Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein de Barrier. Geldrop
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPBEDRDEBARRIER-VP01

5.1 Bedrijven en milieuzonering

5.1.1 Algemeen

De toelaatbaarheid van bedrijvigheid kan globaal worden beoordeeld met behulp van de methodiek van de VNG-brochure ‘Bedrijven en milieuzonering’ (2007). In deze brochure is een bedrijvenlijst opgenomen, die informatie geeft over de milieukenmerken van verschillende typen bedrijven. In de lijst is op basis van een aantal factoren (waaronder geluid, geur en gevaar) een indicatie gegeven van de afstand tussen bedrijven en hindergevoelige functies (zoals woningen) waarmee gemeenten bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening kunnen houden. Deze afstand is gebaseerd op de grootste indicatieve afstand. De lijst is algemeen geaccepteerd als uitgangspunt bij het opstellen van bestemmingsplannen.
 
Milieuzonering is erop gericht een ruimtelijke scheiding aan te brengen tussen milieubelastende en milieugevoelige activiteiten. Over het algemeen gebeurt dit door de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten via de planvoorschriften te koppelen aan een zogenaamde Staat van Bedrijfsactiviteiten. Voor bedrijventerreinen kan daarnaast een zonering worden opgenomen. Door middel van een zonering kan worden vastgelegd waar de verschillende categorieën bedrijvigheid kunnen worden toegestaan. Hierbij wordt bedrijvigheid in een hogere milieucategorie op grotere afstand van woningen toegestaan dan bedrijven in een lagere categorie.
In de VNG-brochure worden twee omgevingstypen onderscheiden, namelijk ‘rustige woonwijk’/ ‘rustig buitengebied’ en ‘gemengd gebied’. De indicatieve afstanden uit de bedrijvenlijst zijn de afstanden die moeten worden aangehouden tot de gevels van woningen in een ‘rustige woonwijk’. Voor woningen in een ‘gemengd gebied’ mag deze afstand worden gecorrigeerd en kan de indicatieve afstand met één trede worden verlaagd. Een correctie is mogelijk voor de aspecten geluid, geur en stof. Voor het aspect gevaar is verlaging van de indicatieve afstand niet mogelijk. In onderstaande tabel is aangegeven om welke afstanden het gaat:
Categorie
Richtafstand (in meters) tot omgevingstype
 
rustige woonwijk en
rustig buitengebied
gemengd gebied
1
10
0
2
30
10
3.1
50
30
3.2
100
50
4.1
200
100
4.2
300
200
5.1
500
300
5.2
700
500
5.3
1.000
700
6
1.500
1.000
Door het opnemen van een zonering en een Staat van Bedrijfsactiviteiten kan op bestemmingsplanniveau worden voorzien in voldoende afstand tussen hinderproducerende en hindergevoelige functies (grofmazige toetsing).
Wanneer daadwerkelijk sprake is van de vestiging van een nieuw bedrijf vindt in het kader van de milieuvergunning (of de algemene regelgeving op het gebied van milieuhinder) altijd een nadere (fijnmazige) toetsing plaats.

5.1.2 Milieuzonering De Barrier

In voorliggend bestemmingsplan wordt de nieuwvestiging van bedrijven mogelijk gemaakt. De bedrijven worden gevestigd in het westelijk en het zuidoostelijk deel van het plangebied. In de noordoostelijke hoek van het plangebied kunnen horecagelegenheden worden gerealiseerd.
Het plangebied grenst in het zuiden aan de snelweg A67 en in het westen aan de spoorlijn. De oostelijke grens van het plangebied wordt gevormd door het Bogardeind, een belangrijke ontsluitingsweg voor de kern Geldrop. Ten noorden van het plangebied bevindt zich een bedrijventerrein met bedrijfswoningen. Voor het omgevingstype kan, conform de systematiek van de VNG-brochure, aan alle zijden worden uitgegaan van ‘gemengd gebied’, vanwege de aanwezige functiemenging (bedrijventerrein ten noorden van het plangebied) dan wel de ligging aan drukke ontsluitingswegen (Bogard-eind, A67) of de spoorlijn. Voor de maximaal toelaatbare milieucategorieën in het plangebied kan derhalve worden uitgegaan van de gecorrigeerde afstanden ten opzichte van de gevels van woningen.
 
De dichtstbijzijnde burgerwoning bevindt zich op een afstand van circa 30 meter ten oosten van de bedrijfsbestemming. Ten westen van het plangebied zijn geen woningen in de nabijheid van het plangebied gesitueerd. De dichtstbijzijnde (bedrijfs)woning op het bedrijventerrein ten noorden van het plangebied staat op circa 65 meter van de bedrijfsbestemming.
 
Op basis van bovenstaande afstanden kan worden geconcludeerd dat bedrijvigheid in milieucategorie 3.2 (richtafstand tot ‘gemengd gebied’ van 50 meter) in principe rechtstreeks toelaatbaar is in het plangebied. Aan de oostelijke rand van het plangebied kan formeel niet worden voldaan aan deze afstand, maar op deze locatie is hoogwaardige bedrijvigheid, mogelijk in de vorm van kantoren, beoogd. Zelfs indien hier ‘reguliere’ bedrijvigheid zou worden gevestigd, is vestiging van een bedrijf in milieucategorie 3.2 overigens voorstelbaar. De oppervlakte van de bedrijfspercelen is zodanig groot, dat de bedrijfsactiviteiten die de meeste hinder veroorzaken, op grotere afstand dan 50 meter van de dichtstbijzijnde woning plaats kunnen vinden. In het milieuvergunningtraject kan dit nader worden bezien. Planologisch gezien is er geen reden om op deze locatie geen bedrijvigheid in categorie 3.2 toe te staan.
 
Op basis van bovenstaande milieuzonering en de gemeentelijke en provinciale uitgangspunten is bepaald dat bedrijvigheid in de milieucategorieën 3.1 en 3.2 rechtstreeks toelaatbaar zijn in het plangebied, voor zover deze voorkomen op de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Het beleid met betrekking tot bedrijven in milieucategorie 1 of 2 is erop gericht om dergelijke lichte bedrijvigheid in principe niet op een bedrijventerrein te vestigen. Voor wat betreft milieucategorie 1 is dat beleid bij dit plan gevolgd. Gelet op de voorgestane invulling van het plangebied met hoogwaardige bedrijvigheid en gezien de beperkte hinder wordt de bedrijvigheid uit milieucategorie 2 ook rechtstreeks toelaatbaar geacht.

5.1.3 Staat van bedrijfsactiviteiten

Als bijlage bij de voorschriften is een Staat van Bedrijfsactiviteiten opgenomen. Als een bedrijf zich op een bepaalde locatie in het plangebied wil vestigen, wordt getoetst of het bedrijf in de toegestane milieucategorie valt. Daarnaast wordt getoetst of het type bedrijf is opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten. De Staat van Bedrijfsactiviteiten bestaat uit een selectie uit de VNG-bedrijvenlijst, die is afgestemd op de specifieke mogelijkheden en de gewenste invulling en de beoogde beeldkwaliteit van het bedrijventerrein.
 
Het bedrijventerrein De Barrier wordt ontwikkeld ten behoeve van hoogwaardige bedrijven: bedrijven waarin technologisch hoogwaardige producten en productiewijzen worden ontwikkeld, onderzocht, vervaardigd, getest en geëvalueerd of anderszins bewerkt of verwerkt. In de regels van de bestemmingen ‘Bedrijf’ en ‘Gemengd’ is in de bestemmingsomschrijving opgenomen dat de gronden zijn bestemd voor dergelijke bedrijven.
Omdat het terrein is bestemd voor hoogwaardige bedrijvigheid, zijn in de Staat van Bedrijfsactiviteiten uitsluitend bedrijfscategorieën opgenomen waarvan het waarschijnlijk is dat bedrijven uit deze categorieën een hoogwaardige productiewijze en uitstraling hebben. Het betreft onder andere grafische bedrijven, bedrijven die machines of computers fabriceren en fabrieken voor audio-, video- en telecomapparatuur of medische en optische apparaten. Hierbij moet worden opgemerkt dat de Staat van Bedrijfsactiviteiten, die uitgaat van een algemene indeling van bedrijven naar SBI-code, niet uitputtend of volledig is. Zo kan bijvoorbeeld een metaalverwerkingsbedrijf, afhankelijk van het productieproces, in sommige gevallen wel en in andere gevallen niet als hoogwaardig worden aangemerkt. Om voldoende flexibiliteit in te bouwen, is bedrijvigheid die niet voorkomt in de Staat van Bedrijfsactiviteiten, maar die naar aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen is met de bedrijvigheid die wel is toegestaan, toelaatbaar door middel van ontheffing.