Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein de Barrier. Geldrop
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPBEDRDEBARRIER-VP01

3.2 Beeldkwaliteitplan De Barrier Geldrop

Om de gewenste kwaliteit te waarborgen voor het beeld van De Barrier is een beeldkwaliteitplan opgesteld. Beeldkwaliteit heeft betrekking op de verschijningvorm, detaillering en materialisering van het stedenbouwkundig ontwerp.
Het beeldkwaliteitplan vormt een aanvulling op het bestemmingsplan. Daar waar het bestemmingsplan ingaat op onder andere de functie van de gronden, bebouwing en de maatvoering, gaat het beeldkwaliteitplan in op onder andere de architectuur, kleur en materiaal.
Het beeldkwaliteitplan wordt separaat van het bestemmingsplan vastgesteld en vormt een onderdeel van de welstandsnota van de gemeente Geldrop-Mierlo.
Het beeldkwaliteitplan is als bijlage aan dit bestemmingsplan toegevoegd.
 
In het beeldkwaliteitplan zijn voor de bebouwing drie ensembles te herkennen: de representatieve (kantoor)bebouwing aan het Bogardeind, de horecabebouwing en de bedrijfsbebouwing op het achterterrein. In het plan zijn voor deze drie bebouwingsensembles de gewenste beeldkwaliteit beschreven. Ook de openbare ruimte is in dit beeldkwaliteitplan opgenomen.
 
Het eerste ensemble wordt gevormd door de bebouwing bij de entree van de kern van Geldrop. Deze bebouwing wordt uitgevoerd in een bijzondere typologie/verschijningsvorm waardoor de locatie het visitekaartje wordt van de kern Geldrop aan de A67.
 
Het tweede ensemble wordt gevormd door de bebouwing van het Japans restaurant en het fast-food restaurant. De verschijningsvorm van deze bebouwing wordt minder uitgesproken. De architectuur dient evenwel hoogwaardig te zijn.
Het derde ensemble, gevormd door de bedrijfsbebouwing, krijgt eveneens een minder uitgesproken verschijningsvorm, maar dient ook van hoogwaardig architectonische kwaliteit te zijn. De bebouwing dient vormgegeven te worden in eenduidige volumes.
Het vierde ensemble in het beeldkwaliteitplan is de inrichting van de openbare ruimte. Hierbij zijn aspecten als materiaalgebruik, verschijningsvorm, erfafscheidingen en de beplanting belangrijk. Hierdoor ontstaat een eenduidige inrichting en uitstraling van de ontwikkellocatie.
 
In de directe omgeving van De Barrier is een grote diversiteit aan bebouwingstypologieën, kleur en materiaalgebruik te zien. De locatie is zowel een onderdeel van de historische lintstructuur als dat het een accent bij de aansluiting van de Rijksweg A67 vormt. Het belangrijkste is dat het de entree wordt van de kern Geldrop.
 
De locatie dient te worden uitgevoerd met een duidelijke samenhang in verschijningsvorm en materiaalgebruik. Er dient qua architectuur een ‘eigentijds’ beeld te ontstaan. Om een beeld te geven van de beoogde beeldkwaliteit is in het beeldkwaliteitplan een aantal referentiebeelden per ensemble opgenomen.