Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein de Barrier. Geldrop
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPBEDRDEBARRIER-VP01

2.1 Bestaande situatie plangebied en omgeving

Historie
Geldrop is een typische beekdalnederzetting, ontstaan langs de Dommel.
De gemeente Geldrop-Mierlo kent dekzandruggen, waarop met name in het oostelijke deel van de gemeente esdekken zijn gelegen. Het oorspronkelijke oppervlak is op deze plaatsen vanaf de middeleeuwen kunstmatig opgehoogd door bemesting waardoor archeologische resten uit eerdere periodes heel goed bewaard zijn gebleven. Het is dan ook van belang hier zorgvuldig met archeologische belangen om te gaan.
Tijdens archeologisch onderzoek ten zuidoosten van Geldrop zijn grafvelden en nederzettingen uit de ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen gevonden. Bij de wijk Coevering is een nederzetting uit het Midden-Neolithicum (4400 – 3600 v. Chr.) aangetroffen. Door archeologisch onderzoek, voorafgaand aan de bouw van de wijk Genoenhuis zijn hier nederzettingen en andere archeologische vondsten ontdekt, daterend vanaf de Romeinse tijd. Ook op onderhavig plangebied is een archeologisch onderzoek verricht, waarbij sporen van landgebruik en bewoning zijn aangetroffen, die voornamelijk dateren uit de 15e tot 17e eeuw. In paragraaf 5.7 zal nader worden ingegaan op de resultaten van dit archeologisch onderzoek.
 
Ligging
Het plangebied ligt in het zuiden van de kern Geldrop in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant, nabij Eindhoven. Het plangebied grenst aan het knooppunt van de Rijksweg A67 en het Bogardeind, de zuidelijke toegangsweg tot de kern.
 
Huidige inrichting
Momenteel bevindt zich in het plangebied een Japans restaurant met daarbij parkeergelegenheden en een ontsluiting op het Bogardeind. De overige gronden in het plangebied zijn braakliggende grond en weidegronden met groenopstanden.