direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20

2.5 Gemeentelijk beleid

Masterplan uitbreiding Achthuizen

Voor de herontwikkeling van de locatie Firma Van Reijen aan de Achthuizensedijk 53 te Achthuizen is ten behoeve van woningbouw door Rothuizen, van Doorn, 't Hooft Architecten en Stedenbouwkundigen (RDH) het Masterplan Uitbreiding Achthuizen opgesteld. Op 14 juni 2007 heeft de raad het masterplan voor kennisgeving aangenomen. Het Masterplan is op 6 maart 2007 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en in de raadscommissie GEZ van 20 maart 2007 en 22 mei 2007 behandeld. In de loop van 2007 is het Masterplan voor instemming aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland aangeboden.

Momenteel doet zich de gelegenheid voor om de eigendommen van de Firma Van Reijen te verwerven. Daarbij zullen de bedrijfsactiviteiten verplaatst worden naar elders in de gemeente. Een volledige uitplaatsing kan alleen kostendekkend zijn bij herinrichting van de vrijgekomen locatie voor woningbouw. Uitplaatsing van dit bedrijf heeft een gunstig effect op de leefomgeving, omdat de vervoersbewegingen van zwaar vrachtverkeer van en naar de locatie stopt. Derhalve is de gemeente voornemens de locatie te herontwikkelen ten behoeve van woningbouw.

In het Masterplan worden de mogelijkheden voor de herontwikkeling onderzocht. Bij de herontwikkeling van de locatie wordt ingezet op een woningbouwprogramma van 40 reguliere grondgebonden woningen en 24 zorgwoningen.

Woonzorgzone

Op het eiland Goeree-Overflakkee is voor Oostflakkee de sterkste toename van 65+ers geprognosticeerd. In 2006 is reeds als prestatie afgesproken dat er een eilandelijk kader wordt ontwikkeld op het gebied van Wonen, Welzijn en Zorg. De uitwerking daarvan is het Pact van Goeree-Overflakkee. Het Pact is de basis van de uitwerking in de woonzorgzones. Er is onder andere opgenomen dat er op basis van de prognoses in 2020 in totaal 2.500 eenheden/woningen voor senioren en mensen met een beperking beschikbaar komen in woonzorgzones, door middel van een op de vraag afgestemd aanbod. In het Pact is de definitie van een woonzorgzone 'een geografisch deel binnen de gemeente waarbinnen verschillende vormen van zelfstandig en onzelfstandig wonen voor senioren en mensen met een beperking zijn gerealiseerd rond een 'zorgwelzijnskruispunt', welke gebruik maken van eenzelfde uitvalsbasis voor de zorgverlening en/of coördinatiepunt en verder welzijnsactiviteiten en diensten aan huis gebracht of dichtbij te halen zijn; zorgbehoevenden en senioren en mensen met een beperking beslist niet domineren in de leefomgeving, maar onderdeel uitmaken van een gemêleerde bevolkingsopbouw en de fysieke en sociale woonomgeving zo is ingericht dat deze goed bereikbaar, toegankelijk en veilig is'.

Woonbehoefteonderzoek

Begin 2008 is de Woontest uitgezet binnen de gemeente Oostflakkee. In totaal hebben 1.435 huishoudens en 129 starters de vragenlijst ingevuld. Deze respons is ruim voldoende om op kernniveau statistisch betrouwbare uitspraken te doen.

De bevolking binnen de gemeentegrenzen zal in de periode tot en met 2025 licht afnemen. Het aantal 65+ers gaat sterk stijgen, terwijl de kinderen en hun ouders in de doelgroep 25-49 jaar afnemen. Hieruit kan men concluderen, dat als niets aangepakt wordt op het gebied van leefomgeving en kwaliteitsverbetering van de dorpskernen, de gemeente Oostflakkee sterk zal vergrijzen. Ondanks een lichte bevolkingsdaling zal het aantal huishoudens wel licht groeien. Gezien de toekomstige bevolkingsleeftijden zal het aantal 1-2persoonshuishoudens toenemen.

De eigendomsverhoudingen in Achthuizen liggen op 48% koop- en 52% huurwoningen. Dit aantal huurwoningen is landelijk gezien vrij hoog. Uit de cijfers blijkt dat de verhuiswensen in Achthuizen per saldo zou leiden tot vertrek van huishoudens. Zou de kern de 'eigen behoefte' weten op te vangen, zodat geen verhuizing tussen kernen gaat plaatsvinden en er een migratie nul situatie is, dan bestaat er behoefte aan 10 extra woningen voor de periode tot 2013. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de planperiode 2010-2020. Deze planperiode gaat daarmee verder dan de in het woonbehoefteonderzoek beoogde einddatum. In de toekomstvisie Oostflakkee (met een doorkijk naar 2030) wordt het belang van een vitaal en leefbare woonomgeving in de verschillende kernen van de gemeente groot geacht. Dit betekent dat op de langere termijn een (iets) grotere toename van het aantal woningen wenselijk zal zijn.

Toekomstvisie Oostflakkee

De toekomstvisie Oostflakkee is door de gemeenteraad op 9 oktober 2008 vastgesteld. In de toekomstvisie kiest de gemeente voor ontwikkelingen waarbij het uitgangspunt kwaliteit is in plaats van kwantiteit. Er wordt hierbij serieus geïnvesteerd in robuuste groene (landschap)structuren en in het behoud van de diverse karakters van de kernen. Voor de kern Achthuizen zijn de volgende ontwikkelingspunten opgenomen:

  • Achthuizen gaat meer profiteren van haar centrale ligging in het buitengebied en wordt een recreatief kruispunt;
  • Achthuizen versterkt zijn woonkwaliteiten;
  • meer groen met bos en beplanting aan de randen;
  • vergeleken met andere kernen een agrarisch profiel;
  • verfraaien van het aanzicht vanaf de N59;
  • recreatief ontwikkelen van karakter lintdorp.