direct naar inhoud van 3.10 Geluid
Plan: GEMEENTE ASSEN Norgerbrug en omgeving
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001

3.10 Geluid

Goudappel Coffeng heeft voor het onderzoeksgebied een akoestisch onderzoek uitgevoerd (Voor gedetailleerde onderzoeksgegevens en de gehanteerde uitgangspunten wordt verwezen naar het Akoestisch onderzoek gebiedsontwikkeling Norgerbrug van Goudappel Coffeng d.d. 14 februari 2011). In dit onderzoek is aandacht besteed aan de volgende situaties:

  • Geluidssituatie voor bestaande woningen ten gevolge van nieuwe wegen;
  • Geluidssituatie voor bestaande woningen ten gevolge van fysieke wegreconstructies;
  • Geluidssituatie voor nieuwe woningen. Het betreft de geluidssituatie ten gevolge van zowel bestaande (al dan niet gereconstrueerd) en nieuwe wegen;
  • Gevolgen elders: Het betreft hier de geluidseffecten langs wegen buiten het onderzoeksgebied waar geen fysieke wijzigingen plaatsvinden. Deze wegen zijn relevant omdat ten gevolge van de plannen mogelijk sprake is van een toename van de geluidsbelasting.

Bestaande woningen langs nieuwe wegen

Ten gevolge van de nieuw aan te leggen wegen (N371 en N373) wordt voor een aantal woningen de voorkeursgrenswaarde van 48 dB overschreden. De maximale ontheffingswaarde van 58 dB wordt niet overschreden. Wanneer geluidsreducerend asfalt (-3 dB) wordt toegepast, kan voor bijna alle woningen worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarde. Voor enkele woningen ligt de geluidsbelasting in die situatie op maximaal 55 dB. Voor deze woningen zijn overdrachtsmaatregelen in de vorm van bijvoorbeeld geluidswallen gewenst of moet een hogere waarde worden aangevraagd.

Bestaande woningen ten gevolge van fysieke wegreconstructie

Een deel van de bestaande N371 zal worden uitgebreid tot 2x2 rijstroken. Uit de berekeningen komt naar voren dat voor een aantal woningen langs de Balkenweg sprake is van een juridische reconstructiesituatie in de zin van de Wet geluidhinder. Met maatregelen, in de vorm van geluidsreducerend asfalt, kan de geluidsbelasting worden gereduceerd tot de grenswaarde, in deze situatie de heersende geluidsbelasting. Echter, de heersende geluidsbelasting van maximaal 57 dB ligt hoger dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Aanvullende maatregelen in de vorm van schermen op de geluidswallen langs de noordzijde van de Balkenweg zijn gewenst om een aanzienlijke verbetering van het geluidsklimaat te bewerkstelligen.

Nieuwe woningen

De nieuwe woongebieden zijn in dit bestemmingsplan bestemd als Woongebied - Uit te werken. Op basis van een proefverkaveling zijn de geluidsbelastingen voor de woningen echter wel inzichtelijk gemaakt. Ten gevolge van zowel de N371, N373 en de beide inprikkers zijn voor de nieuwe bebouwing overschrijdingen berekend van de voorkeursgrenswaarde.

Ten gevolge van de N371 wordt ook de maximale ontheffingswaarde overschreden. In de laatstgenoemde situatie is sprake van relatief hoge geluidsbelastingen en zijn (forse) geluidsreducerende maatregelen onvermijdelijk om voor alle woningen te kunnen voldoen aan de maximale ontheffingswaarde. Om voor alle woningen te kunnen voldoen aan de voorkeursgrenswaarde zijn geluidswallen nodig met een dusdanige hoogte (> 7 m), dat deze niet reƫel kunnen worden geacht. Dit in combinatie met een geluidsreducerende asfaltverharding (-3 dB).

Langs de N371 kan een geluidswal met een hoogte van 3,8 m, in combinatie met een scherm van 1,5 m er voor zorgen dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt behaald, mits verder van de weg af gebouwd wordt of minder hoge eerstelijns bebouwing (maximaal 2 bouwlagen) wordt toegepast. Ook in dit geval dient geluidsreducerend asfalt toegepast te worden op de N371.

Langs de N373 kan tussen de weg en het water een geluidswerende geleiderail met een hoogte van 1,0 m geplaatst worden waarmee, in combinatie met geluidsreducerend asfalt, de voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt behaald. Dit geluidsscherm moet in absorberend materiaal uitgevoerd worden om geluidsreflectie op de bestaande woningen te voorkomen. Ook door het verkleinen van de nieuwe waterpartijen en het opschuiven van de eerstelijns bebouwing kan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB worden behaald.

Langs de inprikkers kan met geluidsreducerend asfalt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB worden behaald.

Gevolgen elders

Langs de wegen buiten het plangebied, is geen sprake van zogenaamde gevolgen elders. Dat betekent dat als gevolg van het plan de geluidsbelasting langs deze wegen niet toeneemt met 2 dB of meer. Deze toename ontstaat bij een toename van de verkeersintensiteit van circa 40% bij een gelijkblijvende verdeling van verkeer. De maximaal berekende toename bedraagt 18 % op het oostelijk deel van de N371 (zie onderstaande afbeelding).

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0034.jpg"

Verkeerseffecten buiten het plangebied (intensiteiten in mvt/etmaal werkdag)

Hogere grenswaarden

Niet voor alle onderzochte woningen kan worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarde. Onder bepaalde voorwaarden kan voor deze woningen worden overgegaan tot het aanvragen van hogere grenswaarden. De aan te vragen hogere grenswaarden zijn afhankelijk van de uiteindelijke keuze van maatregelen. Daarbij is van belang dat wordt voldaan aan de maximale binnenwaarde van 33 dB conform het Bouwbesluit. In geval van de provinciale wegen (N371 en N373) dienen de ontheffingen te worden verleend door de provincie Drenthe.