Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kom Puiflijk
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0225.BPpuiflijk-1202

5.4 Nadere toelichting op de regels

Voor het opstellen van dit bestemmingsplan is aangesloten op de 'Drutense standaard' zoals deze ook gehanteerd is voor de bestemmingsplannen van bijvoorbeeld Afferden en Horssen. Door het gebruik van één standaard binnen de gemeente Druten voor de zogenaamde 'komplannen' ontstaat er uniformiteit.
Ondanks het toepassen van een standaard regeling komen in elk bestemmingsplan situaties voor welke een nadere juridische regeling behoeven. Ook in dit bestemmingsplan komt dit voor.
 
Agrarisch
De bestemming Agrarisch is opgenomen voor de nog aanwezige agrarische bedrijven in het plangebied. De bouwvlakken zijn afgestemd op de huidige bebouwing. Waar er een bedrijfswoning aanwezig is is deze op de verbeelding nader aangeduid.
 
Bedrijf
Binnen het plangebied zijn twee  bedrijven aanwezig. Hiervoor is de bestemming bedrijf opgenomen. Het betreft de bedrijfsloods achter Scharenburgsestraat 7 welke verhuurd wordt voor bedrijfsdoeleinden. Deze gronden zijn bestemd voor bedrijven die zijn genoemd in bijlage 1 (Staat van bedrijfsactiviteiten) onder de milieucategorieën 1 en 2.
 
Detailhandel
Binnen het plangebied zijn twee detailhandelsvestigingen aanwezig. Hiervoor is de bestemming detailhandel opgenomen. De bestemming behoeft geen nadere toelichting. 
 
Gemengd
Deze bestemming is specifiek opgenomen voor het dorpshuis. Hierin wordt de maatschappelijke functie geregeld alsmede de horecafunctie welke dit dorpshuis verzorgd.
 
Groen
Deze gronden zijn bestemd voor groenvoorzieningen, bermen en beplantingen, speelvoorzieningen, jongerenontmoetingsplaatsen, watergangen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, voorzieningen voor langzaam verkeer, recreatie, parkeervoorzieningen, en nutsvoorzieningen. Op deze gronden mogen uitsluitend jongerenontmoetingsplaatsen worden gebouwd. Hiervoor, en voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.  
 
Horeca
Voor de horeca aan de Meerstraat, Café de Linde,  en de horecavestiging aan de Koningsweg 48a is de bestemming horeca opgenomen. Deze gronden zijn bestemd voor horeca in de categorieën 1, 2 en 3, wonen, vrije beroepen, tuinen, erven en verhardingen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, voorzieningen voor verkeer en verblijf, watergangen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Voor het bouwen van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.
 
Maatschappelijk
Verschillende locaties binnen het plangebied hebben de bestemming Maatschappelijk gekregen. Deze gronden zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen, onzelfstandige horeca, een begraafplaats ter plaatse van de aanduiding ‘begraafplaats’, tuinen, erven en verhardingen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen, watergangen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Ter plaatse van de aanduiding ‘begraafplaats’ geldt een afwijkende bebouwingsregeling.
 
Sport
Voor de sportvelden aan de oostkant van het plangebied is de bestemming sport opgenomen. Deze gronden zijn bestemd voor sportvoorzieningen, onzelfstandige horeca, tuinen, erven en verhardingen, voorzieningen voor verkeer en verblijf, groenvoorzieningen, watergangen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en parkeervoorzieningen. Het gebied is voorzien van een bouwvlak en een bebouwingspercentage. Hiermee is de bestaande bebouwing voorzien van een bebouwingsregeling.
 
Tuin
Deze gronden zijn bestemd voor tuinen, erven en verhardingen, parkeervoorzieningen, en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Op de gronden mogen uitsluitend erkers ten behoeve van aangrenzende hoofdgebouwen, en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Voor beide zijn bouwregels opgenomen. Daarnaast is een regeling opgenomen met betrekking tot parkeren.
 
Verkeer
Deze gronden zijn bestemd voor voorzieningen voor verkeer en verblijf, parkeervoorzieningen, jongerenontmoetingsplaatsen, abri's, afvalcontainers, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, watergangen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Er mogen uitsluitend garageboxen, jongerenontmoetingsplaatsen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Hiervoor zijn bouwregels opgenomen.
 
Water
Deze gronden zijn bestemd voor water en waterhuishoudkundige voorzieningen, waaronder voorzieningen voor waterberging, -aanvoer en -afvoer, zoals watergangen, waterlopen en waterpartijen, groenvoorzieningen, voorzieningen voor verkeer en verblijf, waaronder bruggen, duikers en gelijksoortige voorzieningen, en nutsvoorzieningen. Gebouwen zijn niet toegestaan. Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.
 
Wonen
Deze gronden zijn bestemd voor wonen, vrije beroepen, tuinen, erven en verhardingen, parkeervoorzieningen, watergangen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten zijn aangeduid op de verbeelding. Op de verbeelding zijn ook de bouwingstypologie, vrijstaand, twee-aan-een, aaneengebouwd en gestapeld, en de maximale goot- en bouwhoogte opgenomen. Voor het bouwen van hoofdgebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.
 
Het uitoefenen van een vrij beroep is toegestaan. Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van de regels voor bedrijfsmatige en beroepsmatige activiteiten.
 
Waarde - archeologie
Om de archeologische waarden te beschermen is deze dubbelbestemming opgenomen. De bestemming is opgedeeld in vier bestemmingen waaraan, afhankelijk van de verwachtingswaarde, nadere eisen worden gesteld.