Plan: | Partiële herziening geluidzone industrieterrein Heeg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1900.DrslSkouGluizone-vast |
Op dit moment is een nieuw bestemmingsplan voor het gehele industrieterrein in Heeg in voorbereiding.Op dit industrieterrein zijn gronden bestemd die de vestiging van geluidzoneringsplichtige bedrijven c.q. 'grote lawaaimakers' mogelijk maakt. Vanwege de mogelijkheid voor de vestiging van geluidzoneringsplichtige inrichtingen is er vanuit de Wet geluidhinder (Wgh) een verplichting om een geluidzone voor industrielawaai om dit industrieterrein in de bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen te regelen. Het opnemen van de geluidzone biedt duidelijkheid over de afbakening van het terrein (binnenste begrenzing) waar de geluidzoneringsplichtige bedrijven zich mogen vestigen (gezoneerd industrieterrein) en biedt voor geluidgevoelige functies zoals (bedrijfs)woningen een beschermende regeling. In de geluidzone gelden er beperkingen voor het bestemmen van geluidgevoelige bestemmingen. Voor woningen en andere geluidgevoelige objecten in de zone geldt een voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Door een 'hogere waarde procedure' kan een hogere geluidsbelasting (hogere waarde) worden toegestaan op woningen en andere geluidgevoelige gebouwen of geluidgevoelige terreinen. Deze verhoging is mogelijk tot een maximale ontheffingswaarde. Deze maximale ontheffingswaarde is afhankelijk van de situatie (zoals nieuwe of bestaande woningen). Buiten de geluidzone mag de geluidbelasting vanwege het bedrijventerrein de waarde van 50 dB(A) niet overstijgen.
Ten behoeve van het nieuwe op te stellen bestemmingsplan voor het industrieterrein in Heeg is een akoestisch onderzoek naar industrielawaai uitgevoerd Het doel van dit onderzoek is om de geluidsprognose vanwege het industrieterrein inzichtelijk te maken. In het akoestisch onderzoek is ook de uitbreiding van transportbedrijf Veenstra meegenomen. Op basis van de resultaten van het onderzoek is een voorstel gedaan voor een nieuwe en aangepast geluidzone rondom het industrieterrein in Heeg. Tevens is inzichtelijk gemaakt voor welke (bedrijfs)woningen een hogere waarden procedure moet worden doorlopen.
Deze partiële herziening heeft tot doel om de nieuwe geluidzone juridisch-planologisch te regelen om hiermee een goede basis te bieden voor de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Na deze inleiding worden in hoofdstuk 2 de voorgestelde wijzigingen toegelicht. Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 een korte uiteenzetting gegeven over het beleid en de omgevingsaspecten. In hoofdstuk 4 wordt het juridische systeem toegelicht. In hoofdstuk 5 ten slotte wordt de uitvoerbaarheid van het plan behandeld.
De geluidzone industrielawaai is in de huidige situatie in de volgende ruimtelijke plannen geregeld:
Rond het industrieterrein Draeisleat - Osingahuizen is een geluidzone vastgesteld op basis van akoestisch onderzoek voor fase 1 van de oprichting van het industrieterrein. De peildatum van het akoestisch onderzoek is 1988. De geluidzone rond het industrieterrein Draeisleat - Osingahuizen is in januari 1989 door Gedeputeerde Staten van Friesland vastgesteld. De geluidzone is tezamen met het bestemmingsplan Draeisleat - Osingahuizen op 15 oktober 1991 door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Wymbritseradiel vastgesteld. Op 26 mei 1992 is het bestemmingsplan met de geluidzone goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. Vervolgens is het bestemmingsplan Draeisleat - Osingahuizen in 2013 opgenomen in beheersverordening Draeisleat - Osingahuizen. In figuur 1 is de ligging van de huidige geluidzone weergegeven.
Figuur 1: Zone industrieterrein Draeisleat te Heeg (bron toelichting bestemmingsplan Draeisleat / Osingahuizen.
De gronden waarop 'grote lawaaimakers' zich in de huidige situatie mogen vestigen is groter dan waar in het verleden de geluidzone en het gezoneerd industrieterrein is vastgelegd.
Omdat de geluidzone en het gebied waarop 'grote lawaaimakers' zich mogen vestigen niet meer actueel is, heeft de gemeente Súdwest-Fryslân een akoestisch onderzoek (zie bijlage 1) uitgevoerd om de geluidsprognose vanwege het industrieterrein inzichtelijk te maken.
Op basis van de resultaten hiervan is een voorstel gedaan voor de nieuwe geluidzone rondom het industrieterrein Draeisleat. Het beloop van de geluidzone is ten opzichte van de vastgestelde geluidzone gewijzigd. Ook is het gebied waar 'grote lawaaimakers' zich kunnen vestigen uitgebreid. In figuur 2 en 3 zijn de verschillen inzichtelijk gemaakt.
Figuur 2: Verschillen geluidzone
Figuur 3 Verschillen gezoneerd industrieterrein
Uit de toetsing blijkt dat de in de bestemmingsplannen geregelde geluidzone van industrieterrein Heeg te krap is ingetekend. Deze partiële herziening corrigeert dit op de verbeeldingen en in de regels van de desbetreffende bestemmingsplannen. Hierbij worden de volgende bestemmingsplannen herzien:
Het beloop van de juiste geluidzone ziet er als volgt uit, waarbij met de arcering de geluidzone is aangegeven en met de dikke stippellijn de begrenzing van de partiële herziening.
Figuur 4: Beloop geluidzone industrieterrein Heeg partiële herziening
Daar waar in het plangebied van een onderliggend bestemmingsplan een aanvullende bestemming voor de geluidzone industrieterrein aanwezig is, wordt de huidige geluidzone vervangen door de nieuwe geluidzone. Op de gronden waar nu nog geen geluidzone opgenomen is, wordt die in deze partiële herziening toegevoegd.
In deze partiële herziening wordt zowel op de verbeelding als in de regels de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie' opgenomen. In de bestemmingsplannen waar deze herziening op van toepassing is wordt de juridische regeling aangevuld met de geluidzone. Hierdoor ontstaat één overkoepelende regeling die in alle bestemmingsplannen gelijk aan elkaar is.
Een deel van de geluidzone ligt over het industrieterrein Heeg zelf heen. Deze wordt opgenomen in het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan. In dat bestemmingsplan wordt ook het 'gezoneerd industrieterrein' (waar 'grote lawaaimakers' zijn toegestaan) geregeld.
In de geldende bestemmingsplannen is een uitgebreide toetsing opgenomen aan het beleid en de omgevingsaspecten. In het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan wordt deze toetsing ook verricht. De in deze partiële herziening voorgestelde wijzigingen passen binnen deze toetsing. Inhoudelijk zijn er buiten het op regelen van het nieuwe beloop van de geluidzone geen wijzigingen waarvoor een toetsing aan het beleid en de omgevingsaspecten nodig is. De waterbelangen zijn in de geldende bestemmingsplannen op een zorgvuldige wijze afgewogen. Het is daarom niet noodzakelijk om een nieuwe watertoets te doorlopen. Ook is er voor deze partiële herziening geen (vormvrije)mer-beoordeling noodzakelijk.
Er is gekozen voor de vorm van de partiële herziening van de geldende bestemmingsplannen, waarin alleen de in hoofdstuk 2 aangegeven wijzigingen op de verbeelding en in de regels wordt doorgevoerd. In de regels is in Artikel 2 aangegeven welke bestemmingsplannen worden herzien en wordt de juridische regeling voor de geluidzone toegevoegd. Daar waar in het plangebied van deze partiële herziening de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie' is geregeld, is deze aan de geldende plannen toegevoegd c.q. opnieuw volgens het correcte beloop aangegeven.
De andere artikelen in deze partiële herziening zijn opgenomen omdat dat op basis van het Besluit ruimtelijke ordening verplicht is. Het betreft de volgende artikelen.
In Artikel 1 is aangegeven wat het identificatienummer van het plan is en welke onderdelen het juridische deel van het plan omvat. Voor het overige zijn de begrippen uit de geldende bestemmingsplannen van toepassing. Dit geldt ook voor de wijze van meten. In Artikel 3 is de anti-dubbeltelregeling opgenomen. Deze standaardbepaling is bedoeld om te voorkomen dat van ruimte die in een bestemmingsplan voor de realisering van een bepaald gebruik of functie mogelijk is gemaakt, na realisering daarvan, ten gevolge van feitelijke functie- of gebruiksverandering van het gerealiseerde, opnieuw ten tweede male zou kunnen worden gebruik gemaakt. Tenslotte is er nog een standaardbepaling voor het overgangsrecht opgenomen (Artikel 5) en een slotregel (Artikel 6).
Deze partiële herziening doorloopt de in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) vastgelegde bestemmingsplanprocedure.
Omdat er geen sprake is van een nieuw beleidsvoornemen, is inspraak niet nodig. Tevens zijn er geen provinciale belangen of waterschapsbelangen aanwezig. Wel wordt de provincie in het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) gevraagd om een reactie te geven op het plan.
Ontwerpfase
Het ontwerpbestemmingsplan heeft vervolgens de in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) opgenomen formele bestemmingsplanprocedure doorlopen. Dit betekent dat het ontwerpbestemmingsplan gedurende de periode van 15 december 2023 tot en met 25 januari 2024 ter inzage heeft gelegen. Een ieder kreeg de gelegenheid voor het indienen van zienswijzen. Tijdens deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.
Vaststellingsfase
Na de vaststelling wordt het bestemmingsplan nogmaals zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode bestaat de mogelijkheid tot het indienen van beroep bij de Raad van State.
Indien het bestemmingsplan voorziet in de uitvoering van werken door de gemeente moet de financieel-economische uitvoerbaarheid hiervan worden aangetoond. Van een dergelijk handelen is met het aanpassen van de juridische regeling in deze herziening geen sprake, zodat de economische uitvoerbaarheid in deze niet hoeft te worden aangetoond.
Het doel van de grondexploitatieregeling is het inzichtelijk maken van de financiële haalbaarheid en het bieden van meerdere mogelijkheden voor het kostenverhaal, waardoor er meer sturingsmogelijkheden zijn.
In de geldende bestemmingsplannen is aangegeven hoe hiermee wordt omgegaan. Omdat in de voorliggende herziening geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt waarvoor de gemeente kosten moet maken, is het opstellen van een exploitatieplan in de zin van de Wro niet aan de orde.