direct naar inhoud van 4.1 Algemeen
Plan: Aanpassing aardgastransportleiding in Boxtel
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0757.BP01gasleiding1-onh1

4.1 Algemeen

Aanleiding

De Nederlandse Gasunie stelt hoge eisen aan de kwaliteit van haar gastransportleidingen en streeft naar een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau. Daarom beheert de Nederlandse Gasunie haar gastransportleidingen in een strak “Beheer en Onderhoudsprogramma”. Onderdeel van dit programma is het aanpassen van het leidingsysteem aan de zich wijzigende omstandigheden.

Binnen het aardgastransportsysteem worden voor het transport van aardgas leidingen gebruikt. Een deel van deze leidingen zijn bedoeld voor het transporteren van grotere volumes over vaak grotere afstanden, deze leidingen worden de hoofd transportleidingen genoemd (HTL). Voor het transporteren van kleinere volumes over kortere afstanden worden regionale transportleidingen gebruikt (RTL). De HTL leidingen hebben een grotere diameter en worden bedreven op een hogere druk dan de RTL leidingen. RTL leidingen kennen echter een grotere fijnmazigheid. Het meet- en regelstation (M&R) vormt hierbij de verbinding tussen de HTL en RTL leidingen (drukverlaging) .

In haar regionale transportnet heeft de Nederlandse Gasunie een aantal gastransportleidingen in gebruik die kort na de Tweede Wereldoorlog door het toenmalige Gasdistributiebedrijf (GDB) van de Staatsmijnen zijn aangelegd (periode 1948 – 1950). De pijpen zijn geproduceerd in de periode ca. 1930 – 1945 door de firma Stewarts en Lloyds (S&L). Onderzoek door de Nederlandse Gasunie heeft uitgewezen dat de S&L gastransportleidingen aan het eind van hun technische levensduur zijn en vervangen moeten worden.

Voor de vervanging van de S&L gastransportleidingen is een plan uitgewerkt dat voorziet in een pakket aan maatregelen dat in de periode 2011 t/m 2015 wordt uitgevoerd. Het plan omvat de vervanging of aanpassing van gastransportleidingen, gasontvangstations en meet- en regelstations. Het nieuwe systeem is zodanig ontworpen dat in de eindsituatie kan worden volstaan met per saldo minder kilometers gastransportleidingen en minder stations.

Langs het traject Kapelweg - Esschebaan in Boxtel dient de aardgastransportleiding te worden vervangen. De kaart hieronder geeft aan hoe de vervangende aardgastrasportleiding komt te lopen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0757.BP01gasleiding1-onh1_0016.jpg"

Afbeelding 12: Overzicht bestaande aardgastransportleidingen en vervangende regionale transportleidingen.

Het tracé van de vervangende, nieuw aan te leggen, regionale aardgastransportleiding in Boxtel volgt zoveel mogelijk het tracé van de reeds aanwezige hoofd aardgastransportleidingen. De hoofd-aardgastransportleiding blijft ongewijzigd in tact. Met de aanpassing van het tracé van de regionale aardgastransportleiding wordt voldaan aan de wens / eis, om bij nieuw te leggen leidingen zoveel mogelijk het tracé van bestaande leidingen te volgen (bundelingsprincipe). Door bundeling van infrastructuur (kabels en leidingen met daarbij behorende beschermingszones) zijn de gevolgen voor de omgeving zo beperkt mogelijk.

Het nieuwe tracé gaat over een kortere afstand dan het tracé van de S&L leiding. Kortere afstanden zijn voor de Nederlandse Gasunie kosteneffectiever. In overleg / samenspraak met de Gemeente is bij de keuze van het tracé voorts rekening gehouden met een toekomstige aan te leggen ontsluitingsweg, bekend onder de projectnaam TALK. De nieuw te leggen regionale aardgastransportleiding komt hierbij onder het toekomstige fietspad te liggen. De nieuw aan te leggen regionale aardgastransportleiding zal vervolgens ter hoogte van de Kapelweg/Kromakker worden aangesloten op de reeds in 2005 vervangen regionale aardgastransportleiding.


Na de ingebruikname van de vervangende regionale aardgastransportleiding zal het oude deel van de bestaande regionale aardgastransportleiding uit bedrijf worden genomen en geheel worden verwijderd.

Aanleg aardgastransportleiding

NV Nederlandse Gasunie heeft het voornemen om aan de westzijde van Boxtel, ter hoogte van de Mezenlaan, een aardgastransportleiding te vervangen, waarbij het tracé wijzigt ten opzicht van de huidige situatie. Deze leiding wordt aangelegd binnen een beschermingszone van 8 meter (4 meter aan beide zijden van de leiding).

Periode werkzaamheden

De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de periode van half juli tot eind september 2013 en zullen plaatsvinden gedurende een periode van circa 8 tot 12 weken. De leiding wordt gefaseerd aangelegd. Daarbij wordt ieder deeltraject van de leiding aangelegd in een periode van twee weken. Ieder deeltraject van de leiding of leidingsleuf heeft daarbij een lengte van circa 600 meter.


Open ontgraving en boringen

De leiding wordt over vrijwel het gehele traject aangelegd in open ontgraving. De sleuf waarin de leiding wordt gelegd heeft bovenin een breedte van 2 – 2,4 meter, onderin een breedte van 0,5 meter en een diepte van 1,5 – 1,7 meter onder maaiveld. Waar dat mogelijk is wordt een brede werkstrook gehanteerd van 20 meter. Op plekken waar een brede werkstrook niet mogelijk is of leidt tot (teveel) aantasting van de aanwezige natuurwaarden, wordt een smalle werkstrook van circa 4 meter aangehouden. Na afronding van de werkzaamheden wordt de sleuf weer dichtgemaakt.


Op twee plaatsen wordt de leiding aangebracht door middel van een persing of boring om de hier aanwezige wegen te kruisen, dit betreffen de wegen Esschebaan en Tongeren. Voor het aanbrengen van een persing of boring worden op beide locaties twee werkputten aangelegd met een formaat van 22 bij 11 meter en een diepte van
3,5 meter onder maaiveld.


Bemaling traject
Om de aanleg van de leiding mogelijk te maken is het noodzakelijk om het gehele traject te bemalen, zowel ter plaatse van de sleuf als ter plaatse van de bouwputten die nodig zijn voor de boringen. De bemaling zal per deeltraject van de leiding plaatsvinden gedurende een periode van twee weken per deeltraject.