direct naar inhoud van 6.2 Functionele structuur
Plan: Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20

6.2 Functionele structuur

Wonen

Een groot deel van het plangebied wordt gevormd door de woongebieden, waardoor de woonfunctie de voornaamste functie in het plangebied is. Het beleid is erop gericht de woonfunctie als voornaamste functie te behouden en waar mogelijk te versterken. Met behoud en versterking van de woonfunctie wordt enerzijds gedoeld op het toevoegen van woningen om te voorzien in de woningbehoefte, maar anderzijds op mogelijkheden voor uitbreidingen van de eigen woning. Beide aspecten dragen bij aan de kwaliteit van het wonen. Speciaal aandachtspunt bij het verbeteren van de woonkwaliteit is de toevoeging van zorgwoningen in de kern Achthuizen. Dit vindt plaats ter hoogte van de gronden van de voormalige Firma van Reijen. Door de realisatie van deze woningen in de nieuwe dorpsuitbreiding kunnen ouderen langer in de kern blijven wonen. Door het toevoegen van enkele woningen kan het dorp kwalitatief afgerond worden. Daarnaast draagt beperkte woningbouw bij aan de leefbaarheid en levendigheid van het dorp.

Bij de woonfunctie worden daarnaast extra gebruiksmogelijkheden geboden; aan huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Belangrijk hierbij is wel dat de woonfunctie primair aanwezig dient te blijven.

Bedrijven en voorzieningen

Bedrijven

Het karakter van het plangebied als zogenaamd 'gemengd gebied' laat bedrijfsactiviteiten tot en met categorie B1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten toe. Bestaande bedrijven in een hogere categorie krijgen een maatbestemming zodat de huidige bedrijfsactiviteiten doorgang kunnen blijven vinden. In het kader van het gemeentelijk beleid is woningbouw bij een bedrijfsbeëindiging wenselijk. In onderhavig bestemmingsplan wordt daarom uitgegaan van bedrijfsbeëindiging van de Firma Van Reijen en uitplaatsing van het bedrijf naar elders in de gemeente. De vrijgekomen locatie wordt benut voor de ontwikkeling van een nieuw woongebied. Ook voor overige bedrijfslocaties is het beleid dat na bedrijfsbeëindiging woningbouw mogelijk is.

Gelet op het overwegende woonkarakter worden geen nieuwe bedrijfslocaties in het plangebied toegestaan.

Maatschappelijke voorzieningen

Het beleid is gericht op het in stand houden van de voorkomende maatschappelijke voorzieningen. Om in de komende planperiode aan eventuele geringe (ver)bouwwensen invulling te kunnen geven, is het beleid erop gericht om in het nieuwe bestemmingsplan kleinschalige uitbreidingsmogelijkheden toe te staan.

Recreatie

De recreatieve voorzieningen in het plangebied worden hoofdzakelijk gevormd door het sportcomplex van voetbalvereniging FIOS in de kern Achthuizen. Daarnaast zijn aan de oostzijde van de kern Achthuizen een ijsbaan en een paardenrijbaan aanwezig. Tot slot bevindt zich verspreid in het plangebied een aantal kleinschalige volkstuinencomplexen.

De verplaatsing van de ijsbaan is voorzien als onderdeel van de dorpsuitbreiding Achthuizen. Verder worden binnen de planperiode geen ontwikkelingen voorzien, zodat het beleid hier gericht is op het behoud van de bestaande voorzieningen.

Horeca

De horecavestigingen in Achthuizen worden behouden. De bestaande vestigingen zijn gelegen aan de Achthuizensedijk 108 en 110. Gelet op overwegend woonkarakter van de plangebieden worden nieuwe horecagelegenheden niet wenselijk geacht.

Verkeer en parkeren

Voor onderhavig bestemmingsplan is met name het ruimtebeslag benodigd voor verkeer en parkeren van belang. Verkeers- en inrichtingsmaatregelen die binnen de beschikbare ruimte kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in het kader van Duurzaam Veilig, worden niet genomen in het kader van een bestemmingsplan. Het beleid is erop gericht om de bestaande verkeersstructuur te behouden Een uitzondering wordt gevormd door het de mogelijkheid voor het realiseren van een tweede ontsluiting van de woonwijk Kerkwijk.

De voor beide buurtschappen en de kern kenmerkende wegenstructuren worden hoofdzakelijk gevormd door de hoger gelegen dijken. In het plangebied is vooralsnog geen sprake van parkeerdruk, maar bij nieuwe ontwikkelingen dient voorzien te worden in voldoende parkeermogelijkheden op het eigen terrein.

Water

Uitgangspunt voor beleid is om de in het plangebied aanwezige waterkeringen en hoofdwatergangen te beschermen. Daar waar nieuwe ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt en er sprake is van een toename aan verharding, is het van belang om schoon verhard oppervlak af te koppelen naar oppervlaktewater of te infiltreren in de bodem indien de bodemeigenschappen dit toelaten en om compenserende waterberging te realiseren. Voor nieuwbouw zullen duurzame, niet-uitloogbare bouwmaterialen worden toegepast om diffuse verontreiniging van water en bodem te voorkomen. Hemelwater wordt vanaf schoon verhard oppervlak rechtstreeks of via een voorziening afgevoerd naar het oppervlaktewater.

Verder zijn er voor het bestemmingsplan, behoudens de uitbreiding van de kern Achthuizen, weinig mogelijkheden om het watersysteem en -beheer te verbeteren. Bij de uitbreiding van de kern Achthuizen kan gericht worden gezocht naar mogelijkheden voor waterberging.