direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Aanpassing aardgastransportleiding in Boxtel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0757.BP01gasleiding1-vst1

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Structuurvisie Verfrissend Boxtel 2011

De structuurvisie is het beleidskader voor ruimtelijke ontwikkelingen. Het is enerzijds een toetsingskader voor nieuwe initiatieven, anderzijds de basis voor concrete projecten en daarnaast een instrument om ondernemers en andere overheden bij de planvorming te betrekken en ze daarin te faciliteren. De plannen en ontwikkelingen op gemeentelijk niveau dienen daarnaast te matchen met de doelstellingen op rijks- en provinciaal niveau. De Structuurvisie is ook hiervoor het richtinggevende kader.

Hieronder is een uitsnede opgenomen van de Structuurvisiekaart van de gemeente Boxtel. Het plangebied waar de aardgastransportleiding wordt aangelegd, ligt binnen de rode cirkel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0757.BP01gasleiding1-vst1_0008.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0757.BP01gasleiding1-vst1_0009.jpg"

Afbeelding 6: uitsnede Structuurvisiekaart van de gemeente Boxtel

De aardgastransportleiding valt binnen het gebied dat is aangeduid als 'buitengebied verweving'. Het buitengebied van Boxtel kent een sterke verwevenheid van landbouw, natuur, wonen, watersystemen en recreatie. In het gemeentelijke beleid ten aanzien van het buitengebied wordt ingespeeld op deze verwevenheid en wordt getracht deze te behouden en uit te bouwen. Het buitengebied van Boxtel moet in samenhang bezien worden. Daarbij wordt enerzijds gestreefd naar verbetering en verbreding van de agrarische gebruiksmogelijkheden en anderzijds naar versterking van natuurwaarden en cultuurhistorische waarden. Hierbij is de realisatie van het Nationaal Landschap Het Groene Woud een belangrijke doelstelling van de gemeente. De aanleg van de aardgastransportleiding doet geen afbreuk aan de aanwezige kwaliteiten in het buitengebied van Boxtel.

2.4.2 Watervisie Boxtel

In de watervisie is de watervisie van de gemeente Boxtel uitgefilterd tot op het niveau van drie zorgplichten waar enkele uitgangspunten en streefbeelden uit gedestilleerd kunnen worden.

Uitgangspunten:

  • Hemelwater: Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van een hemelwaterriool
  • Grondwater: Het verzamelen en verwerken vindt plaats met een ontwateringsstelsel (infiltratie, drainage of greppels)

Streefbeelden:

  • Hemelwater wordt zoveel mogelijk lokaal vastgehouden, waarbij natuurlijke bergingsmogelijkheden worden benut;
  • Waar open water is, kan indien mogelijk aanvullende berging worden gecreëerd;
  • Transport en verwerking van niet verontreinigd hemelwater wordt zo veel mogelijk vermeden;
  • Alleen schoon hemelwater wordt rechtstreeks in de bodem geïnfiltreerd. Zo nodig worden, voordat infiltratie in de bodem plaatsvindt, maatregelen aan de bron toegepast om de kwaliteit van het afvloeiende hemelwater op niveau te krijgen.
  • In bebouwde gebieden is sprake van voldoende drooglegging en ontwateringsdiepte, zodat optrekkend vocht vanuit kruipruimten zo veel mogelijk wordt voorkomen of wordt beperkt.

2.4.3 Bestemmingsplan Buitengebied 2011

Het plangebied is gelegen binnen het vigerende bestemmingsplan 'Buitengebied 2011'. Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 10 april 2012.

afbeelding "i_NL.IMRO.0757.BP01gasleiding1-vst1_0010.jpg"

Afbeelding 7: uitsnede bestemmingsplankaart

In dit bestemmingsplan is er een koppeling gelegd met het moederplan bestemmingsplan 'Buitengebied 2011'. De onderliggende bestemmingen blijven hiermee onverkort van toepassing. Er wordt een hartlijn aangegeven op de verbeelding en er wordt een nieuwe dubbelbestemming ten behoeve van de leiding toegevoegd.