Plan: | Bedrijventerrein Grote Polder 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0638.BP00007-VAS1 |
Het bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude is eind zestiger jaren ontwikkeld om bedrijven die in Leiden waren gevestigd een nieuwe vestigingsmogelijkheid in de regio te bieden. Het ging hierbij om bedrijven die geen expansiemogelijkheden meer hadden of om stedenbouwkundige dan wel milieutechnische redenen dienden te verplaatsen. In 1972 startte de uitgifte van bedrijfskavels op het bedrijventerrein Grote Polder. Het bedrijventerrein Grote Polder behoorde eind jaren '90 reeds tot de grootste bedrijventerreinen in de regio. De totale bruto oppervlakte van Grote Polder bedraagt 60,3 ha (netto 41,7 ha).
Eind jaren '90 is geoordeeld dat de economische dynamiek in Rijnland groot gevaar loopt. Ook uit nationale en randstedelijke optiek is dit ongewenst omdat juist de regio Rijnland behoort tot de sterkste economische en werkgelegenheidspijlers. Alle aanleiding voor de regio om een maximale inspanning te leveren om ruimte te scheppen of te herscheppen voor bedrijfsvestigingen en -investeringen.
Revitalisering en/of herontwikkeling van bestaande bedrijventerreinen kan daaraan een substantiële bijdrage leveren. Het Samenwerkingsorgaan Leidse Regio heeft berekend dat op vijf daarvoor in aanmerking komende locaties in totaal zo'n 24 ha netto nieuw uitgeefbaar bedrijventerrein zou kunnen worden gerealiseerd door middel van verdichting, intensivering en revitalisering.
Dit heeft geleid tot een gefaseerde revitalisering van het bedrijventerrein. Deze revitalisering is in gang gezet na de eeuwwisseling.
De eerste fase betrof een integrale verbetering van de ruimtelijk-functionele kwaliteiten van de openbare ruimte (verkeers- en groenstructuur). Structurele verbetering van de openbare ruimte was slechts uitvoerbaar indien optimaal gebruik kon worden gemaakt van de fysieke (over)ruimte binnen de dwarsprofielen van de verschillende wegen. Met name de weinig functionele groenstroken en trottoirs aan weerszijden van de rijweg(en) zijn heringericht in directe relatie met de upgrading van bebouwing en voorterreinen.
Een ander belangrijk onderdeel van de eerste fase van de revitalisering werd gevormd door het inzetten van een drietal strategisch gesitueerde locaties voor beperkte kantoorontwikkeling dan wel een bedrijfsmatige ontwikkeling. Op één van deze locaties, bij de kruising Oranjelaan – Industrieweg, is in 2009 een bedrijvenverzamelgebouw gerealiseerd. De andere twee locaties zijn gelegen nabij de aansluiting Industrieweg-Burgemeester Smeetsweg en nabij de Produktieweg/Meerburger Wetering. Deze bieden ruime potenties voor de gewenste ruimtelijk-economische kwaliteitsimpulsen.
Met de tweede fase revitalisering is de mogelijkheid geboden in de zuidelijke zone van het bedrijventerrein op basis van particulier initiatief het gebruik van de bedrijfskavels te intensiveren. Dit heeft geleid tot omvangrijkere bedrijvigheid en een grotere bebouwd oppervlak per kavel. De revitalisering van het bedrijventerrein Grote Polder is in/rond 2005 afgerond.