Plan: | Oosthoek 2012 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0638.BP00009-ONT2 |
In een structuurvisie wordt het gemeentelijke ruimtelijke beleid vastgelegd. Het bevat hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkelingen van een gebied en de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid. Ook gaat een structuurvisie in op de manier waarop de gemeente denkt de voorgenomen ontwikkelingen te verwezenlijken.
Voor het gebied, waarvan het plangebied Oosthoek 2012 onderdeel uitmaakt, is nog geen structuurvisie vastgesteld door de gemeenteraad, maar wel in voorbereiding. De uitgangspunten voor de structuurvisie Zoeterwoude-Rijndijk zijn vastgesteld. Voor wat betreft het plangebied van dit bestemmingsplan betreft sluiten deze uitgangspunten volledig aan bij het Masterplan Werklandschap aan de Oude Rijn.
Op 1 juli 2004 is de welstandsnota Zoeterwoude vastgesteld. Het welstandsbeleid voor Zoeterwoude is opgesteld vanuit de overtuiging dat de gemeente, ondernemers en inwoners het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dienen te behartigen. Het doel van het welstandsbeleid is: 'Een effectief, controleerbaar en klantvriendelijk welstandstoezicht in te richten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium te informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen'.
De welstandsnota bevat een samenhangend stelsel van criteria waaraan bouwplannen in de gemeente worden getoetst. Deze zijn onderverdeeld in een viertal hoofdgroepen:
De algemene beoordelingskaders en de beoordelingskaders voor specifieke objecten en voor de sneltoets zijn niet gebiedsgebonden. De gebiedsgerichte beoordelingskaders zijn gekoppeld aan specifieke gebiedseigen kenmerken en eigenschappen.
Gebiedsgerichte beoordelingskaders
Het gebied Oosthoek en Rijneke Boulevard is in de welstandnota gekarakteriseerd als aandachtsgebied. De eenheid en samenhang langs dit deel van de Hoge Rijndijk is door de verspringende rooilijnen, de uiteenlopende bebouwingskarakteristieken en de enorme variatie in reclames ver te zoeken. Het beeld vanaf de Hoge Rijndijk is daardoor erg onrustig. Het rommelige karakter kan worden verbeterd door meer eenheid in gevelkarakteristieken na te streven. Dit betekent onder meer dat reclames minimaal van gelijke grootte moeten zijn.
Vanaf de Oude Rijn wordt het beeld gevormd door achterzijden. De gesloten gevelwanden en opslag van goederen aan het water geven een armoedig aanzicht. In overleg met de aangrenzende gemeentes langs de Oude Rijn is besloten dit beeld in de toekomst te verbeteren. Bij toekomstige bouwaanvragen zal daarom meer aandacht worden gevraagd voor de vormgeving van bebouwing aan de Rijnzijde. Voor de welstandcriteria wordt verwezen naar de welstandsnota.