De realisatie van de Brede School is de aanleiding voor dit bestemmingsplan.
Met dit bestemmingsplan beogen wij de bouw van de Brede School mogelijk te maken en de gehele scholenstrook opnieuw in te richten. Dit willen wij bereiken door de (eerdere) bestemming van "maatschappelijke doeleinden" op het middendeel van de scholenstrook te vestigen, en de overige onderdelen van de strook te bestemmen voor groen en verkeer.
Brede school
De Raad van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft in 2006 het Integraal Huisvestingsplan 2006-2010 (hierna te noemen het : IHP) vastgesteld. In het IHP wordt de meerjarenvisie voor onderwijsgebouwen aangegeven. In dit plan is ook de oprichting van een brede school in de Coevering opgenomen.
De 3 bestaande basisscholen in de Coevering worden gesloopt en zullen onder één dak verder gaan.
Bovendien zullen in het gebouw een kinderdagopvang en een peuterspeelzaal worden gevestigd; alsmede enkele ruimtes voor maatschappelijke voorzieningen.
De noodzaak tot vervanging van de bestaande verouderde scholen is groot. De scholen kampen met een bouwkundige staat, die niet met regulier onderhoud te verbeteren valt. De scholen voldoen niet aan de eisen die op dit moment aan scholen wordt gesteld, onder meer op het gebied van klimaattechniek e.d. Door efficienter ruimtegebruik en het nastreven van een compactere bouw, zal er in totaal 3700 m2 bruto-vloeroppervlak (exclusief fietsenstallingen etc), waarvan 2000m2 op de begane grond nodig zijn. Additioneel zijn voor speelplaatsen en fietsenstallingen nog ongeveer 2000m2 nodig.
Steeds is deze scholenstrook voor de ontwikkeling van de brede school in aanmerking genomen. Binnen de Coevering is geen andere locatie denkbaar dan de reeds bestaande scholenstrook, mede gezien de randvoorwaarde dat de sporthal op loopafstand van de school ligt. Daarnaast is uitgangspunt geweest dat de scholen blijven functioneren in hun bestaande gebouwen en pas verhuizen als de nieuwbouw gereed is.
Tenslotte is de scholenstrook in de structuurvisie weergegeven als 'bestaand woongebied', waarbinnen stedelijke ontwikkelingen mogelijk zijn.
Dit plan beoogt de planologische en milieuhygienische voorwaarden te scheppen, waarbinnen de nieuwe school ontworpen en de scholenstrook verder ontwikkeld kan worden.
Eerder
Tot het bestemmingsplan Woongebieden Zuid-oost" medio augustus 2008 in werking trad, had de gehele scholenstrook de bestemming "maatschappelijke doeleinden met bijbehorende erven". Abusievelijk hadden in dit laatste bestemmingsplan slechts de feitelijk bestaande scholen de bestemming "maatschappelijke doeleinden" gekregen. Omdat het nooit de bedoeling is geweest om die mogelijkheden weg te bestemmen, zijn er voorbereidingen getroffen om met een bestemmingsplan de voormalige bestemming ter plaatse van het middenstuk te herstellen.
Bij het eerdere ontwerp was ervoor gekozen om ons te beperken tot de locatie van de school omdat over het totale gebied (de gehele strook) nog geen voldoende uitgewerkte ideeën bestonden, die al concreet in een bestemmingsplan konden worden neergelegd.
Omdat na de terinzagelegging zich enkele omstandigheden hebben gewijzigd, vormde dit de aanleiding om de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een bestemmingsplan voor de gehele scholenstrook te bezien. Hiermee wordt ook tegemoet gekomen aan de wens van rechtszekerheid, zoals neergelegd in de ontvangen zienswijzen.
Omdat het ter inzage gelegde ontwerp dus niet meer actueel was, zijn de voorbereidingen voor het onderhavige ontwerp gestart.
Realisatie
Na de bouw van de Brede School, de verhuizing van de bestaande scholen naar het nieuwe gebouw, zullen de bestaande scholen worden gesloopt. Voor de dan vrijkomende gronden wordt de herinrichting met dit bestemmingsplan mede mogelijk gemaakt.