Plan: | Assen - Smetanalaan 536 |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0106.02BP20101000H-A001 |
Bij de planvorming zijn de uitgangspunten vanuit milieu- en omgevingsaspecten van belang geweest. De verschillende aspecten zijn onderzocht en gebleken is dat deze voor het bestemmingsplan verder geen uitgangspunten geven. Om die reden wordt in dit hoofdstuk de belangrijkste basis van dit bestemmingsplan, de stedenbouwkundige situatie, besproken.
Gewenste situering nieuwbouw en parkeerterrein
Maquettebeeld van de gewenste situering
Algemeen
Het uitgangspunt is om in het plangebied een woonvoorziening (48 wooneenheden) voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking te realiseren. Daarbij worden een (binnen)tuin en een parkeerterrein aangelegd.
Locatie
In en direct rond het plangebied is sprake van losse bebouwing, die enigszins geclusterd in de omgeving staat. De nieuwbouw voegt zich hier in. De nieuwbouw komt op de locatie te staan waar een schoolgebouw heeft gestaan. Bij de situering van de nieuwbouw zijn, met name aan de noord- en oostzijde, zoveel mogelijk de contouren van de huidige bebouwing aangehouden. Hierdoor komt de bebouwing niet dichterbij de aan de noordzijde gelegen woonwagens. De nieuwbouw is naar de west- en zuidzijde toe breder en dieper dan het bestaande schoolgebouw (zie figuur 6).
Aan de zuidzijde van de bouwlocatie zijn enkele grotere bomen (eiken) aanwezig, die zoveel mogelijk behouden moeten blijven. Deze bomen zijn daarom bepalend voor de zuidelijke bouwgrens van de nieuwbouw.
Ruimtelijke structuur
De functie van de nieuwbouw en de inpassing in de omgeving hebben samen gezorgd voor een goede ruimtelijke ordening. De opgave bestaat uit twee bewonersgroepen die ieder een eigen gebouw krijgen, die wel gekoppeld moeten zijn. De twee gebouwen zijn aan elkaar gekoppeld door middel van een tussenlid. Het oostelijke deel van het gebouw is noord-zuid gericht. Daarnaast volgt de situering van het westelijk deel van het gebouw een diagonale richting ten opzicht van de rest van het gebouw. Deze volgt situering van de woonwagens. De twee delen liggen op enige afstand van elkaar. De twee delen bestaan hoofdzakelijk uit een dichte gevelbekleding (baksteen). De overige elementen, balkons, deurposten en raamkozijnen, zijn uitgevoerd in andere materialen.
Het tussenlid is zo veel mogelijk noordelijk geplaatst, om zo vanaf de Smetanalaan een ogenschijnlijk open bebouwingsbeeld te creëren. Dit bebouwingsbeeld wordt versterkt door het open materiaal (glas) dat voor dit deel van de nieuwbouw wordt gebruikt en door de aanwezigheid van een binnentuin.
De nieuwbouw wordt uitgevoerd in een deel met drie bouwlagen en een deel met vier bouwlagen (zie figuur 7), waarbij het hoge deel aan de zijde van de flats (oostelijke deel) is gepland. Het tussenlid krijgt een hoogte van maximaal twee bouwlagen.
In het tussenlid wordt aan de noordzijde een inpandige fietsenstalling en een professionele keuken gerealiseerd. voor de keuken is een schoorsteen nodig, deze wordt op het dak van het tussenlid geplaatst. Op het dak van alle bebouwing worden ondergeschikte bouwdelen voor technische installaties gerealiseerd.
Materialen en kleurgebruik
Zoals eerder aangegeven heeft de welstandscommissie Drents Plateau positief geoordeeld over het plan. Bij de aangeleverde schetsvoorstellen was een ruimtelijke onderbouwing van de nieuwe inrichting gevoegd. Daarbij is aandacht besteed aan materialisering en kleurgebruik. Voor de nieuwbouw wordt uitgegaan van een (donker/warme) rode baksteen, waardoor de nieuwbouw zich goed voegt in de omgeving. In verband met de ligging in de natuurlijke omgeving wordt verder uitgegaan van materialen met een natuurlijke uitstraling.
Ontsluiting en parkeren
De entree van de nieuwbouw is aan de oostzijde van het gebouw gesitueerd. Voor halen en brengen van bewoners wordt aan de oostzijde van de bebouwing daarom een nieuw parkeerterrein gerealiseerd, deze wordt via de huidige toegangsweg benaderd. Het parkeerterrein komt deels ter plaatse van het vroegere buitenterrein van de school. Voor het halen en brengen van bewoners wordt bij de entree van het parkeerterrein een rotonde gerealiseerd. Het parkeerterrein is op één plaats verbonden met de Smetanalaan, via de bestaande ontsluitingsroute van het plangebied.
Bij een specifieke woonvoorziening zoals in het plangebied gerealiseerd wordt, is een lage parkeernorm van toepassing. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat de bewoners zelf geen auto hebben; alleen voor het personeel en voor eventuele bezoekers moet parkeerruimte worden gerealiseerd.
Volgens de parkeernormen van het CROW kan een parkeernorm van 0,5 tot 0,7 parkeerplaats per wooneenheid worden aangehouden. Deze parkeerplaatsen zijn voor zowel personeel als voor bezoekers. Het bezoekersaandeel betreft 60%, dit percentage van het totaal aantal parkeerplaatsen wordt dus gebruikt door bezoekers. Dit betekent ook dat 40% van de parkeerplaatsen voor personeel gebruikt wordt en permanent bezet is.
Bij de nieuwbouw in het plangebied is sprake van 48 wooneenheden; er zijn dan bij de minimale norm 24 en bij de maximale norm 34 parkeerplaatsen nodig. Van dat aantal zijn (bij de minimale norm) 10 tot (bij de maximale norm) 14 parkeerplaatsen bedoeld voor het personeel. Dit betekent dat voor bezoekers bij de minimale norm 14 en bij de maximale norm 20 parkeerplaatsen beschikbaar moeten zijn.
Het parkeerterrein heeft 20 parkeerplaatsen. Voor het personeel (permanente parkeerplaatsen) zijn maximaal 14 parkeerplaatsen nodig, het aantal van 20 is voor het personeel dus voldoende ). Het parkeerterrein krijgt, net als in het geldende bestemmingsplan gebruikelijk is, een specifieke bestemming.