direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Water
Plan: Buitengebied 2011
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0757.Bp01buitengeb2011-otw2

Hoofdstuk 4 Water

De watertoets is wettelijk verankerd in het Besluit op de Ruimtelijke Ordening. Het besluit verplicht tot het opnemen van een beschrijving van de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding in de toelichting van alle ruimtelijke plannen. Het doel van de watertoets is dat water een volwaardige rol speelt in ruimtelijke plannen. Het middel dat de watertoets daarvoor gebruikt, is het zo vroeg mogelijk betrekken van de waterbeheerder bij een nieuw ruimtelijk plan. De watertoets betekent vooral meedenken vooraf. Eerste aanspreekpunt voor de gemeente is in principe het waterschap.


Het waterschap is agendalid geweest van de klankbordgroep. Voorts heeft er diverse malen bilateraal overleg plaats gevonden.


Het bestemmingsplan buitengebied kent ten aanzien van water nauwelijks grote wijzigingen. De waterhuishouding in het gebied zal dan ook nauwelijks veranderen.


Bij nieuwe ontwikkelingen is een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit noodzakelijk. Het aspect waterhuishouding dient hierbij nadrukkelijk betrokken te worden. Voorts hanteert de gemeente Boxtel in haar handelen de voorkeursvolgorde schoon houden, scheiden en zuiveren als uitgangspunt.