direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerrein Grote Polder 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0638.BP00007-VAS1

3.5 Gemeentelijk beleid

Gemeentelijke Structuurvisies
De gemeenteraad moet voor het hele grondgebied van de gemeente één of meer structuurvisies vaststellen. In een structuurvisie wordt het gemeentelijke ruimtelijke beleid vastgelegd; het bevat hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkelingen van een gebied en de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid. Ook gaat een structuurvisie in op de manier waarop de gemeente denkt de voorgenomen ontwikkelingen te verwezenlijken. Een structuurvisie dient als uitgangspunt voor nieuw op te stellen bestemmingsplannen.

Op dit moment heeft de gemeente Zoeterwoude twee structuurvisies in voorbereiding en is er één structuurvisie vastgesteld. De vastgestelde structuurvisie is specifiek bedoeld voor het buitengebied van de gemeente en daarmee niet van toepassing op dit plangebied, omdat dit plan in stedelijk gebied is gelegen.

Voor het plangebied is van belang van de Nota van Uitgangpunten structuurvisie Zoeterwoude Rijndijk. In deze Nota van Uitgangspunten is voor bedrijventerrein Grote Polder opgenomen dat binnen het bedrijventerrein Grote Polder geen directe ontwikkelingen meer te verwachten zijn. Er heeft een revitalisering plaatsgevonden en de volgende uitgangspunten voor de toekomst kunnen als volgt worden samengevat:

  • Bedrijfswoningen dienen zoveel mogelijk te worden vervangen door bedrijvigheid.
  • Groene zone aan de achterkant, langs spoorweg en de N11, blijft behouden.
  • In het verlengde van de Industrieweg zal een brug, in principe voor fietsers en hulpdiensten (en, tijdens de bouw, werkverkeer), worden gerealiseerd richting VerdeVista Meerburg.

Deze uitgangspunten zijn volledig verwerkt in dit plan.

Toekomstvisie Zoeterwoude (concept 2010)
Er zijn veel ontwikkelingen in de regio die belangrijk zijn voor de toekomst van Zoeterwoude, bijvoorbeeld op het gebied van bedrijvigheid en infrastructuur. De gemeente Zoeterwoude wil haar poortfunctie tussen stad en landelijk gebied verder vorm geven. Met behulp van de toekomstvisie, hoewel nog in concept, bepaalt de gemeente Zoeterwoude haar positie ten opzichte van verschillende ontwikkelingen. Zoeterwoude gaat voor een beheerste ruimtelijke en economische ontwikkeling met zo min mogelijk nieuwe bebouwing naast de plannen die er al zijn. Het belang van elke nieuwe ruimtelijke ontwikkeling zal telkens opnieuw afgewogen moeten worden. Het behoudt van het bijzonder cultuurlandschap van Zoeterwoude staat daarbij voorop.

Duurzaamheidsagenda 2011-2014
Het algemene kader voor het milieubeleid van de gemeente Zoeterwoude is vastgelegd in de Duurzaamheidsagenda “Samenwerken en Verbinden”. Dit beleid kent een directe relatie met de ruimtelijke ordening, bijvoorbeeld met betrekking tot de doelstellingen voor duurzame inrichting, voor duurzame (steden)bouw, alsook voor het klimaat en energiebesparing. In deze Duurzaamheidsagenda beschrijft de gemeente Zoeterwoude hoe zij in nauwe samenwerking met de Milieudienst West-Holland werkt aan het uitvoeren van haar ambities en doelstellingen op het gebied van milieu en duurzaamheid. De duurzaamheidambities van Zoeterwoude worden vertaald binnen de kernwaarden: sociaal, groen, weids en ondernemend. Duurzaamheid is de ideale mix van ecologische, economische en sociale belangen voor onze gemeente. Er is de afgelopen jaren al veel bereikt, met deze duurzaamheidsagenda wordt een extra stap gemaakt met veel concrete acties. De gemeente werkt zelf duurzaam en stimuleert en faciliteert duurzame initiatieven van burgers en bedrijven.

De basis voor deze agenda van de gemeente ligt in:

  • het Coalitieakkoord “Duurzaam in beweging” (2010-2014);
  • Toekomstvisie Zoeterwoude
  • de uitvoering van de reguliere milieutaken door de Milieudienst West-Holland;
  • het regionale klimaatprogramma (2008-2012);
  • de regionale ambities voor duurzaam bouwen en duurzame gebiedsontwikkeling.

Doorwerking gemeentelijk beleid
In haar ruimtelijk beleid sluit de gemeente Zoeterwoude grotendeels aan bij het ruimtelijke beleid van de provincie Zuid-Holland. Dat betekent dat men terughoudend is met de uitbreiding van niet-agrarische functies in het landelijk gebied. Verdere verstedelijking of uitbreiding van bedrijfsactiviteiten moet plaats vinden binnen of aan randen van bestaande kernen. Op deze manier wordt verdere verstedelijking van het landelijk gebied voorkomen en blijft het groene open karakter van de gemeente behouden.