Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein de Barrier. Geldrop
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPBEDRDEBARRIER-VP01

5.7 Archeologie

Op de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant zijn de gronden in het plangebied aangeduid als gronden met een hoge indicatieve archeologische verwachtingswaarde.
In het kader van de ontwikkeling van de gemeente Geldrop-Mierlo komen gebieden met een hoge en middelhoge archeologische verwachtingswaarde in aanmerking voor nader onderzoek.
 
Bij het opstellen van gemeentelijke plannen wordt verzocht hiermee rekening te houden en de als zodanig aangeduide locaties zoveel mogelijk te ontzien.
 
   
Uitsnede Archeologische verwachtings- en beleidsvisiekaart gemeente Geldrop-Mierlo
   
Archeologische verwachtings- en beleidsvisiekaart
Archeologische waarden zijn meestal niet vastgelegd binnen de bebouwde kom en hebben derhalve voor het grootste deel betrekking op het buitengebied.
Het grondgebied van de voormalige gemeente Geldrop kent dekzandruggen, waarop met name in het oostelijke deel van de gemeente esdekken zijn gelegen. Het oorspronkelijke oppervlak is op deze plaatsen vanaf de Middeleeuwen kunstmatig opgehoogd door bemesting waardoor archeologische resten uit eerdere periodes heel goed bewaard zijn gebleven. Het is dan ook van belang hier zorgvuldig met archeologische belangen om te gaan.
 
Op de Archeologische verwachtings- en beleidsvisiekaart staat tenslotte tevens vermeld dat er binnen het plangebied een ‘niet in ARCHIS geregistreerde amateurvondst’ is gedaan.
Uitsnede archeologische verwachtingskaart provincie Noord Brabant
Archeologisch vooronderzoek
Door het bureau Amsterdams Archeologisch Centrum – Projectenbureau is in mei en juni 2000 een archeologisch vooronderzoek verricht op onderhavig terrein (bijlage 10). Hierna volgen samengevat de resultaten van dit onderzoek.
 
Op het terrein zijn naast de sporen van landgebruik en -inrichting ook sporen van bewoning aangetroffen. Deze dateren voornamelijk uit de 15e tot de 17e eeuw, aangevuld met recentere sporen van landinrichting uit de 19e eeuw.
Het gehele terrein is door middel van sloten en greppels geperceleerd. Hierdoor zijn kleinere kavels ontstaan die voor verschillende doeleinden zijn gebruikt. Naast een centraal gelegen erf met een vermoedelijke woonplaats zijn er ook de restanten van een potstal en een klein bijgebouwtje aangetroffen. Naast deze sporen zijn er ook kuilen voor de opslag en vermenging van mest, paalkuilen en sporen van landbewerking aangetoond.
Eén van de onderzochte kuilen vertoonde een zeer opmerkelijke inhoud. Op de bodem van deze kuil werd een dik pakket aardewerkscherven en andere voorwerpen aangetroffen. Nadien bleek dat dit de restanten waren van meer dan 24 stuks aardewerk, een vrij uitzonderlijk glazen beker en diverse metalen voorwerpen waaronder een kandelaar en een (koe)bel.
 
Aanbevelingen ten aanzien van de Archeologische Monumentenzorg
Uit het onderzoek is gebleken dat de aard en de kwaliteit van de sporen goed zijn.
De archeologische sporen en vondsten zijn goed geconserveerd en mede omdat deze sporen zich tot aan de rand van de verkenningssleuven voordoen mag geconcludeerd worden dat deze ook in de omliggende percelen aanwezig zijn.
 
Naast het behoud en beheer van de archeologische waarden in de omgeving van de vindplaatsen is het van belang dat de sites ook worden opgenomen op de Archeologische Monumentenkaart van zowel de gemeente Geldrop als de provincie Noord-Brabant.
In voorliggend bestemmingsplan is een regeling opgenomen, de bestemming ‘Waarde-Archeologie’, dat pas bouw-, aanlegvergunning wordt verleend nadat uit nader onderzoek is gebleken dat er geen eventueel aanwezige archeologische waarden worden geschaad.