direct naar inhoud van 3.6 Recreatie
Plan: Buitengebied 2011
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0757.Bp01buitengeb2011-otw2

3.6 Recreatie

De toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht van de gemeente voor dag- en verblijfsrecreatie ligt in de cultuurhistorisch waardevolle kernen Kasteren, Liempde en

Boxtel en in het buitengebied.

Het buitengebied wordt gekenmerkt door:

  • bijzondere natuurgebieden;
  • waardevolle landschappen;
  • cultuurhistorisch gave nederzettingen;
  • fraaie landgoederen;
  • de ontwikkeling van Het Groene Woud.


Het Nationaal Landschap Het Groene Woud biedt voor het recreatieve bedrijfsleven extra kansen. Naast het recreatieve medegebruik (wandelen fietsen, skaten en dergelijke) in het buitengebied is binnen de recreatieve sector een onderscheid te maken in verblijfs- en dagrecreatie.

3.6.1 Verblijfsrecreatie

Vanwege het afwisselende karakter van het gebied en de aantrekkelijke omgeving komen er veel toeristen en recreanten naar de Gemeente Boxtel. In het buitengebied zijn diverse overnachtingsmogelijkheden aanwezig. Camping en Chaletpark 'Dennenoord' is het grootste verblijfsrecreatieve bedrijf. Daarnaast zijn er op diverse locaties, onder meer als nevenfunctie bij agrarische bedrijven, kleinschalige kampeerterreinen, kampeerboerderijen en groepsaccommodaties aanwezig. Eveneens wordt er door diverse particulieren bed & breakfast aangeboden.

3.6.2 Dagrecreatie

Het plangebied kent geen grote intensief gebruikte recreatieve attracties. De Gemeente Boxtel kent enkel een aantal kleinere dagrecreatieve voorzieningen zoals het bezoekerscentrum Groene Poort en recreatieplas "De Langspier". Bij De Langspier zijn een zwemgedeelte, een zandstrand en ligweiden aanwezig, alsmede een paviljoen met een terras. Verder ligt een klein gedeelte van de golfbaan van golfclub "De Dommel" binnen de gemeentegrenzen van de Gemeente Boxtel.

Verder:

  • Vleutstraat, Liempde: De Rekkendonken (manege, midgetgolf, huifkarverhuur en speeltuin)
  • Brede heide, Boxtel: Manege de Eshoeve
  • Hoog Munsel, Boxtel: Boerderij 't Dommeltje (Boerengolf)

Het buitengebied, als kern van het Nationaal Landschap Het Groene Woud, biedt ruimte voor fietsen, wandelen, skaten en paardrijden.

Door de Gemeente Boxtel lopen diverse langeafstandstochten.

Er lopen diverse fietsroutes door de gemeente en buurgemeenten, opgenomen in het Fietsroutenetwerk van de Meierij.

Een wandelknooppuntennetwerk is in voorbereiding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0757.Bp01buitengeb2011-otw2_0007.png"

Daarnaast zijn er viswateren in de gemeente en kan er worden gekanood over de rivier De Dommel. Door het verdwijnen van vele zandpaden is de toegankelijkheid van het agrarisch cultuurlandschap de vorige eeuw verminderd. Momenteel worden er door de BMF plannen uitgevoerd om deze toegankelijkheid weer te verbeteren ('Brabantse ommetjes').


Tot slot zijn er nog een aantal (agrarische) bedrijven die kunnen worden bezocht.