Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Puiflijk
Status: voorontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0225.BPpuiflijk-1101

3.2 Ruimtelijke structuur

Het dorpsgebied van Puiflijk bestaat in feite uit twee delen. De oude kern bij de Oude Toren en de later ontstane bebouwing aan de Kerkstraat. Aan de Kerkstraat ligt de oude dorpsdonk waar de kerk de beeldbepalende plaats innam. Deze dorpsdonk vertoonde oorspronkelijk het beeld van langs de randen gegroepeerde boerderijen met in het midden het kerkhof en een plein. De bebouwing langs de Kerkstraat, Koningsweg en Houtsestraat is gelegen op een na het jaar 1000 opgeslibde oeverwal. Hier treft men lintbebouwing aan en de voor de jongere occupatie van de oeverwallen zo karakteristieke strokenverkaveling met woningen op de kop van de kavels. In het huidige Puiflijk
bevindt zich hier dan ook cultuurhistorisch waardevolle bebouwing. Deze bebouwing is beschermd in het kader van het gemeentelijk- en rijksmonumentenbeleid.
 
De Koningsweg vormt de verbinding van de Kerkstraat met de Houtsestraat/Meerstraat die over de oeverwal in alle windrichtingen lopen en de belangrijkste verbinding vormden met andere langs de Waal gelegen dorpen. Het zijn deze van oudsher voornaamste verbindingen die het gehele gebied van de dorpspolder verdelen in drie grotere
gebieden. Respectievelijk van west naar oost zijn dat: het gebied rond de Meerstraat en de Oude Koningstraat (de Hucht), het gebied rond de Oude Toren en de R.K. Kerk en het gebied ten noorden van de Koningsweg/Kerkstraat. Vanuit de karakteristieke wegenstructuur is het verkavelings- en occupatiepatroon in zijn ontwikkeling duidelijk te volgen. Kenmerkend is de geslotenheid van de bebouwing langs de wegen en de openheid in de tussenliggende kwadranten.
 
In het midden van de 19e eeuw is het zwaartepunt van de dorpsbebouwing van de Oude Toren verschoven naar de Kerkstraat. Ruim een eeuw later, in de tweede helft van de 20e eeuw, is het accent in het gebied weer wat richting Koningsweg verplaatst. De uit de 14e eeuw stammende bakstenen Oude Toren is het laatste overblijfsel van de middeleeuwse dorpskerk. Aan de Kerkstraat/Van Mekerenstraat staat de R.K. parochiekerk, een driebeukige kruisbasiliek.
 
Tot 1970 concentreerde de uitbreidingen van Puiflijk zich in betrekkelijk kleine aantallen rond de oude dorpskern en langs de belangrijkste invalswegen Koningsweg, Kerkstraat, Houtsestraat en Meerstraat. Daarnaast werd er op beperkte schaal woningen gebouwd in het bebouwingslint langs andere bestaande wegen. De aanleg van de Hosterd ten oosten van de Koningsweg en de bouw van woningen betekende een wat omvangrijkere uitbreiding.
 
Na 1970 werd de groei opgevangen in het gebied ten noorden van de Koningsweg en de Kerkstraat. Hiervoor werd de Rogberg aangelegd. Naast vrijstaande woningen, bestaat deze uitbreiding verder uit meer eenvormige rijtjeswoningen. De verkeersafwikkeling vindt plaats via de Slootsestraat en de Koningsweg.
 
Ondanks de nieuwbouw is er, door de aanwezigheid van de monumentale gebouwen tezamen met de bewaard gebleven historische wegenstructuur, sprake van een karakteristiek waardevol dorpsgezicht welke het waard is om te behouden.