direct naar inhoud van 2.2 Functies openbare ruimte
Plan: Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.1680.buibv-VB01

2.2 Functies openbare ruimte

Naast de perceelgebonden functies maakt de openbare ruimte ook een belangrijk deel uit van het verordeningsgebied. Bij deze beheersverordening gaat het om wegen, water en natuur.

2.2.1 Wegen

In het verordeningsgebied zijn meerdere wegen aanwezig. Het gaat daarbij om de grotere doorgaande wegen, zoals de N33 en de N34, en erfontsluitingswegen. Naast de erfontsluitingswegen zijn in het verordeningsgebied fiets- en voetpaden en parkeerplaatsen aanwezig. De (voorheen) geldende bestemmingsplannen hebben hiervoor een passende regeling die in deze beheersverordening overgenomen wordt.

Momenteel vinden de voorbereidingen plaats om de N33 te verdubbelen. Hiervoor is een tracébesluit gepubliceerd. Voor een gedeelte, globaal de weg ten westen van Gieten, kan de verdubbeling op basis van de geldende bestemmingsplannen plaatsvinden. De verdubbeling van de N33 ten oosten van Gieten kan niet op basis van het de geldende bestemmingsplannen verdubbeld worden. Op grond van de Tracéwet moet hier nog een bestemmingsplan worden vastgesteld. In de beheersverordening wordt voor nu de geldende regeling opgenomen. Er is op dit moment geen bestemmingsplan in voorbereiding.

Aanvullende regelingen zijn niet nodig.

2.2.2 Water

In het verordeningsgebied komt verspreid liggend water voor. Het betreft voornamelijk beken en sloten met een waterhuishoudkundige functie. Ook hebben een aantal van de beken een grote landschappelijke en natuurlijke waarde, zoals De Hunze. De (voorheen) geldende bestemmingsplannen hebben hiervoor een passende regeling die in deze beheersverordening overgenomen wordt. Aanvullende regelingen zijn niet nodig.

2.2.3 Natuur

Het buitengebied van de gemeente Aa en Hunze kent een grote ecologische waarde. In het plangebied ligt een groot gedeelte van het Natura 2000-gebied "Drentsche Aa-gebied". Daarnaast komen er diverse gebieden voor die behoren tot de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De bescherming van de Natura 2000-gebieden vindt plaats via de Natuurbeschermingswet. Een aanvullende regeling voor de Natura 2000-gebieden opnemen is niet nodig. Voor de gebieden die behoren tot de EHS, is dit wel noodzakelijk. In de geldende bestemmingsplannen zijn voor deze gebieden geen regelingen opgenomen. Ter bescherming wordt daarom in deze beheersverordening wel een regeling opgenomen ter bescherming van de gebieden die behoren tot de EHS.