ligt het gebied van Druten-Zuid opgespannen tussen de Van Heemstraweg aan de noordzijde, Scharenburg en Scharenburgsestraat aan respectievelijk de oostzijde en zuidzijde en het oude lint van de Kerkstraat aan de westzijde. Het gebied van Druten-Zuid is overwegend een woongebied. Op een aantal plaatsen in de wijken liggen voorzieningen zoals detailhandel, horeca en maatschappelijk. Aan de zuidzijde van Druten-Zuid, tussen de Hansekamp en de Scharenburgsestraat, ligt een uitloopgebied waar tevens een trap- en speelveld is gelegen. Het bedrijventerrein Klepperheide is gelegen ten oosten van de Scharenburg en ten zuiden van de Van Heemstraweg. Naast bedrijven, de gemeentewerf en de brandweer bevindt zich hier een aantal maatschappelijke voorzieningen waaronder een school, een sporthal, een begraafplaats en een aantal zorgvoorzieningen.
 
De zuidelijke uitbreiding van Druten is gerealiseerd in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Deze wijk, ten zuiden van de Van Heemstraweg wordt gekenmerkt door de voor die tijd herkenbare woonerven structuur. Centraal door de wijk ligt de Koekoek en Langstuk. Beide wegen hebben een wijkontsluitingsfunctie. Door de wijk loopt van zuidwest naar noordoost een waterstructuur begeleid door groen. Tevens bevindt de hoofdgroenstructuur zich langs de Koekoek. Centraal in de wijk, aan beide zijden van Langstuk nabij de Koekoek, ligt een aantal wijkvoorzieningen zoals scholen en buurtwinkels. De noordzijde van de wijk wordt gekenmerkt door een drietal woonbuurtjes direct gelegen achter de Van Heemstraweg. De bebouwing bestaat voornamelijk uit geschakelde woningen, vrijstaande-, twee-onder-éénkap- en rijwoningen. Het gebied ten zuiden van de Koekoek wordt gekenmerkt door eenzelfde structuur en woningbouwtypologie. Nabij de buurtvoorzieningen komt een beperkt aantal gestapelde appartementen voor. Langs de Kerkstraat, het oude lint, bestaat de bebouwing voornamelijk uit vrijstaande woningen, aansluitend op het landelijk gebied. De wijk De Bouwing, opgebouwd uit verschillende buurten, vormt de oostelijke uitbreiding van Druten-Zuid en is tussen de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw gerealiseerd.
 
De Bouwing is gelegen ten oosten van de Koekoek en Overrijkskamp, en zodanig opgebouwd dat alle woonbuurten ontsloten worden via de Koningsweg en De Hoeven. De straten bestaan voor een deel uit rechte woonstraten en deels uit een lusstructuur. De bebouwing bestaat voornamelijk uit twee-onder-één-kap woningen en rijwoningen. De buurt gelegen tegen de Scharenburgsestraat vormt de zuidelijke uitbreiding van de Bouwing. Deze buurt, opgebouwd uit noord-zuid gerichte wegen en waterpartijen, is gebaseerd op de historische sloten- en hagenstructuur van het gebied. Langs de zuid- en westrand van deze buurt zijn uitsluitend vrijstaande woningen op ruime kavels geprojecteerd, zodat een woongebied met een groene rand ontstaat. De bebouwing langs de interne wegen bestaat voornamelijk uit twee-onder-één-kap woningen. Het Buitenhof, de meest recente uitbreiding, vormt de oostelijke uitbreiding van De Bouwing. De twee wijken zijn voornamelijk door langzaam verkeersroutes met elkaar verbonden, een uitzondering hierop is de aansluiting op Het Hout. De wijk is voornamelijk opgebouwd uit rechte woonstraten met verschillende halfronde straten als accenten daartussen. Het groen is geconcentreerd in grote gebieden. De bebouwing bestaat voornamelijk uit twee-onder-één-kap woningen en rijwoningen met aan de randen vrijstaande woningen. Opvallend in deze wijk zijn het hof Het Haagje met vrijstaande woningen en de boerderij De Bouwing waar de wijk zijn naam aan dankt. Aan de noordzijde, in de oksel van de Koekoek en de Scharenburg liggen wijkvoorzieningen als winkels en een tankstation.