Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Druten-Zuid
Status: voorontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0225.BPdruzuid-1101

5.4 Nadere toelichting op de regels

Voor het opstellen van dit bestemmingsplan is aangesloten op de 'Drutense standaard' zoals deze ook gehanteerd is voor de bestemmingsplannen van bijvoorbeeld Afferden en Horssen. Door het gebruik van één standaard binnen de gemeente Druten voor de zogenaamde 'komplannen' ontstaat er uniformiteit.
Ondanks het toepassen van een standaard regeling komen in elk bestemmingsplan situaties voor welke een nadere juridische regeling behoeven. Ook in dit bestemmingsplan komt dit voor.
 
Bedrijf
Voor de bedrijven binnen het plangebied, die niet zijn gelegen op het terrein Klepperweide is de bestemming bedrijf opgenomen. Deze gronden zijn bestemd voor bedrijven die zijn genoemd in bijlage 1 (Staat van bedrijfsactiviteiten) onder de milieucategorieën 1 en 2. Voor het tankstation is een specifieke nadere aanduiding opgenomen.
 
Bedrijf - Nuts
Deze bestemming is opgenomen voor de aanwezige nutsvoorzieningen in het plangebied. Het betreft in de regel de voorzieningen die, in omvang, niet passen binnen de vergunningsvrije regels van de WABO.
 
Detailhandel
Voor de Albert Heijn en de Gall en Gall is de bestemmign Detailhandel opgenomen. De bestemming behoeft geen nadere toelichting.
 
Gemengd - 1
Waar binnen het plangebied op één locatie meer functies verenigd zijn en er geen overheersende functie te onderkennen is wordt de bestemming Gemengd opgenomen. In dit plan betreft het winkelgebied de Vlakkers waar winkels met bovenwoningen zijn. Gemengd -1 bevat de combinatie van detailhandel, op de eerste bouwlaag, en wonen, op de bovenliggende bouwlagen.
 
Gemengd - 2
De bestemming Gemengd - 2 is opgenomen voor het gebied Klepperweide. Binnen dit gebied komt een grootte verscheidenheid aan zakelijke, commerciele en bedrijfsmatige voorzieningen voor. Daarnaast zijn er voorzieningen voor kinderdagopvang en indoor spelen. Deze verscheidendheid van functies rechtvaardigd een gemengde bestemming. Voor de fietsenzaak is een specifieke aanduiding opgenomen. Alleen op deze locatie is detailhandel toegestaan. Dit ter behoud van de centrumfunctie.
  
Groen
Deze gronden zijn bestemd voor groenvoorzieningen, bermen en beplantingen, speelvoorzieningen, jongerenontmoetingsplaatsen, watergangen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, voorzieningen voor langzaam verkeer, recreatie, parkeervoorzieningen, en nutsvoorzieningen. Op deze gronden mogen uitsluitend jongerenontmoetingsplaatsen worden gebouwd. Hiervoor, en voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.
 
Horeca
Voor de cafetaria in het plangebied is de bestemming Horeca opgenomen. Deze gronden zijn bestemd voor Horeca in de categorieën 1  en 2, tuinen, erven en verhardingen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, voorzieningen voor verkeer en verblijf, watergangen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Voor het bouwen van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.
 
Maatschappelijk
Verschillende locaties binnen het plangebied hebben de bestemming Maatschappelijk gekregen. Deze gronden zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen, onzelfstandige horeca, een begraafplaats ter plaatse van de aanduiding ‘begraafplaats’, tuinen, erven en verhardingen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen, watergangen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Ter plaatse van de aanduiding ‘begraafplaats’ geldt een afwijkende bebouwingsregeling.
  
Tuin
Deze gronden zijn bestemd voor tuinen, erven en verhardingen, parkeervoorzieningen, en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Op de gronden mogen uitsluitend erkers ten behoeve van aangrenzende hoofdgebouwen, en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Voor beide zijn bouwregels opgenomen. Daarnaast is een regeling opgenomen met betrekking tot parkeren.
 
Verkeer
Deze gronden zijn bestemd voor voorzieningen voor verkeer en verblijf, parkeervoorzieningen, jongerenontmoetingsplaatsen, abri's, afvalcontainers, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, watergangen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Er mogen uitsluitend garageboxen, jongerenontmoetingsplaatsen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Hiervoor zijn bouwregels opgenomen.
 
Water
Deze gronden zijn bestemd voor water en waterhuishoudkundige voorzieningen, waaronder voorzieningen voor waterberging, -aanvoer en -afvoer, zoals watergangen, waterlopen en waterpartijen, groenvoorzieningen, voorzieningen voor verkeer en verblijf, waaronder bruggen, duikers en gelijksoortige voorzieningen, en nutsvoorzieningen. Gebouwen zijn niet toegestaan. Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.
 
Wonen
Deze gronden zijn bestemd voor wonen, vrije beroepen, tuinen, erven en verhardingen, parkeervoorzieningen, watergangen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten zijn aangeduid op de verbeelding. Op de verbeelding zijn ook de bouwingstypologie, vrijstaand, twee-aan-een, aaneengebouwd en gestapeld, en de maximale goot- en bouwhoogte opgenomen. Voor het bouwen van hoofdgebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.
Het uitoefenen van een vrij beroep is toegestaan. Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van de regels voor bedrijfsmatige en beroepsmatige activiteiten.
 
Waarde - archeologie
Om de archeologische waarden te beschermen is deze dubbelbestemming opgenomen. De bestemming is opgedeeld in vier bestemmingen waaraan, afhankelijk van de verwachtingswaarde, nadere eisen worden gesteld.
 
Veiligheidszone - lpg
Deze nadere aanduiding is opgenomen voor zowel het afleverpunt en het vulpunt voor LPG. Binnen de veiligheidszone is de nieuwvestiging van een (beperkt) gevoeligobject niet toegestaan.