Plan: | Assen - Anreperstraat 204 |
---|---|
Status: | Voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0106.99BP20111002B-A001 |
Archeologie
Ter implementatie van het Verdrag van Malta in de Nederlandse wetgeving is in 2007 de Wet op de archeologische monumentenzorg als onderdeel van de Monumentenwet in werking getreden. De kern van deze wet is dat wanneer de bodem wordt verstoord, de archeologische resten intact moeten blijven. De wet verplicht gemeenten bij het opstellen van ruimtelijke plannen en projecten rekening te houden met de in hun bodem aanwezige waarden.
Het onderhavige perceel ligt op de noordwesthoek van een waardevolle es die een bijzonder hoge archeologische verwachtingswaarde heeft. De westzijde van het plangebied kent volgens de Indicatieve Kaart Archeologische Verwachtingen een lage verwachtingswaarde.
Ongeacht de archeologische verwachtingswaarde van het plangebied kan worden aangesloten bij de vrijstelling van archeologisch onderzoek voor zones met middelhoge of hoge verwachtingswaarden die de provincie Drenthe sinds 2 juli 2007 hanteert. Indien het totaal aan te verstoren bodemoppervlak maximaal 500 m2 bedraagt, is in deze gebieden geen archeologisch onderzoek noodzakelijk.
Dit bestemmingsplan maakt de bouw van twee woonhuizen mogelijk, waarvan één ter plaatse van een bestaande ligboxenstal. Hier zal geen intact bodemprofiel aanwezig zijn. Het andere woonhuis wordt ten westen van de bestaande boerderij op een locatie met een lage verwachtingswaarde gebouwd. Het nieuw te verstoren oppervlak bedraagt minder dan 500 m2. Dit is binnen bouwvlakken vastgelegd.
Voor het zuidoostelijke deel van het plangebied, dat deel uitmaakt van de waardevolle es, wordt in dit bestemmingsplan een beschermende regeling opgenomen. Indien in dit gebied bodemingrepen worden voorgesteld, dan dient alsnog een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.
Het is in het kader van dit bestemmingsplan dan ook niet nodig om archeologisch onderzoek uit te voeren. Mochten er bij bodemingrepen desondanks toch bodemvondsten worden gedaan, dan dienen die gemeld te worden bij de beleidsmedewerker Cultuurhistorie van de gemeente Assen en bij de provinciaal archeoloog.
Cultuurhistorie
Het plangebied ligt in een cultuurhistorisch waardevolle omgeving. Van belang zijn vooral de historische structuren in het landschap en de aanwezige houtwallen en boomsingels die deze structuren versterken. De ontwikkeling die dit bestemmingsplan mogelijk maakt is perceelsgebonden. Er worden dan ook geen landschappelijke structuren aangetast als gevolg van dit plan. De locatie ligt aan de rand van een es die door ruilverkavelingen sterk is aangetast. Het inrichtingsplan voor het perceel gaat uit van een openheid richting de es en een boomsingel tussen de toekomstige woonpercelen. Hierdoor wordt het perceel op gebiedseigen wijze ingepast in het landschap. De cultuurhistorische waarden in de omgeving worden in dit bestemmingsplan voldoende gerespecteerd en waar mogelijk versterkt.