direct naar inhoud van 6.3 Ontwikkelingen
Plan: Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20

6.3 Ontwikkelingen

Binnen het plangebied zijn enkele ontwikkelingen te verwachten. In het navolgende wordt een beschrijving gegeven van de ontwikkelingen.

Locatie Firma Van Reijen

Om in de woningbehoefte van de gemeente Oostflakkee, en van de kern Achthuizen in het bijzonder, voor de komende jaren te voorzien, is behoefte aan uitbreiding van de woningvoorraad in de kern Achthuizen. Ten behoeve van deze ontwikkeling is door RDH in 2006 een Masterplan opgesteld waarin de mogelijkheden voor nieuwbouw onderzocht zijn op de locatie Firma Van Reijen. De Firma Van Reijen voert frequent goederen aan en af, waarbij vrachtwagens gebruik moeten maken van de smalle dijken. De Firma Van Reijen wordt uitgeplaatst waardoor de gronden vrij komen voor de realisatie van woningen. De realisatie van de woningen is tevens de kostendrager voor het uitplaatsen van de Firma Van Reijen.

Bij de ontwikkeling wordt ingezet op een totaal programma van maximaal 64(zorg)woningen. Het programma dient een aanvulling te zijn op de bestaande woningvoorraad in Achthuizen, die voornamelijk bestaat uit goedkope oude rijenwoningen. In figuur 6.1 is de stedenbouwkundige opzet van de uitbreiding weergegeven. Met het oog op de doorstroming bestaat de wens om woningen te realiseren die voor de huidige bewoners een betaalbare upgrading vormen. Om de nodige flexibiliteit in de plannen te houden, wordt voor het gebied een flexibele bestemmingslegging opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20_0007.png"

Figuur 6.1 Stedenbouwkundige hoofdopzet (Bron: RDH)

Dit leidt tot een gedifferentieerde mix van rijwoningen voor starters, hoekwoningen met garage, geschakelde woningen, kleine en grote twee-onder-een-kapwoningen met carport of garage en vrijstaande woningen.

Naast het woningbouwprogramma zijn in de ontwikkeling ook andere functies opgenomen. In het gebied rond de molen komen publieke functies, zoals een volkstuinen complex en een ijsbaan. Dit zijn centrumfuncties en zijn derhalve gesitueerd in het gebied rond de molen.

De functies in de nieuwe ontwikkeling zijn geplaatst in een hoofdopzet waarin ten noorden van de molen een ontsluitingsroute voor auto's vanaf de Achthuizensedijk wordt geïntroduceerd. Deze route gaat langs allereerst langs de nieuwe zorgwoningen en vervolgens langs het volkstuinencomplex. In het woongebied zelf is voorzien in twee oost-westgerichte woonstraten die voor langzaam verkeer aansluiten op de Zandweg. Op een aantal locaties wordt voorzien in parkeervoorzieningen om te kunnen voldoen aan de parkeervraag, voor zover dit niet op eigen terrein kan worden opgelost.

Langs het volkstuinencomplex en de schaatsbaan wordt een ontsluiting gerealiseerd die ten zuiden van de schaatsbaan als langzaamverkeersroute en calamiteitenroute fungeert en uitkomt op de zuidelijk gelegen Kloosterstraat bij de school en de sportvelden.

Aanvullende woningbouw

Daarnaast wordt aanvullend de mogelijkheid geboden om ten hoogste 20 woningen te realiseren aan de westzijde van de nieuwe (nood)ontsluiting. Op deze locatie zijn op dit moment bedrijfsgebouwen aanwezig. Indien deze ontwikkeling gaat spelen, zullen de volkstuinen worden uitgeplaatst en komt de ijsbaan (met een skatebaan) op de locatie van de huidige volkstuinen.

De plannen voor deze locatie zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Daarom is hiervoor een uit te werken bestemming opgenomen. De precieze ligging van de woningen ten opzichte van het bedrijf Campfens is hierbij met name van belang: vanwege de werkplaats van dit bedrijf, wordt geluid geproduceerd. Om de bedrijfsactiviteiten niet te beperken, moet bij uitwerking onderzocht worden welke afstand aangehouden wordt (zie paragraaf 5.1.1: de minimaal aan te houden afstand bedraagt 30 m).

Incidentele ontwikkelingen

Bestaande mogelijkheden

Binnen het plangebied zijn nog bestaande bouwmogelijkheden aanwezig op basis van het geldende bestemmingplan (een aantal hiervan was opgenomen met een wijzigingsbevoegdheid). Deze mogelijkheden zijn deels bedoeld als inbreiding in de bestaande kern en deels als vervangende functie voor bijvoorbeeld bedrijvigheid. Van belang is dat opvullingen in het lint/dorp passen binnen de bestaande karakteristiek van de omgeving en afgestemd zijn op de naastgelegen bebouwing. Hierbij wordt gedacht aan de ligging van het hoofdgebouw, de goot- en bouwhoogte en de bebouwingsoppervlakten.

De bouwmogelijkheden zijn hieronder en op figuur 3.1 en 3.2 weergegeven:

  • Achthuizensedijk, tussen nr. 84 en 86: 1 woning;
  • Achthuizensedijk, tussen nr. 86 en 88: 2 woningen;
  • Achthuizensedijk, tussen nr. 124 en 126: 2 woningen;
  • Achthuizensedijk, ten zuiden van nr. 128: 1 woning;
  • Langstraat, tussen nr. 52 en 54: 2 woningen;
  • Langstraat ten zuiden van nr. 6: 1 woning;
  • Bommelsedijk ten noorden van nr. 3: 4 woningen;
  • Bommelsedijk ten noorden van nr. 58: 1 woning;
  • hoek Bommelsedijk/Pastoor van Luenenstraat: 1-2 woningen;
  • Bommelsedijk, tussen nr. 2 en 4: 1 woning.

De locatie tussen Langstraat 52 en 54 de de locatie ten noorden van Bommelsedijjk 2 worden mogelijk gemaakt door middel van een wijzigingsbevoegdheid binnen de bestemming Groen. Voor deze locaties zijn in het thans vigerende bestemmingsplan eveneens wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Op de overige locaties zijn directe bouwmogelijkheden opgenomen. Voorts is - evenals in het vorige bestemmingsplan - de mogelijkheid opgenomen om de in het plangebied aanwezige bedrijfsbestemmingen eveneens te wijzigen ten behoeve van de woonfunctie. Het gaat hierbij telkens om een zeer beperkt aantal woningen (1 of 2). Wijziging is alleen mogelijk bij beëindiging van de bedrijfsvoering ter plaatse.

Nieuwe bouwmogelijkheden

Naast de uitbreiding van Achthuizen op de locatie Firma Van Reijen (zie hiervoor), worden op een paar locaties bouwmogelijkheden opgenomen die nieuw zijn ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan. Het gaat hierbij om locaties die ruimtelijk aanvaardbaar worden geacht. Deze locaties zijn gelegen binnen de bebouwingscontouren van de provinie. Hier is van belang dat er sprake is van bebouwing die past binnen de bestaande karakteristiek van de omgeving, waarbij de bouwmogelijkheden zijn afgestemd op de naastgelegen bebouwing.

De bouwmogelijkheden zijn hieronder en op figuur 3.1 en 3.2 weergegeven:

  • Pastoor van Luenenstraat, achter nr. 2c: 1 woning

Sprake is van een opvulling van een lege ruimte op een bestaand bedrijfsperceel. Direct grenzend aan het bedrijf zijn op hetzelfde perceel reeds twee (bedrijfs)woningen aanwezig. De ontsluiting zal plaatsvinden via dezelfde oprit als Pastoor van Luenenstraat 2c. De woning zal met name zichtbaar zijn vanaf het noorden van de kern. De woning wordt gerealiseerd in een open ruimte tussen bestaande woningen en bedrijfsbebouwing. De woning komt te liggen in dezelfde lijn als de bestaande bebouwing. Het beeld vanaf het noorden op de kern zal daarom niet worden aangetast.

  • Lesje, achter nr. 2: 1 woning
  • Lesje, achter nr. 1/1a: 2 woningen

De woningen worden gerealiseerd op de (diepe) achtererven van woningen aan het Lesje. De ontsluiting zal plaatsvinden op de Zandweg. Hierdoor zal er sprake zijn van een nieuwe voorkantsituatie richting de Zandweg. De woningen hier zijn ruimtelijk aanvaardbaar, vanwege de beoogde ontwikkeling van de locatie Firma Van Reijen. Hierdoor zullen iets meer richting het zuiden nieuwe woningen grenzen aan de Zandweg. Door de woningen achter het Lesje te realiseren, wordt voorkomen dat er vanaf het oosten van de kern een beeld ontstaat met open ruimten tussen de bestaande en nieuwe bebouwing en zal de nieuwbouw op de locatie Firma Van Reijen in visueel opzicht bij de kern worden getrokken.