Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein de Barrier. Geldrop
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPBEDRDEBARRIER-VP01

4.4 Gemeentelijk beleid

4.4.1 Vigerend bestemmingsplan

Voor het plangebied vigeren de volgende bestemmingsplannen:
 
Voor het plangebied vigeren de volgende bestemmingsplannen:
 
Bestemmingsplan
Vaststelling
Goedkeuring
Gijzenrooi
12-09-1991
27-04-1992
Uitwerkingsplan in hoofdzaken 1951
25-01-1951
08-08-1951
 
Overzicht bestemmingsplan 
Overzicht bestemmingsplannen
 
Door de verlegging van het fietspad (aanpassing boogstraal) nabij de rotonde ten zuidoosten van het plangebied betreft het voorliggende bestemmingsplan ook een deel van het bestemmingsplan ‘Herziening Bogardeind 2002’. Dit bestemmingsplan is op 22 juli 2004 vastgesteld door de gemeenteraad en op 22 februari 2005 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.
Voor het terrein van het Japans restaurant geldt het bestemmingsplan ‘Geldrop Zuid-West’. In dit bestemmingsplan heeft het perceel van het restaurant de bestemming Horeca.
De bestemming heeft een oppervlakte van circa 5.000 m2 en het bouwvlak binnen deze bestemming heeft een oppervlak van circa 1.800 m2. Dit bouwvlak mag volledig worden bebouwd.
Ten opzichte van de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan ‘Geldrop Zuid-West’ zal er geen extra oppervlak aan horecabebouwing worden toegevoegd. De vestiging van een fast-food restaurant valt binnen de huidige mogelijkheden.

4.4.2 Wegcategorisering

Binnen de voormalige gemeente Geldrop zijn de wegen onderverdeeld in vier categorieën.
De Rijksweg A67 is aangemerkt als stroomweg. Dit wil zeggen dat de weg een verbindingsfunctie heeft op bovengemeentelijk niveau.
De wegen die gezamenlijk de belangrijkste ontsluitingsstructuur vormen vallen in de categorie gebiedsontsluitingsweg A. Deze wegen verbinden de verschillende wijken onderling en Geldrop met zijn omgeving. Zij hebben dan ook overwegend een stroomfunctie.
Een belangrijke gebiedsontsluitingsweg langs het plangebied is het Bogardeind.
De overige wegen in en rond het plangebied behoren tot de erftoegangswegen.

4.4.3 Nota groenbeleid

De voormalige kern Geldrop wordt gekenmerkt door een uitgebreide variatie aan groenvoorzieningen. Deze groenvoorzieningen bepalen mede het karakter van de gemeente. Door op beleidsniveau vast te leggen welke richting de voormalige gemeente Geldrop voorstaat met het openbare groen kunnen op beleids-, inrichtings- en belevingsniveau de juiste keuzes worden gemaakt. In het groenstructuurplan ligt een lange termijnvisie (10 jaar) op hoofdlijnen vast.
De voormalige kern Geldrop had medio juli 2004 ruim 200 hectare openbaar groen in beheer waarvan 85 hectare stedelijk groen. Daarnaast zijn er ruim 12.000 bomen in beheer. Het toekomstig beleid zal qua inrichting en het beheer gericht zijn op duurzaamheid en kwaliteit. Door ruimte voor groen te creëren, kunnen nieuwe groenvoorzieningen ook in volgroeide staat langdurig vitaal blijven.
Voor de realisatie van dit beleid zullen de komende jaren diverse activiteiten en maatregelen worden uitgevoerd. Daarnaast zullen bij reconstructies, herinrichtingen en nieuwbouwplannen in aansluiting op de aanbevelingen uit het groenstructuurplan groenstructuren waar mogelijk worden versterkt.
De aanbevelingen uit het groenstructuurplan zijn voor de praktische uitvoering vastgelegd in Groenbeheer- en Groenwerkplannen. Bomen vormen veelal de dragers van de groenstructuren binnen het stedelijk groen. Speciaal voor deze groencategorie is een bomenbeheerplan opgesteld. Dit plan geeft naast beleidsmatige ook praktische aanbevelingen. Aan het bomenbeheerplan is ook de lijst met waardevolle particuliere bomen gekoppeld. De groenbeheerplannen bevatten de maatregelen die uiteindelijk moeten leiden tot de gewenste eindbeelden en kwaliteiten (van zowel de structuur als het onderhoudsniveau).
Groenbeheerplannen worden voor een periode van 3 tot 5 jaar opgesteld.
Groenwerkplannen geven de gewenste resultaten op elementniveau aan en dienen als basis voor onderhoudsbestekken. Zij bestrijken een termijn van drie jaar en hebben een repeterend karakter.
De structurele groenvoorzieningen binnen het plangebied zijn bestemd tot Groen.

4.4.4 Economisch beleid

Beleid
Binnen de gemeentegrenzen van Geldrop-Mierlo is voor zover de gemeente dat nu kan overzien dit het laatste terrein dat ontwikkeld zal worden. De fysieke bebouwingsruimte in Geldrop-Mierlo is begrensd door de natuurlijke zones om de kernen. Deze natuurlijke zone is RNLE, GHS, EVZ en Rijksbufferzone en zal dus in de toekomst ook geen mogelijkheden bieden voor nieuwe bedrijvenlocaties.
Voor dit laatste terrein is gekozen om aan te haken op de campusontwikkeling in het nabijgelegen Eindhoven. Het gemeentelijke bedrijfsleven focust zich op dit moment voornamelijk op de lager geschoolde maakindustrie. Om de gemeentelijke economie minder kwetsbaar te laten zijn voor conjuncturele schommelingen zal dit terrein een type werkgelegenheid moeten genereren dat hoger opgeleiden een baan kan bieden. Daarnaast de is de koppeling met de Hightech campus door de ligging aan dezelfde snelweg fysiek eenvoudig te maken.
Omdat de gemeente Geldrop-Mierlo geen nieuwe bedrijventerreinen meer heeft, dienen lokale ondernemers vanaf nu uit te wijken naar terreinen in de aangrenzende gemeenten. Voor het behoud van de werkgelegenheid in de regio is het van belang dat lokale ondernemers de mogelijkheid krijgen om te groeien. Dat kan door optimalisering van de bestaande terreinen (revitalisering), maar in sommige gevallen is dat alleen maar mogelijk op een nieuwe locatie.
 
Behoefte
Iedere twee jaar wordt de inschrijflijst voor bedrijfsgrond in de gemeente Geldrop-Mierlo geactualiseerd. De laatste actualisatie heeft in december 2009 plaatsgevonden. De lokale behoefte ligt volgens deze inventarisatie tussen de 71.000 m² en 129.000 m². Omdat uit ervaring gebleken is dat ondernemers meer vragen dan noodzakelijk is en vaak afhaken als ze daadwerkelijk grond aangeboden krijgen, worden deze cijfers gehalveerd voor wat betreft de behoefteberekening. De minimale behoefte komt dan uit op minimaal 3,5 ha en maximaal 6,5 ha. Dat sluit aan bij de omvang van het nieuwe bedrijventerrein de Barrier.
Om te komen tot een goede onderbouwing van de behoefte aan dit bedrijventerrein is regionale afstemming gezocht. De gemeenten die grenzen aan Geldrop-Mierlo zijn gevraagd te reageren. De ligging aan de A67 is hierbij cruciaal. Alleen de gemeente Eindhoven heeft bedrijvenlocaties aan de snelweg. Gemeente Someren, Nuenen ca., Helmond en Heeze-Leende hebben op dit moment geen bedrijventerrein beschikbaar in milieucategorie 1 t/m 3. De gemeente Eindhoven heeft dat wel, maar niet ten behoeve van kleinschalige kavels en niet in combinatie van horeca.