direct naar inhoud van 7.2 Bestemmingen
Plan: Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20

7.2 Bestemmingen

Agrarisch

In het plangebied komen nog enkele agrarische percelen voor. Het betreft hier uitsluitend landbouwgronden zonder bebouwing. Ter plaatse zijn de gronden bestemd als Agrarisch en zijn uitsluiten bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Op één locatie is echter een paardenbak aanwezig. Deze locatie is aangeduid met 'specifieke vorm van agrarisch-1. Binnen dit gebied zijn lichtmasten toegestaan van ten hoogste 8 m hoog.

Bedrijf

In het plangebied komen verspreid enkele bedrijven voor. De algemene toelaatbaarheid via de Staat van Bedrijfsactiviteiten (functiemenging) is hier maximaal categorie B1. Bedrijven die hierin niet passen, krijgen een maatbestemming door middel van een aanduiding. De bestaande bedrijfsactiviteiten zijn ter plaatse toegestaan, maar na beëindiging zijn uitsluitend identieke bedrijfsactiviteiten of bedrijfsactiviteiten uit categorie B1 toegestaan.

Op de verbeelding is de begrenzing van de bebouwing vastgelegd evenals de goot- en bouwhoogten op basis van de aanwezige bebouwing.

Voor bedrijfsbestemmingen is een wijzigingsbevoegdheid naar wonen opgenomen. Zo kunnen de bedrijven in de kern op termijn worden uitgeplaatst en kan de locatie opnieuw worden ingericht. Het aantal woningen dat na wijziging is toegestaan is op verbeelding aangegeven.

Detailhandel

De detailhandelsvestigingen in het plangebied zijn bestemd als Detailhandel. Op de verdieping is daarbij de woonfunctie toegestaan. Op de verbeelding is de maximale goothoogte opgenomen. De hoofdgebouwen dienen in het bouwvlak te worden gerealiseerd. Buiten het bouwvlak is het mogelijk aan- en uitbouwen en bijgebouwen te realiseren van ten hoogste 50% van het zij- en achtererf, tot een maximum van 50 m². De bakkerij aan de Achthuizensedijk 100 is voorzien van een specifieke aanduiding, omdat hier naast de verkoop ook sprake is van het ter plaatse bakken.

Groen

Voor de in het plangebied aanwezige groenstructuur wordt de bestemming Groen opgenomen. Het onderscheid met de groenvoorzieningen uit de bestemming Verkeer is dat in deze bestemming de structurele groenvoorzieningen worden opgenomen en de waardevolle groenstroken. In deze bestemming is de uitwisseling van functies in het openbare gebied niet aan de orde. Naast het feitelijke groen zijn binnen deze bestemming ook speelvoorzieningen, voet- en fietspaden toegestaan.

Bebouwing is uitsluitend toegestaan in de vorm van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, tot een maximum hoogte van 3 m.

Wijzigingsbevoegdheden

Op twee locaties zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen, waarmee burgemeester en wethouders het plan kunnen wijzigen ten behoeve van woningen. Per gebied zijn voorwaarden aangegeven die in acht moeten worden genomen bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid.

Horeca

De bestemming Horeca wordt toegekend aan de bestaande horecavestigingen Qwist Niks en Midlife. Beide locaties vallen niet binnen de algemene toelaatbaarheid. Voor de horecagelegenheden is derhalve een specifieke bestemmingsomschrijving opgenomen. Gelet op het overwegende woonkarakter van het plangebied, is het niet wenselijk dat het aantal vestigingen uitgebreid wordt of dat op de bestaande locatie horecavestigingen in een zwaardere milieucategorie wordt gevestigd.

De hoofdgebouwen dienen in het bouwvlak te worden gerealiseerd. Buiten het bouwvlak is het mogelijk aan- en uitbouwen en bijgebouwen te realiseren tot een maximum van 50 m².

Maatschappelijk

Voor de maatschappelijke voorzieningen is een 'ruime' regeling opgenomen, gelet op toekomstig flexibel gebruik. Dit wil zeggen dat binnen de bestemming Maatschappelijk diverse maatschappelijke voorzieningen gevestigd kunnen worden, zoals school- en (kinder)opvangvoorzieningen. Voor enkele maatschappelijke voorzieningen, zoals religieuze gebouwen, is bepaald, middels een aanduiding op de verbeelding, dat ter plaatse uitsluitend de bestaande functie is toegestaan.

De betreffende locaties zijn vastgelegd met (globale) bouwvlakken en op basis van de aanwezige bebouwing een maximum bebouwingspercentage, waarbij de bebouwingsgrenzen de ruimtelijke structuur respecteren. Rekening houdend met deze bepalingen en de opgenomen goot- en bouwhoogte, is een andere invulling bij bijvoorbeeld herstructurering mogelijk, zonder dat een afwijking of wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk is.

Natuur

Een klein gedeelte van het plangebied, aan de oostzijde van de kern Achthuizen, is bestemd voor Natuur. In de planregels is opgenomen dat de gronden bedoeld zijn voor behoud, herstel en ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden. Daarnaast is op deze gronden extensieve dagrecreatie toegestaan. Op deze gronden is het uitsluitend toegestaan om bouwwerken, geen gebouwen zijnde, te realiseren met een maximale hoogte van 3 m.

Binnen de bestemming is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen. Aanleg van bijvoorbeeld wegen, paden, sloten of kabels is uitsluitend toegestaan na het verkrijgen van een aanlegvergunning van burgemeester en wethouders. Een aanlevergunning wordt alleen toegestaan indien de natuur- en landschapswaarden niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast.

Recreatie

Onder de bestemming Recreatie worden het sportpark aan de Kloosterstraat en de volkstuinencomplexen opgenomen. De locatie van het sportpark is vastgelegd met een globaal bouwvlak met een maximum bebouwingspercentage en een bouwhoogte, waarbij de grenzen van de bouwvlakken de huidige belijningen volgen. Voor beide functies is een aanduiding op de verbeelding opgenomen. Tevens komt in het plangebied een siertuin/volkstuin voor. Hier is eveneens binnen de bestemming een aanduiding voor opgenomen. In de ontwikkeling ter plaatse van de voormalige firma van Reijen is naast woningbouw een ijsbaan voorzien. Deze is door middel van een aanduiding op de verbeelding aangegeven. Voor het overige zijn binnen de bestemming Recreatie uitsluitend dierenweiden en speelterreinen toegestaan.

Ten behoeve van de functie ijsbaan mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. In de westelijke hoek van het terrein is een aanduiding opgenomen voor een gebouw ten behoeve van de ijsbaan met een maximum oppervlak van 30 m².

Tuin

In tegenstelling tot de achtererven en sommige gedeelten van zijerven (zie bestemming Wonen) bij woningen, zijn de voortuinen behorende bij de woningen niet onder de bestemming Wonen opgenomen, maar apart bestemd als Tuin. Ter plaatse van de bestemming mogen uitsluiten bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd met een hoogte van 3 m. De hoogte van erfafscheidingen mag niet meer bedragen dan 1 m.

Verkeer/Verkeer - Verblijfsgebied

Wegen met een 50 km/h-regime behouden de bestemming Verkeer. De overige wegen, overwegend 30 km/h-wegen, krijgen de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied door middel van een aanduiding binnen de bestemming Verkeer gericht op de beoogde functie en mogelijkheden biedend voor bijvoorbeeld opname van speeltoestellen in woonstraten.

Verder vallen binnen deze bestemmingen de openbare ruimten en de groenvoorzieningen die niet worden gerekend tot het structurele groen van het gebied. Binnen deze bestemming is uitwisselbaarheid van verschillende functies in het openbare gebied toegestaan.

Water

Naast de hoofdwatergangen krijgt het merendeel van de watergangen van de in het plangebied aanwezige watergangen de bestemming Water. De in het plangebied voorkomende waterkeringen krijgen, evenals de bijbehorende beschermingszones, de medebestemming Waterstaat - Waterkering.

Achter bestaande woningen aan het Lesje worden nieuwe woningen mogelijk gemaakt. De ontsluiting via deze woningen zal plaatsvinden over bestaande sloten. De locatie waar dit is toegestaan is opgenomen met de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - 1'. Per woning is één ontsluiting toegestaan met een breedte van ten hoogste 6 m.

Wonen

Wonen-1

Voor de woningen in de dijklinten is de bestemming Wonen-1 opgenomen. De gronden hebben een landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Hierdoor zijn in de planregels beperkingen opgelegd ten aanzien van bouwmogelijkheden. Zo is in de planregels een maximale inhoudsmaat van 500 m³ opgenomen. Op de verbeelding zijn de maximale goot- en bouwhoogten opgenomen. De dijklinten zijn mede bestemd voor het behoud van cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Op deze gronden is een aanlegvergunningenstelsel van toepassing voor het afgraven, verharden en ophogen van gronden en het planten van opgaande beplanting.

Wonen-2

Voor de planmatig aangelegde woonwijken van de kern Achthuizen is de bestemming Wonen-2 opgenomen. Binnen de bestemming zijn vrijstaande, twee-onder-eenkappers en aangebouwde woningen toegestaan. Het woningtype is door middel van een aanduiding aangegeven op de verbeelding. De diepte van de woningen mag niet meer dan 10 m bedragen. Tevens is de afstand tot de zijdelingse perceelsgrenzen in de planregels opgenomen. Op de verbeelding is de goothoogte van de bebouwing opgenomen.

Wonen-3

Voor de nieuwe woningen op de locatie Firma Van Reijen is de bestemming Wonen-3 opgenomen. Deze bestemming komt grotendeels overeen met de bestemming Wonen-2. Er is alleen meer flexibiliteit ingebouwd, zodat de plannen enigszins aangepast kunnen worden. Het betreft hier uitwisselbaarheid van de bouwwijze van de woningen (vrijstaand, twee-aaneen, aaneengebouwd of gestapeld). Ook is de afstand tot de voorste perceelsgrens gesteld op maximaal 4,5 m.

Erfbebouwing

De erfbebouwingsregeling moet worden gezien in samenhang met de bestemming Tuin. Het komt erop neer dat erfbebouwing mogelijk is vanaf 3 m achter de voorgevel van de woning tot een maximum van 50% van het zij- en achtererf, tot een oppervlak van ten hoogste 50 m².

Beroep aan huis

Binnen de woonbestemming worden mogelijkheden opgenomen voor het uitoefenen van een beroep aan huis. Tevens wordt toegestaan dat binnen de woonbestemming onder een aantal voorwaarden kleinschalige bedrijvigheid kan worden uitgeoefend. Het gaat hier om bedrijvigheid die verenigbaar is met de woonfunctie en welke niet leidt tot aantasting van de woonkwaliteit. De oppervlakte die gebruikt mag worden voor een beroep aan huis of kleinschalige bedrijvigheid is aan een maximum gebonden.

Wonen - Uit te werken

Op de locatie van het huidige pand van Firma Van Rijen is een uit te werken bestemming opgenomen. Hier kunnen 20 woningen worden gerealiseerd. Bij de uitwerking dient rekening te worden gehouden met het naastgelegen bedrijf. In principe dient een afstand van 30 m te worden aangehouden. Deze afstand kan worden verkleind, indien blijkt dat het bedrijf niet onevenredig in zijn bedrijfsactiviteiten wordt belemmerd. Hiervan kan sprake zijn, indien blijkt dat de huidige daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten een kleinere milieuhinder met zich meebrengen dan 30 m of nadat er maatregelen bij het bedrijf zijn getroffen.

Daarnaast dient rekening te worden gehouden met de molenbiotoop van de naastgelegen molen (zie artikel 23 voor de regels ten aanzien van de bouwhoogte). Een aantal van de huidige gebouwen is hoger dan op grond van artikel 23 mogelijk is. Voor de oppervlakte van deze huidige gebouwen is de bouwhoogte van deze gebouwen toegestaan.

Waterstaat - Waterkering

De belangen van de waterkering en de naastgelegen beschermingszone planologisch worden beschermd door de bestemming Waterstaat - Waterkering. De planregels omvatten een bouwverbod voor de onderliggende bestemming. Via een afwijkingsmogelijkheid kan bebouwing worden gerealiseerd, vooropgesteld dat advies is ingewonnen bij de beheerder van de waterkering.

Waarden - Landschappelijke en cultuurhistorische waarden

Om de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van de dijklinten is de dubbelbestemming Waarden - Landschappelijke en cultuurhistorische waarden opgenomen. Om de cultuurhistorische en landschappelijke waarden te behouden, is voor deze gronden een aanlegvergunningstelsel opgenomen voor onder andere het aanleggen van verhardingen, aanplanten van opgaande beplanting en het afgraven van de grond.

Vrijwaringszone - molenbiotoop 1 en 2

In artikel 23 zijn algemene aanduidingsregels opgenomen. Het artikel voorziet in een regeling ten aanzien van de hoogte van bebouwing en beplanting binnen de molenbiotoop. Hierin is opgenomen dat binnen een straal van 100 m uit het middelpunt van de molen geen nieuwe bebouwing mag worden opgericht of beplanting aanwezig zijn hoger dan de onderste punt van de verticaal staande wiek. Binnen een afstand van 100 tot 400 m tot het middelpunt van de molen mag geen bebouwing worden opgericht of mag geen beplanting aanwezig zijn met een hoogte die meer bedraagt dan 1/30 van de afstand van het bouwwerk tot het middelpunt van de molen (1 op 30-regeling), gerekend vanaf de onderste punt van de verticaal staande wiek. Voor zover de molenbiotoop is gelegen buiten de bebouwingscontour (aangegeven met de aanduiding vrijwaringszone - molenbiotoop 2), geldt dat de maximale hoogte ten hoogste 1/100 bedraagt van de afstand tot het middelpunt van de molen (1 op 100-regeling). Vanaf de grens van het bebouwd gebied wordt de hoogte die is toegestaan op basis van de 1 op 30-regeling horizontaal doorgetrokken. Indien op basis van de 1 op 100-regeling een hogere hoogte is toegestaan, prevaleert deze hoogte.