Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Druten-Zuid
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0225.BPdruzuid-1203

4.4 Archeologie en cultuurhistorie

4.4.1 Archeologie
Het archeologisch beleid van de gemeente Druten is opgenomen op de archeologische waarden- en beleidskaart. Vestigia heeft hiertoe een archeologische inventarisatie voor het gehele Drutense grondgebied uitgevoerd en dit aansluitend vertaald naar een archeologische verwachtingen- en maatregelenkaart. Op basis van deze analyse  is een vlakdekkende kaart van archeologische waarden en verwachtingen opgesteld.
Naast de verwachtingenkaart is ook een kaart opgesteld die vooral bruikbaar moet zijn voor ruimtelijke ordeningsdoeleinden. Deze kaart is de maatregelenkaart. De onderverdeling van en begrenzingen op de maatregelenkaart zijn vergelijkbaar met die op de verwachtingenkaart, met uitzondering van de aandachtsgebieden: deze zijn op de verwachtingenkaart naar type uitgesplitst, maar op de maatregelenkaart samengevoegd.
Binnen de Maatregelenkaart is de volgende onderverdeling gemaakt:
  • Wettelijk beschermd archeologisch monument;
  • Gebied of terrein van archeologische waarde;
  • Gebied met een hoge archeologische verwachting;
  • Gebied met een gematigde archeologische verwachting;
  • Gebied met een lage archeologische verwachting;
  • Aandachtsgebied;
  • Gebied of terrein waar geen bodemarchief meer aanwezig is (verstoord).   
Maatregelenkaart Druten-Zuid
Uitsnede Maatregelenkaart
 
De verschillende verwachtingswaarden zijn in dit bestemmingsplan vertaald in een aantal dubbelbestemmingen. Ter bescherming van de archeologische waarden kunnen burgemeesters en wethouders, als daar op basis van een archeologisch onderzoek aanleiding toe bestaat, voorwaarden verbinden aan de omgevingsvergunning voor het bouwen. Daarnaast is omgevingsvergunning vereist voor werkzaamheden waarbij de grond wordt geroerd.
4.4.2 Cultuurhistorie
Gebouwde monumenten
 
Binnen het plangebied van Druten-Zuid komen geen beschermde gebouwde monumenten voor. Dit laat zich eenvoudig verklaren doordat Druten-Zuid een latere uitbreiding is van de kern Druten. Een aanvullende regeling voor beschermde bebouwde monumenten is dan ook niet opgenomen in dit bestemmingsplan.