Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Puiflijk
Status: voorontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0225.BPpuiflijk-1101

3.1 Ontstaansgeschiedenis

Gemeente Druten maakt deel uit van het Gelders rivierengebied. De karakteristieke landschappelijke opbouw van het rivierengebied wordt gevormd door de driedeling uiterwaard, oeverwal- kom. De resterende reliëfvormen in het rivierenlandschap hebben zich pas in de afgelopen 10.000 jaar gevormd. Voordat de bedijking van het rivierenlandschap een aanvang nam had de rivier nog min of meer vrij spel in het gebied. Door sedimentatie van zandig materiaal bij de stroomdraad hebben de rivieren hoger gelegen oeverwallen gevormd. Daarachter werd bij overstromingen in de kommen klei afgezet .
 
Vanouds is de bebouwing geconcentreerd op de oeverwallen, dit geldt ook voor Puiflijk. De afwisseling in grondgebruik is daar dan ook het grootst. Sinds de late Middeleeuwen zorgt een gesloten systeem van bandijken voor een beveiliging tegen overstroming bij hoge waterstanden. Het binnendijkse gebied is door deze bedijking in de loop der tijd steeds verder in cultuur genomen. 
 
Het contrast tussen de ruimtelijk verdichte oeverwal (het dorp) en de openheid van het komgebied (de weilanden) is onderhevig aan een veranderingsproces waarbij de contrasten verflauwen. Doordat in de naoorlogse periode de waterhuishouding sterk werd aangepast en verbeterd, werd het mogelijk het tot dan toe natte komgebied te occuperen. Verdichting door realisering van bebouwing, beplanting en de aanleg van de grote infrastructurele werken tastte de openheid van het komgebied verder aan. Door de schaalvergroting verloor het kleinschalige landschap van de oeverwal het specifieke karakter. Het karakteristieke landschapsbeeld dat behoort bij het rivierengebied neemt door deze groei af. De bedrijvigheid op de oeverwal verschuift meer en meer richting de komgebieden doordat de infrastructuur als katalysator fungeert voor nieuwe ontwikkelingen. De dijk langs de Waal is nog vrijwel identiek aan de situatie van 1850. Dit geldt eveneens voor de meeste dorpen aan de dijk waaronder ook Druten.