direct naar inhoud van 3.3 Groene ruimte
Plan: Putten Centrum
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.BP62113-0002

3.3 Groene ruimte

Naast de bebouwing en de versteende ontmoetingsplaatsen is in het centrum een aantal gebieden als 'groen' bestempeld. Eén van deze groene plekken ligt aan de westzijde van het centrum, nabij de Oude Rijksweg. Hier kruisten vroeger een kerkpad, een koesteeg en een tweetal oude invalswegen elkaar. Het aantal wegen dat hier samenkwam had tot gevolg, dat er veel restruimtes overbleven. Deze restruimtes zijn nu nog steeds herkenbaar als markante open en groene velden. In deze groene ruimte is ruimte gemaakt voor een herdenkingsteken.

Een ander gebied met een groene uitstraling is de begraafplaats aan de Engweg. Het kerkhof dat al sinds 1850 op deze plek gelegen is en het kerkhof aan de Brinkstraat, hebben een markant groen karakter. Dit komt mede door de statige bomenrijen waarmee de kerkhoven afgebakend zijn. Door deze afbakening vormen de gebieden een landschappelijk eiland in het dorpscentrum.

Om het dorpse te behouden speelt naast de bebouwing ook de aanwezige landschappelijke kwaliteiten een belangrijke rol. In het centrum van Putten is geen sprake van een echte groene structuur. De afwisseling van groen met dorpse bebouwing, juist typerend voor een dorp als Putten, ontbreekt hier dan ook. In het verleden bevonden zich veel leilinden langs de bebouwing in de winkelstraten. Deze zijn in de loop van de tijd verdwenen.