Plan: | Assen - Regels woningsplitsing en woningomzetting |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0106.02BHV201910000J-C001 |
In de gemeente Assen is een toename van woningsplitsing en woningomzetting waar te nemen. Deze toename vindt vooral plaats in de binnenstad van Assen, maar ook in de gebieden rondom de binnenstad. Van woningomzetting is sprake wanneer een woning bijvoorbeeld wordt omgezet naar kamergewijze verhuur. Op het moment dat een woning wordt gesplitst dan is sprake van het bouwkundig en/of functioneel splitsen van één woning in twee of meer woningen.
Dit houdt verband met een aantal ontwikkelingen:
In de Woonvisie Assen 2016 wordt nadruk gelegd op het vergroten van de aantrekkelijkheid van Assen als woonstad. Assen wil een aantrekkelijke, leefbare woonstad zijn waar iedereen prettig woont. Het behoud van de kwaliteit van de 'bestaande stad' wordt als basisopgave beschouwd. De visie van de gemeente is om met het woningaanbod te voldoen aan de lokale en regionale marktvraag en in te zetten op een evenwichtige groei van álle bevolkingsgroepen. Ook in het bestuursakkoord van het huidige college wordt het belang van een goede woonkwaliteit onderschreven. De leefbaarheid van de stad wordt volgens het bestuursakkoord beïnvloed door onder andere de kwaliteit van woningen en de woonomgeving.
Risico's van woningsplitsing en woningomzetting zijn een verslechtering van het woon- en leefklimaat op wijkniveau en een (eenzijdig) woningaanbod met een matige kwaliteit. Op sommige plekken komt de openbare ruimte bijvoorbeeld onder druk te staan door een toename van geparkeerde fietsen en scooters, een toename van verkeersbewegingen, parkeeroverlast, ondermijnende criminaliteit en verwaarlozing van buitenruimte. Verschillende leefstijlen kunnen met elkaar botsen en bewoners kunnen het gevoel krijgen dat de buurt verpauperd. De bewoning in deze woonvormen is vaak 'vluchtig' waardoor de bewoners weinig binding met de buurt hebben. De soms zeer kleine woningen die gecreëerd worden dragen niet bij aan een goede woonkwaliteit in de stad. Dit heeft niet alleen te maken met het kleine woonoppervlak, maar ook met het ontbreken van bergingen en buitenruimtes.
De kansen van woningsplitsing en woningomzetting kunnen liggen op het gebied van het bedienen van de specifieke doelgroepen. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren en alleenstaanden, die juist zoeken naar betaalbare en kleinere woningen.
De gemeente heeft op dit moment echter geen juridisch-planologisch instrument voorhanden om de ontwikkelingen ten aanzien van woningsplitsing en woningomzetting te reguleren. Deze facetbeheersverordening biedt een uniforme nieuwe regeling ten aanzien van woningsplitsing en woningomzetting in een deel van de stad Assen. Deze beheersverordening zal gaan gelden voor die gebieden in Assen waar de beheersverordeningen 'Assen - Binnenstad', 'Assen Noord 2014' en 'Assen Oud Zuid 2012' gelden. In deze beheersverordeningen zijn de regelingen van oude bestemmingsplannen opgenomen. Juist deze oudere regelingen geven niet altijd duidelijkheid over het omzetten of splitsen van woningen. Deze facetbeheersverordening vervangt de bestaande beheersverordeningen niet geheel. Voorliggend plan is een aanvullende en deels vervangende regeling over het specifieke onderwerp woningsplitsing en woningomzetting en herziet de bestaande beheersverordeningen partieel. De beheersverordening legt een verbod op voor woningsplitsing en woningomzetting voor alle bestemmingen waarbinnen de woonfunctie mogelijk is.
Het verordeningsgebied wordt gevormd door de gebieden die vallen binnen de beheersverordeningen 'Assen - Binnenstad', 'Assen Noord 2014' en 'Assen Oud Zuid 2012' .
Een aantal gebieden uit deze beheersverordeningen is niet meegenomen in het verordeningsgebied van deze facetbeheersverordening, omdat hier sprake is van de aanwezigheid van bestemmingsplannen die niet (meer) vallen onder de beheersverordeningen.
De exacte begrenzing van het verordeningsgebied is aangegeven in figuur 1.
Figuur 1: Verordeningsgebied
In het verordeningsgebied zijn de volgende plannen - beheersverordeningen- van kracht:
- Assen - Binnenstad;
- Assen Noord 2014;
- Assen Oud Zuid 2012.
Deze plannen komen niet te vervallen. De facetbeheersverordening is een aanvullende en deels vervangende regeling op de bestaande beheersverordeningen.
De facetbeheersverordening regelt juridisch-planologisch gezien een specifiek onderwerp dat in meerdere beheersverordeningen aan de orde is. Alle regelingen in deze beheersverordeningen worden gelijk getrokken ten aanzien van het wonen voor zover dit betrekking heeft op woningsplitsing en woningomzetting.
De toelichting bij de verordening is als volgt opgebouwd:
Op verschillende niveaus gelden beleidsnota's die betrekking hebben op het verordeningsgebied. Op rijks- en provinciaal niveau zijn dit onder andere de "Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte" en de "Omgevingsvisie Drenthe", die verder zijn uitgewerkt in onder andere het "Besluit algemene regels ruimtelijke ordening" . Deze beleidsnota's geven geen specifieke uitgangspunten voor het verordeningsgebied.
Verder geldt de provinciale "Verordening Ruimtelijk Omgevingsbeleid" die Provinciale Staten van Drenthe op 9 maart 2011 hebben vastgesteld. De verordening is gericht tot de gemeenten en bevat voorschriften waar ruimtelijke plannen, waaronder bestemmingsplannen, aan dienen te voldoen.
Op regionaal en gemeentelijk niveau zijn de volgende beleidsdocumenten van belang:
Omdat deze beheersverordening een specifiek onderwerp regelt, is het meeste beleid niet relevant. Alleen de beleidsstukken die gerelateerd zijn aan woningsplitsing en woningomzetting op regionaal/gemeentelijke niveau vormen het kader.
Samenvattend vormen de volgende onderdelen de uitgangspunten van beleid. Zoals eerder aangegeven wordt in de Woonvisie Assen 2016 de nadruk gelegd op het vergroten van de aantrekkelijkheid van Assen als woonstad. Assen wil een aantrekkelijke, leefbare woonstad zijn waar iedereen prettig woont. Het behoud van de kwaliteit van de 'bestaande stad' wordt als basisopgave beschouwd.
In Assen woont een grote diversiteit aan huishoudens en is geen villa- of senioren-gemeente, maar een plek waar jong en oud, arm en rijk kunnen wonen en werken. Assen moet een stad voor iedereen zijn en een aantrekkelijke stad om te wonen. Er wordt daarom ingezet op een gevarieerd woningaanbod zodat mensen die een volgende stap in de wooncarrière willen zetten dat binnen Assen kunnen doen; doorstroming is van belang. Het aanbod aan woningen moet tegemoet komen aan de lokale en regionale marktvraag. De inzet is een evenwichtige groei van alle bevolkingsgroepen als het gaat om leeftijd, opleiding, inkomen gezinssamenstelling en zorgbehoefte. De toename van het aantal eenpersoonshuishoudens brengt bijvoorbeeld specifieke woonvragen met zich mee. De huidige bewoners moeten prettig blijven wonen en de bestaande woningen moeten aantrekkelijk blijven voor bestaande en toekomstige inwoners. Oudere wijken hebben daarbij extra aandacht nodig.
De kwaliteit van de woonomgeving draagt bij aan het woongenot. De leefomgeving moet daarom schoon, leefbaar en veilig zijn. Een goed ingerichte en verzorgde openbare ruimte vergroot in algemene zin de aantrekkelijkheid van de stad.
In de regeling is rekening gehouden met de doelstellingen uit de beleidsstukken. Dit betekent dat niet gekozen is voor alleen een verbod op woningsplitsing en woningomzetting, maar om ook onder voorwaarden woningsplitsing en woningomzetting mogelijk te maken.
In dit hoofdstuk wordt de keuze voor het instrument facetbeheersverordening uiteengezet en een uitleg gegeven over de planologische regeling.
De Wro biedt gemeenten de mogelijkheid om in plaats van een bestemmingsplan een beheersverordening voor een gebied vast te stellen. Een beheersverordening vormt, net als het bestemmingsplan, het kader waaraan onder andere bouwaanvragen worden getoetst en op basis waarvan de gemeente handhavend kan optreden op het moment dat in strijd met bepalingen uit de verordening wordt gehandeld (denk aan illegale gebruiksvormen of illegale bebouwing).
In dit geval is gekozen voor een facetbeheersverordening. Deze beheersverordening is ontwikkeld om voor de beheersverordeningen van 'Assen - Binnenstad', 'Assen Noord 2014' en 'Assen Oud Zuid 2012' een uniforme regeling te laten gelden voor het onderwerp woningsplitsing en woningomzetting voor dit deel van de stad Assen. Deze facetbeheersverordening vervangt de bestaande beheersverordeningen dus niet (geheel). Voorliggend plan is een aanvullende en deels vervangende regeling voor zover dit betrekking heeft op woningsplitsing en woningomzetting.
De beheersverordening moet digitaal worden gemaakt volgens de Praktijkrichtlijn Gebiedsgerichte Besluiten. De verordening wordt door de gebruiker daarom via een digitaal platform (meestal de website RO-online, www.ruimtelijkeplannen.nl) benaderd. Digitaal gezien is er één vlak zichtbaar, namelijk het besluitgebied:
Deze beheersverordening is gebaseerd op het behoud van de planologische ruimte zoals deze in de geldende beheersverordeningen is opgenomen. Onderhavige regeling vervangt deze beheersverordeningen dus niet geheel. Deze beheersverordeningen blijven daarmee het geldende juridisch-planologische regime. De beheersverordening legt een verbod op voor woningsplitsing en woningomzetting voor alle bestemmingen waarbinnen de woonfunctie mogelijk is.
De facetbeheersverordening heeft enkel betrekking op de regels ten aanzien van woningsplitsing en woningomzetting. De bestaande regels vervallen en/of worden aangevuld met de regeling uit deze facetbeheersverordening voor zover het op dit onderwerp betrekking heeft. De beheersverordening verbiedt woningsplitsing en woningomzetting voor alle bestemmingen waarbinnen de woonfunctie mogelijk is.
De in paragraaf 1.3 genoemde plannen zijn de basisplannen die binnen het verordeningsgebied gelden. De regelingen zijn om die reden in artikel 2 vastgelegd en nog steeds van toepassing. De facetbeheersverordening is een aanvullende en deels vervangende regeling op de bestaande beheersverordeningen.
Een aantal gebieden is niet meegenomen in het verordeningsgebied van deze facetbeheersverordening, omdat hier sprake is van de aanwezigheid van bestemmingsplannen die niet (meer) vallen onder de beheersverordeningen 'Assen - Binnenstad', 'Assen Noord 2014 en 'Assen Oud Zuid 2012'.
Per hoofdstuk is de opbouw van de regels beschreven.
Hoofdstuk 1 Regels
Artikel 1 Begripsbepalingen
Dit hoofdstuk bestaat uit de inhoudelijke begripsbepalingen die van belang zijn voor de toepassing van deze facetbeheersverordening. Deze regeling heeft zijn eigen begrippen. Deze begrippen worden daarom toegevoegd aan of vervangen de bestaande begrippen uit de geldende beheersverordeningen. Daar waar bijvoorbeeld het begrip woning niet, of anders is gedefinieerd in de geldende beheersverordeningen wordt deze vervangen door of aangevuld met het begrip woning zoals aangegeven in deze facetbeheersverordening.
Artikel 2 Van toepassing verklaring
Dit artikel geeft aan op welke gebieden de facetbeheersverordening betrekking heeft. Dit is het gebied dat behoort bij de beheersverordeningen 'Assen - Binnenstad', 'Assen Noord 2014' en 'Assen Oud Zuid 2012' met uitzondering van de delen waarvoor na de inwerkingtreding van de beheersverordeningen een bestemmingsplan is vastgesteld. Deze facetbeheersverordening heeft geen zelfstandige werking. Deze regels vullen de regels aan en vervangen de regels uit de bestaande beheersverordeningen voor zover dit betrekking heeft op woningsplitsing en woningomzetting.
Artikel 3 Bouw- en gebruiksregels woningsplitsing en woningomzetting
In dit artikel is het verbod op woningsplitsing en/of woningomzetting opgenomen. Tevens is daarbij opgenomen dat onder voorwaarden met een omgevingsvergunning mag worden afgeweken van deze verbodsbepalingen. Dit geldt zowel voor bouwen als gebruik. Deze voorwaarden zijn opgenomen omdat een ruimtelijk relevant verschil bestaat tussen het gebruik van een pand voor bv. kamerverhuur en bewoning van een pand door één huishouden. Hierbij zijn in relatie tot het woon- en leefklimaat onder meer parkeerdruk en (geluid) overlast van belang. Overmatige concentratie van kamerverhuurpanden kan ook gevolgen hebben voor het woon- en leefklimaat.
Hoofdstuk 2 Overgangs- en slotregels
Dit hoofdstuk bestaat uit vier artikelen. Artikel 4 en 5 bevat het overgangsrecht. Artikel 6 en 7 geven aan wanneer de beheersverordening in werking treedt en op welke wijze deze wordt aangehaald.
De veranderingen waarop de beheersverordening betrekking heeft, zijn gericht op het reguleren van woningsplitsing en woningomzetting. Daar waar de regeling niet duidelijk was binnen de geldende beheersverordeningen is het toetsingskader opnieuw vastgelegd. De beheersverordening voorziet niet in ingrijpende veranderingen waarbij particuliere belangen geschaad zouden kunnen worden. In de beheersverordening zijn geen nieuwe beleidsvoornemens vertaald of uitgewerkt, waardoor geen inspraak ingevolge de gemeentelijke inspraak wordt gevoerd. Ook is overleg op grond van het Bro daardoor niet nodig. De maatschappelijke uitvoerbaarheid is hiermee gewaarborgd.
De economische uitvoerbaarheid van een ruimtelijke regeling wordt bepaald door de financiële haalbaarheid van daarin mogelijk gemaakte ontwikkelingen en de grondexploitatie.
Door middel van de grondexploitatieregeling in de Wro en het Bro beschikken gemeenten over mogelijkheden voor het verhalen van kosten. De vaststelling van een exploitatieplan is bij een beheersverordening niet mogelijk. De beheersverordening regelt immers het bestaande gebruik en maakt geen grootschalige bouwplannen (Besluit ruimtelijke ordening) mogelijk, waarbij kostenverhaal aan de orde is. Hierdoor is geen sprake van gemeentelijke kosten voor bijvoorbeeld het opstellen van een plan of planschade. Het aantonen van de financiële haalbaarheid hierom is ook niet nodig.