direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doelstellingen
Plan: Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20

1.1 Aanleiding en doelstellingen

Het bestemmingsplan Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde dient in het kader van Wet ruimtelijke ordening (Wro) voorgeschreven tienjaarlijkse actualiseringslag, geactualiseerd te worden.

Doel van het bestemmingsplan is het komen tot een actuele en eenduidige regelgeving. Hierbij wordt aandacht besteed aan het vertalen van actuele inzichten en opvattingen op het gebied van de ruimtelijke ordening. Tevens wordt sturing gegeven aan gewenste ontwikkelingen in het plangebied. Daarnaast is het wenselijk dat de hoeveelheid aan plannen wordt gereduceerd en dat tegelijkertijd de toegankelijkheid tot deze plannen wordt vergroot. Door het aantal bestemmingsplannen te beperken en in digitale vorm beschikbaar te stellen, wordt met name de toegankelijkheid voor de burger vergroot. Tevens sluit Oostflakkee hiermee aan bij het landelijke project Digitaal Uitwisselbare Ruimtelijke Processen (DURP) en de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP 2008). Voorafgaand aan het opstellen van het voorontwerpbestemmingsplan is begin 2007 een voorspraakavond gehouden. Bij het opstellen van het voorontwerp is rekening gehouden met de gemaakte opmerkingen over het plan.

Het bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard, waarbij datgene geregeld wordt wat noodzakelijk is om de ruimtelijke karakteristiek te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Daarnaast biedt het bestemmingsplan voldoende flexibiliteit ten behoeve van initiatieven van burgers en ondernemers.