direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Landelijk gebied Oudewater & Willeskop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.000006-0711

2.5 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Oudewater

Met de Structuurvisie 2005 geeft de gemeente Oudewater de invalsweg weer aangaande de ruimtelijke ontwikkeling in termijnen (tot 2025).

De Structuurvisie geeft globaal de te verwachten gewenste ontwikkelingen weer voor de verschillende thema's die voor de gemeente Oudewater van toepassing zijn. Kort samengevat heeft de Structuurvisie de volgende functies:

  • De Structuurvisie geeft een samenhangend en integraal ontwikkelingskader voor ruimtelijke en programmatische ontwikkeling binnen de gemeente.
  • De visie kan als verlengstuk worden gezien voor de ruimtelijke toetsing van verschillende deelprojecten.
  • De Structuurvisie is voor gemeente en bevolking een belangrijk communicatiemiddel voor de ruimtelijke ontwikkeling in het gebied.

In deze paragraaf wordt voor de verschillende thema's de bestaande situatie in beeld gebracht en er wordt, ten behoeve van speelruimte en doorvertaling in de planregels, alvast gekeken naar beoogde ontwikkelingen in het gebied zoals deze zijn verwoord in de Structuurvisie.

Agrarische bedrijven

De agrarische sector in de gemeente Oudewater is nog altijd van groot belang. Echter deze staat vanwege natuurwaarden, recreatieve druk en milieuregelgeving steeds vaker onder druk. Dit leidt niet alleen tot sociale en economische problematiek, maar ook de landschapsinstandhouding komt grotendeels op de schouders van agrariërs terecht. Dit betekent dat agrariërs op zoek moeten naar alternatieve bedrijfsvoering. Natuurbeheer als nevendoelstelling en de ontwikkeling van nevenactiviteiten kan daarbij helpen.

Natuur – ecologische verbindingszone

De Hollandsche IJssel, de Benschopper molenvliet, de Landscheidingssloot en een deel van de Nauwe Blokwetering zijn aangewezen als ecologische verbindingszone. Het verbinden van ecologische zones moet het versnipperingprobleem en het uitsterven van planten- en diersoorten in de toekomst tegengaan.

Recreatie en toerisme

Het buitengebied van Oudewater is zeer waardevol door het goed bewaard gebleven "cope"-landschap (landschap met lange stroken weiland doorsneden door bebouwingslinten, sloten en vaarten en typerend uitzicht op uitgestrekte polder) en de door knotwilgen karakteristieke buitenbuurten. Ook de rivieren de Hollandsche IJssel en de Lange Linschoten lenen zich uitstekend voor toeristische recreatieve activiteiten.

Nota kampeerbeleid "Kamperen in Oudewater, genieten in rust en ruimte"

De nota is opgesteld in verband met de intrekking van de Wet op de Openluchtrecreatie (WOR) per 1 januari 2008. Het kampeerbeleid vormt onderdeel van het toeristisch-recreatief en economische beleid.

De nota geeft de beleidskeuzen weer ten aanzien van de kampeervormen:

  • kamperen op reguliere kampeerterreinen;
  • kleinschalig kamperen / kamperen bij de boer / natuurkamperen;
  • overige kampeervormen als tijdelijk kamperen en vrij kamperen.

De nota dient als kader bij het opstellen van bestemmingsplannen. In het beleid zijn regels opgesteld ten aanzien van het aantal en soort kampeermiddelen, de afmetingen, de kampeerperiode en de voorzieningen. In de nota is ook per bestaand kampeerterrein/camping de vergunningen/ontheffingen aangegeven.

Het beleid heeft als belangrijke uitgangspunten:

  • beheersing van de verkeersdruk op de groene linten;
  • bescherming van het open landschap;
  • voorkomen van permanente bewoning;
  • landschappelijke inpassing van kampeerterreinen.

Bij de voorgenomen ontwikkeling van een nieuwe camping dient te worden bekeken of hiervoor mogelijkheden bestaan. Per groen bebouwingslint is een maximum aantal campings toegestaan. Dit om te voorkomen dat de verkeersdruk op de smalle wegen en dijken in het buitengebied te groot wordt. Tevens mag de vestiging van een camping geen negatieve effecten hebben op naastgelegen percelen.

In het voorliggende bestemmingsplan zijn de bestaande campings meegenomen en is een afwijkingsregel opgenomen voor nieuwe kleinschalige kampeerterreinen.

Welstandsnota

Welstand is van groot belang voor de ruimtelijke kwaliteit. Voorafgaand aan de realisatie van bouwplannen moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. De gemeente toetst het bouwplan dan aan onderhavig bestemmingsplan, het bouwbesluit, bouwverordening en "redelijke eisen van welstand". In de Welstandsnota wordt beschreven welke criteria een rol spelen bij de welstandsbeoordeling en binnen welke kaders die beoordeling plaatsvindt. De gemeente Oudewater heeft onder andere voor agrarische bedrijfsbebouwing, historische (hallehuis) boerderijen, kenmerkende bijgebouwen, vervangende nieuwbouw in boerderijlinten en voor het bouwen aan en nabij monumenten criteria opgenomen. Hieraan wordt dus getoetst bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. Het voert te ver om deze criteria in deze toelichting op het bestemmingsplan uitgebreid te behandelen.

Als bouwplannen worden ontwikkeld, kan het "Handboek groene bebouwingslinten in de Utrechtse Waarden" als inspiratiebron dienen. In dit Handboek wordt uitgebreid ingegaan op de beeldkwaliteit en ontwikkeling van de linten en erven.