direct naar inhoud van 3.3 REGIONAAL BELEID
Plan: Oosthoek 2012
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0638.BP00009-VOW1

3.3 REGIONAAL BELEID

3.3.1 REGIONALE STRUCTUURVISIE 2020 HOLLAND RIJNLAND

Op 24 juni 2009 heeft het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland de Regionale Structuurvisie 2020 Holland Rijnland vastgesteld. Binnen de Regionale Structuurvisie wordt de ruimtelijke positie van de regio bepaald en gekeken hoe dit zich verhoudt tot haar (Randstedelijke) omgeving. Hiervoor worden zeven kerndoelen nagestreefd:

  • 1. Holland Rijnland is een top woonregio,
  • 2. Leiden vervult een regionale centrumfunctie,
  • 3. concentratie stedelijke ontwikkeling,
  • 4. 'Groen blauwe kwaliteit' staat centraal,
  • 5. De Bollenstreek en Veenweide en Plassen blijven open,
  • 6. twee speerpunten voor economische ontwikkeling: Kennis en Greenport,
  • 7. verbetering van de regionale bereikbaarheid.

Een belangrijk element uit deze regionale structuurvisie is de Aaneengesloten Stedelijke Agglomeratie. Doel is om de verstedelijking plaats te laten vinden in de Aaneengesloten Stedelijke Agglomeratie, om de omliggende gebieden open te houden en versterking van de centrumfunctie van Leiden. De Oude Rijn vormt hierin een sturend element.

Een ander belangrijk element is Economische structuurversterking. Doel hiervan is om de werkgelegenheid vergroten zodat het aandeel in het bruto binnenlands product (BBP) op een hoger niveau stabiliseert en werkgelegenheid aansluit bij de beroepsbevolking. Dit betekent profilering als hoogwaardig economische regio met enkele niches (bio science en space science) en gevestigde clusters (Greenport) waarin de regio uitblinkt en kan excelleren. Hierbij verliest de regio de aandacht voor de bestaande bedrijvigheid niet uit het oog. Het herstructureren van bestaande bedirjventerreinen heeft hierbij prioriteit. Het plangebied is benoemd als één van deze te herstructureren bedrijventerrein.

3.3.2 MASTERPLAN WERKLANDSCHAP AAN DE OUDE RIJN

In samenwerking met de gemeente Rijnwoude is een ontwikkelingsvisie voor de Oude Rijnzone tussen Zoeterwoude Rijndijk en woongebied Groenendijk opgesteld. Dit masterplan is een uitwerking van de Transformatievisie Oude Rijnzone 2020 van de provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten.

Het masterplan beoogt om van het gebied een waardevol werklandschap te maken. Om dit te bereiken moeten economische en landschappelijke belangen zorgvuldig worden afgewogen. Er is een afgestemde aanpak gezocht voor de zuidelijke Oude Rijnoever, het verouderde bedrijventerrein Oosthoek en omgeving, de doorontwikkeling van de Rijneke Boulevard, het terrein van de voormalige dakpannenfabriek Nieuw Werklust, de uitbreiding van Heineken, de realisatie van het bedrijventerrein nabij Groenendijk en de ontsluiting van het gebied.

Twee gebieden die in het Masterplan benoemd zijn liggen in het plangebied van het bestemmingsplan Oosthoek 2012, het bedrijventerrein Oosthoek en de Rijneke Boulevard.

Oosthoek

Het terrein Oosthoek is en blijft een gemengd bedrijventerrein waar verschillende typen bedrijven gevestigd zijn. Ingezet wordt op een kwaliteitsverbetering van het terrein. Deze kwaliteitsverbetering is al ingezet met de plannen van Mulder Favorite Jachtbouw, de bedrijfsunits en de moutbaan van Heineken, waarvoor vooruitlopend op dit bestemmingsplan vergunningen zijn verleend met toepassing van vrijstellingsprocedures.

De gevels aan de rivierkant moeten aantrekkelijker en transparanter worden, om de uitstraling van het terrein naar deze zijde te verbeteren. Grote gebouwen krijgen een horizontale geleding in de gevels om ze een minder massale uitstraling te geven. De plannen van Mulder Favorite Jachtbouw, waarvoor zoals gezegd al vergunning is verleend, sluiten hier goed bij aan.

De verbeterpunten aan de voorzijde bestaan uit een meer continue begeleiding van de Hoge Rijndijk en het vullen van braakliggende gaten om het zicht op de dichte zijkanten van gebouwen te ontnemen. Deze verbeteringen worden bereikt met de uitvoering van de bouwplannen voor kantoorunits en een bedrijfsverzamelgebouw, waarvoor eveneens al vergunningen verleend zijn vooruitlopend op dit bestemmingsplan.

Een verdere kwaliteitsverbetering zal plaatsvinden door de aanpak van de buitenruimtes. Zo worden onder andere inritten aangepast, worden parkeerstroken aangelegd en wordt meer eenheid gebracht in de vormgeving van bijvoorbeeld parkeerplaatsen, laad- en losplekken, groen en verlichting.

Rijneke Boulevard

Voor de Rijneke Boulevard wordt ingezet op een brancheverbreding en verbetering van de verblijfskwaliteit. Dit wordt onder meer bereikt door een uitbreiding van de boulevard aan de westzijde van de insteekhaven. De brancheverbreding wordt gezocht in een thematische invulling, te beginnen bij het terrein rond de voormalige insteekhaven, op het thema wonen, sport en leisure. Door verbreding van het assortiment kan de Rijneke Boulevard zich verder onderscheiden van andere perifere detailhandelslocaties in de regio. Dit kan echter alleen goed werken als de aanwezige winkels elkaars aanwezigheid versterken. Daarom wordt de keuze gemaakt voor een specifieke branche. De branchekeuze voor wonen, sport en leisure is vooral ingegeven door de aanwezigheid van een aantal bedrijven in dit thema. Het uitwerken van een bestaand thema is een logische keuze.

Kwaliteitsverbetering van dit gebied kan deels gevonden worden in het verfraaien en beter begaanbaar maken van de oevers en waar mogelijk gevels van panden te verbeteren en entrees aan de waterzijde te maken. Dit zal echter niet overal lukken, omdat een aantal panden met de achterzijde direct tegen de Oude Rijn staat. Er wordt naar gestreefd om de (lelijke) gevels aan de waterzijde die niet verfraaid kunnen worden middels beplanting aan het zicht te onttrekken.

Voor de voorzijde en de binnengebieden geldt dat het huidige gevelbeeld te onrustig en contrastrijk is. Ook straalt het gevelbeeld niet de gewenste kwaliteit uit. Verbetering kan met name gevonden worden in onderlinge afstemming in materiaal- en kleurgebruik en meer transparantie te brengen in grote gevelvlakken.

Om eenheid te creëren in de voorzijde van de Rijneke Boulevard en de binnenpleintjes wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. Hierbij wordt zowel de bestrating aangepakt als meubilair, verlichting en groen.

3.3.3 MILIEUBELEIDSPLAN 2003 - 2010

Het milieubeleidsplan is een plan voor en van de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Warmond en Zoeterwoude. Dit milieubeleidsplan verwoordt het streven naar een gezonde, veilige leefomgeving waarin het prettig wonen en werken is. In de wensbeelden, met als horizon het jaar 2050, is de visie voor de lange termijn vastgelegd.

Uit dit plan zijn drie speerpunten te destilleren voor het milieubeleid voor de komende jaren. Dit zijn de speerpunten klimaatbeleid en energiebesparing, streven naar het optimale en integratie van milieu in ander beleid. Dit zijn punten die extra aandacht vragen van zowel de gemeenten, de Milieudienst als de externe partners.

Het Milieubeleidsplan 2003-2010 is inmiddels afgelopen. Het plan met beleidsdoelstellingen is geëvalueerd en de uitkomsten hiervan worden gebruikt voor het opstellen van een nieuw plan voor de bij de Milieudienst West-Holland aangesloten gemeenten, de Duurzaamheidsagenda 2010-2014.

De belangrijkste uitgangspunten van de Duurzaamheidsagenda 2010-2014 zijn:

  • Per gemeente wordt een Duurzaamheidsagenda opgesteld met een algemeen deel en een gemeentespecifiek deel.
  • Met het opstellen van de Duurzaamheidsagenda wordt een stap gemaakt van confectiewerk naar maatwerk. De gemeenten hebben aangegeven het belangrijk te vinden dat de zogenaamde eigenheid van de gemeente zichtbaar is in beleidsdocumenten die voor de gemeente relevant zijn.
  • De oorspronkelijke lange termijndoelen zijn nog steeds geldig. Met opstellen van het nieuwe plan bouwen we voort op het huidige Milieubeleidsplan.
  • De Duurzaamheidsagenda sluit nauw aan bij bestaande programma's van de Milieudienst.
  • Alle gemeenten moeten fors bezuinigen. De Duurzaamheidsagenda zal daarom vooral realistisch van aard zijn met haalbare ambities.
  • Het plan moet vooral een uitvoeringsprogramma worden voor de nieuwe raadsperiode. Hiervoor worden in het plan de doelen en de bijbehorende acties beschreven.

3.3.4 REGIONAAL BELEIDSKADER DUURZAME STEDENBOUW

Op initiatief van de Milieudienst West-Holland is sinds 2005 een intergemeentelijke projectgroep actief met de opzet en toepassen van een regionaal beleidskader op het gebied van Duurzame Stedenbouw. Eind 2005 is het Regionaal Beleidskader Duurzame Stedenbouw (RBDS) opgeleverd en in 2006 door de participerende gemeentes, waaronder Zoeterwoude vastgesteld. Dit beleidskader is recent, in januari 2011, herzien.

In het Beleidskader Duurzame Stedenbouw wordt een faseringsplan voorgesteld gekoppeld aan inhoudelijke realiseerbare ambities (basis- en extra ambitieniveau) en een communicatiestrategie. Met deze aanpak wordt duurzaamheid in zijn volle breedte (People = ruimtelijk sociaal, Planet = milieu, Profit = economie) vroeg in de planvorming betrokken. De duurzaamheidsthema’s en deelaspecten zijn opgenomen in de Ambitietabel Duurzame Stedenbouw.

Het beleidskader en de ambitietabel DS worden toegepast bij ruimtelijke plannen groter dan een ha grondoppervlak en minimaal 10 woningen en/of minimaal 5000 m2 bedrijvigheid. Het plangebied omvat voornamelijk bestaande gebouwen en functies, waarop het RBDS niet van toepassing is. Het plangebied omvat echter ook een uit te werken bestemming. Het uitwerkingsplan zal te zijner tijd wel moeten voldoen aan het RBDS.