De voorgenomen ontwikkeling van het plangebied moet passen binnen het vigerende beleid zowel op rijksniveau als provinciaal en gemeentelijk niveau. Er is daarom een analyse uitgevoerd van de beleidsstukken die voor de ontwikkeling en het plangebied relevant zijn. hierna zijn de belangrijkste bevindingen uit het beleid beschreven en wordt aangegeven hoe de ontwikkeling van het plangebied hierop inspeelt.
Nationaal en provinciaal belang
De ontwikkeling moet passen binnen het nationaal en provinciaal beleid. in de Nota Ruimte wordt aangegeven dat inbreiden de voorkeur heeft boven uitbreiden. Het provinciaal beleid borduurt hierop voort. In de Verordening Ruimte Noord-Brabant 2011 wordt het plangebied tot bestaand stedelijk gebied gerekend. Hierbinnen is stedelijke ontwikkeling toegestaan.
De voorgenomen ontwikkeling past binnen dit beleid. De vestiging van de Brede School is een stedelijke ontwikkeling. De bouw van de Brede School is per saldo geen verdichting van het bestaand stedelijk gebied van Geldrop, omdat er 3 scholen alsmede -in 2016- het gebouw van kinderdagverblijf worden afgebroken. Dit betekent dat er op de scholenstrook 3 gebouwen (met een totaal oppervlakte van 3485 m2) verdwijnen waar tegenover er één (met een oppervlakte van 2000 m2) wordt gebouwd.
Gemeentelijk belang
De raad van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft in 2006 het Integraal Huisvestingsplan 2006-2010 (hierna te noemen het : IHP) vastgesteld. In het IHP wordt de meerjarenvisie voor onderwijsgebouwen aangegeven. In dit plan is ook de oprichting van een brede school in de Coevering opgenomen.
De 3 bestaande basisscholen in de Coevering worden gesloopt en zullen onder één dak verder gaan.
Bovendien zullen in het gebouw een kinderdagopvang en een peuterspeelzaal worden gevestigd; alsmede enkele ruimtes voor maatschappelijke voorzieningen.
In de structuurvisie gemeente Geldrop-Mierlo, door de raad vastgesteld in november 2010, wordt de ontwikkeling van Brede Scholen eveneens genoemd. Deze ontwikkeling kan een bijdrage leveren om de keten tussen gezin, schoolse en buitenschoolse voorzieningen en sociaal culturele voorzieningen in stand te houden, dan wel te versterken.
De planlocatie wordt in de structuurvisie gerekend tot bestaand woongebied. De Structuurvisie bepaalt daarover:
"Intensivering van ruimtegebruik kan bezien worden waar al verstening is als onderdeel van revitalisering van woonwijken. Wat betreft de openbare ruimte in dit stedelijk gebied dient een zorgvuldige afweging plaats te vinden. Soms moeten bestaande groenstructuren, open ruimten en speelplekken worden gehandhaafd of juist gecreeerd, en niet per definitie bepaalde delen dicht(er) bebouwen. Wanneer speelplekken of groenstructuren worden opgeheven dan dient in principe compensatie plaats te vinden.".
De voorgenomen ontwikkeling van de brede school en de herinrichting van de vrijkomende gronden voldoet aan de uitgangspunten uit de Structuurvisie.
Zij is passend binnen de voorgenomen ontwikkeling van brede scholen.
Daarnaast past de voorgenomen ontwikkeling binnen de voorzieningen die een bestaand woongebied vereisen.
Voorzieningen binnen bestaand woongebied omvatten de bouw van een (brede) school. In dit verband is ook relevant dat de gehele strook (inclusief deze planlocatie) tot 2008 bestemd geweest voor maatschappelijke voorzieningen, voor de vestiging van de brede school.
In dit geval doet zich ook een toegevoegde waarde voor de buurt voor, nu verouderde bestaande bebouwing wordt gesloopt.
De openheid wordt verankerd doordat een maximaal bebouwingspercentage is opgenomen voor het bouwvlak. Feitelijk vermindert per saldo de bebouwing op de totale scholenstrook: er worden immers 3 gebouwen met een totale oppervlakte van circa 3485 m2 afgebroken, waar tegenover één gebouw met een totale vloeroppervlakte van 2000 m2 wordt gebouwd.
Daarnaast worden groenbestemmingen toegevoegd op de scholenstrook, op plaatsen waarop voorheen de bestemming "maatschappelijke doeleinden" rustte en waar bebouwing was toegestaan en ook feitelijk stond.
Met de inbedding van de nieuwe school in het groen en de groene herinrichting van het vrijkomende gebied, wordt de groenstructuur planologisch verstevigd en speelplekken mogelijk gemaakt.