direct naar inhoud van 2.1 Rijksbeleid
Plan: Assen - Smetanalaan 536
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.02BP20101000H-A001

2.1 Rijksbeleid

2.1.1 Nota Ruimte (2006)

Het ruimtelijk beleid van de rijksoverheid is verwoord in de Nota Ruimte. Centraal in de Nota Ruimte staat de sturingsfilosofie ''decentraal wat kan, centraal wat moet''. Het accent is hiermee verschoven van “het stellen van beperkingen” naar “het stimuleren van ontwikkelingen”. De Nota Ruimte maakt duidelijk welke beleidsruimte onder andere aan de provincies en gemeenten wordt geboden. Bij gemeenteoverstijgende vraagstukken hecht het Rijk grote waarde aan afstemming en samenwerking tussen gemeenten.

De Nota Ruimte richt zich hoofdzakelijk op de Ruimtelijke Hoofdstructuur, waarvan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), de rijksinfrastructuur en stedelijke netwerken de belangrijkste elementen van zijn. Daarbij zijn de volgende hoofddoelstellingen van belang:

  • versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland;
  • bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland;
  • borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden;
  • borging van de veiligheid (tegen water en risicovolle activiteiten).

De Nota Ruimte geeft voor projecten op de schaal van het project van dit bestemmingsplan geen uitgangspunten.

2.1.2 AMvB Ruimte (ontwerp, 2009)

Als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (1 juli 2008) heeft het Rijk aan de vernieuwing van haar beleidsinstrumentarium gewerkt. Daarbij zijn bestaande rijksbelangen juridisch geborgd in een Algemene Maatregel van Bestuur, het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (ook wel AMvB Ruimte genoemd). Met de inwerkingtreding van de AMvB Ruimte worden het bestaande planologisch beleid uit de Nota Ruimte en een aantal Planologische Kernbeslissingen vervangen.

In de AMvB Ruimte zijn onder andere de regelingen voor de EHS, Rijksbufferzones, Nationale Landschappen, de Waddenzee en militaire terreinen opgenomen. Uitgangspunt daarbij is dat het huidige beleid zoveel mogelijk 'beleidsneutraal' wordt voortgezet. Een aantal regelingen zijn 'getrapt' vastgelegd.

Dit wil zeggen dat de provincies en gemeenten verplicht zijn dit beleid nader uit te werken. De AMvb Ruimte moet nog in werking treden, de exacte datum is niet duidelijk. De AMvB Ruimte geeft voor projecten op de schaal van het project van dit bestemmingsplan geen uitgangspunten.