direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Bedrijventerrein Grote Polder 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0638.BP00007-VAS1

3.2 Provinciaal beleid

Provinciale Structuurvisie

De Provincie Staten hebben op 2 juli 2010 de integrale Provinciale Structuurvisie vastgesteld voor de ruimtelijke ordening in Zuid-Holland. De nieuwe Structuurvisie komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota regels voor Ruimte. Op 2 juli 2010 stelden Provinciale Staten tevens de Verordening Ruimte en de bijbehorende Uitvoeringsagenda vast. In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De Provinciale Structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie.

De kern van de Provinciale Structuurvisie Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van het leven en een sterke economische concurrentiepositie. De Provinciale Structuurvisie is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven:

  • Aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
  • Duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • Divers en samenhangend stedelijk landschap;
  • Vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • Stad en land verbonden.

Verordening Ruimte Zuid-Holland
Op 26 juli 2010 is de Verordening Ruimte Zuid-Holland in werking getreden. Hierin geeft de provincie Zuid-Holland haar regels weer voor ruimtelijke plannen. Specifiek ten aanzien van bedrijventereinen stelt de Verordening dat bestemmingsplannen van bedrijventerreinen met ten minste 1 hectare aan aaneengesloten percelen, in de toelichting een verantwoording moeten bevatten waarbij de behoefte aan nieuw bedrijven- en zeehaventerrein als gevolg van de vervangings- en uitbreidingsvraag wordt onderbouwd. Ook moet worden onderbouwd waarom deze behoefte niet kan worden ondervangen door herstructurering of intensivering van bestaande terreinen, of het benutten van ruimte op bedrijventerreinen elders in de regio. Dit bestemmingsplan voorziet niet in een uitbreiding en is in lijn met de verordening. Het bedrijventerrein is juist een terrein waar in het recente verleden een herstructurering heeft plaatsgevonden, waarmee het in lijn is met het gedachtegoed van de verordening (herstructureren voor uitleg).

Tevens benoemt de Verordening ruimte uitgangspunten en randvoorwaarden voor de vertaling van molenbiotopen en waterkering in ruimtelijke plannen. Deze bestaande cultuurhistorische en waterstaatkundige elementen zijn conform de Verordening opgenomen in dit bestemmingsplan.

Provinciaal Waterplan Zuid-Holland 2010-2015
Op 11 november 2009 hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland het Waterplan Zuid-Holland 2010-2015 vastgesteld. Het plan komt in de plaats van het waterbeleid zoals dat is vastgelegd in het Beleidsplan Groen, Water en Milieu (2006). Dit provinciaal waterplan vervangt tevens het Grondwaterplan 2007- 2013 en beschrijft dus ook het strategische grondwaterbeleid voor Zuid-Holland. Veranderingen in de wetgeving en de hieruit voortvloeiende veranderingen in taken en verantwoordelijkheden tussen de verschillende overheden (Rijk, provincie, gemeenten, waterschappen) maken het noodzakelijk om de sturingsvisie van de provincie op een aantal punten aan te scherpen en te verhelderen.

De provincie heeft volgens de Waterwet en de Waterschapswet een toezichthoudende taak op de waterschappen. Zij toetst of het gevoerde beleid van de waterschappen in overeenstemming is met hun eigen waterbeheerplan en de door de provincie opgestelde kaders.

De provincie Zuid-Holland richt zich dus vooral op strategisch beleid. Het watersysteem vereist aanpassingen om de effecten van klimaatverandering de baas te blijven. Dit heeft geleid tot vier kernopgaven voor de provincie Zuid- Holland:

  • Waarborgen waterveiligheid;
  • Realiseren mooi en schoon water;
  • Ontwikkelen duurzame (zoet)watervoorziening;
  • Realiseren robuust & veerkrachtig watersysteem.

Daarnaast heeft de provincie nog een aantal operationele beheertaken binnen het grondwater- en vaarwegbeheer. De provincie blijft, ook na de inwerkingtreding van de Waterwet, bevoegd gezag voor vergunningverlening en handhaving van grondwateronttrekkingen ten behoeve van de drinkwatervoorziening, bodemenergiesystemen en industriële toepassingen van meer dan 150.000 m³ per jaar.

OV-Visie Holland Rijnland
In deze visie, vastgesteld op 24 juni 2009, wordt een beeld geschetst van de gewenste ontwikkelingen op het gebied van openbaar vervoer in de regio. Aan de hand van de OV-Visie wil Holland Rijnland met de provincie Zuid-Holland het openbaar vervoer in de regio fors verbeteren met als uiteindelijk doel de bereikbaarheid van dit deel van de Randstad, de Zuidvleugel, te kunnen continueren en waar mogelijk te verbeteren. Daarnaast willen de deelnemende Holland Rijnland-gemeenten met behulp van openbaar vervoer het autoverkeer sterk terugdringen.

Uitgangspunt bij het opstellen van de "OV-Visie Holland Rijnland" is het realiseren van een hoogwaardig en doelmatig OV-netwerk voor de regio waarin alle centra met elkaar zijn verbonden. In de "OV-Visie Holland Rijnland" presenteert het samenwerkingsverband een uitgebreid en betrouwbaar openbaar vervoernetwerk dat naar verwachting zal leiden tot zeventig procent reizigersgroei tot 2020. Dit netwerk is noodzakelijk om de gestelde doelen ten aanzien van openbaar vervoer en bereikbaarheid realiseren. De belangrijkste uitgangspunten bij de opbouw van dit netwerk zijn reistijdverkorting door de verbetering van de openbaar vervoer infrastructuur op de belangrijkste routes, bundeling van busroutes en het verbeteren van voorzieningen bij de halten. Een van de belangrijkste componenten binnen dit netwerk is de RijnGouwelijn.

Aan de "OV-Visie Holland Rijnland" is een regionaal uitvoeringsprogramma gekoppeld waarin de noodzakelijke en gewenste infrastructuurprojecten zijn beschreven. In 2010 wordt het uitvoeringsprogramma verder uitgewerkt. Daarbij zal worden aangesloten op de plannen van de provincie Zuid-Holland en van omliggende regio's.

Doorwerking provinciaal beleid
In het provinciaal ruimtelijk beleid wordt veel aandacht besteed aan intensivering van werkgebieden en kwaliteit van werkgebieden en daarnaast de infrastructurele ontwikkeling van Zuid-Holland.

Het bedrijventerrein Grote Polder is bij uitstek een intensief gebruikt en kwalitatief hoogwaardig bedrijventerrein. Deze situatie is ontstaan als gevolg van de herstructurering die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Het bedrijventerrein Grote Polder is daarmee een bedrijventerrein dat passend is binnen het provinciale beleid. Een consoliderend bestemmingsplan voor het bedrijventerrein is daarmee gerechtvaardigd.