Plan: | Bedrijventerrein Grote Polder 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0638.BP00007-VAS1 |
De gemeente Zoeterwoude is bezig om haar bestemmingsplannen te actualiseren. Twee van deze bestemmingsplannen zijn bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Grote Polder' (2002) en 'Rijksweg N11'. Deze vigerende bestemmingsplannen uit 2002 respectievelijk 1983 dienen een zogenaamde 'make-over' te krijgen en te voldoen aan de wettelijke eisen van de Wet ruimtelijke ordening en de daaraan gekoppelde digitaliseringverplichtingen. Het plan is consoliderend van aard, dit geldt zowel voor het bedrijventerrein Grote Polder als voor het deel van de Rijksweg N11 dat in dit plan wordt opgenomen.
Op 30 september 2010 is de Nota van Uitgangspunten voor het bestemmingsplan Bedrijventerrein Grote Polder 2012 vastgesteld door de gemeenteraad, zie bijlage 1.
Het enige uitgangspunt dat niet in voorliggend bestemmingsplan is verwerkt, is dat het plangebied van het emplacement van de RijnGouwelijn niet is opgenomen. Voor deze nieuwe ontwikkeling wordt een aparte bestemmingsplanprocedure gevolgd.
De RijnGouwelijn wordt tussen Gouda en de kust bij Noordwijk aangelegd, deels over een bestaand spoor en deels over een nieuw aan te leggen tracé. Ter hoogte van Zoeterwoude zal de RijnGouwelijn gaan rijden over het bestaande spoor Utrecht-Leiden. Ten behoeve van de exploitatie van de RijnGouwelijn zal aan de lijn een werkterrein gerealiseerd moeten worden. Dit terrein omvat zowel opstelsporen als bebouwing ten behoeve van het onderhoud als een kantoorruimte voor de verkeersleiding. Ter realisatie van het emplacement is gekozen voor het deel van de groene bufferzone tussen de spoorlijn en de Rijksweg N11 (Elfenbaan), ter hoogte van het Bedrijventerrein Grote Polder. Dit deel van de Elfenbaan is momenteel onbebouwd en fungeert als een groene bufferzone tussen het bedrijventerrein en het polderlandschap. Om dit project te kunnen realiseren is daarom een herziening van het bestemmingsplan vereist. Omdat voorliggend bestemmingsplan consoliderend van aard is, wordt voor het nieuw te ontwikkelen emplacement een apart bestemmingsplan gemaakt.
Ten aanzien van het bedrijventerrein Grote Polder geldt dat dit bestemmingsplan een integrale herziening van het vigerende bestemmingsplan vormt. Deze herziening is consoliderend van aard en legt de huidige situatie juridisch planologisch vast volgens de nu vigerende wetgeving en beleidskaders. Tevens worden enkele tussentijdse ontwikkelingen meegenomen, waaronder het verwijderen van de Meerburgermolen (ten westen van het bedrijventerrein) en de realisatie van een nieuwe brug over de Meerburgerwetering.
Ook voor het deel van de Rijksweg N11 dat in voorliggend bestemmingsplan is opgenomen, geldt dat de herziening consoliderend is en de huidige situatie juridisch planologisch vastlegt volgens de nu vigerende wetgeving en beleidskaders.