Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Brede school en scholenstrook Coevering
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPBrSchoolCoever-VP01

3.2 Ruimtelijke uitgangspunten

 
De brede school zal gebruik maken van de sporthal nabij het winkelcentrum, zodat de afstand tot deze voorziening beperkt moet blijven.
 
Binnen de Coevering is de zogenoemde scholenstrook, waarin De Regenboog, ’t Anker en de peuterspeelzaal zijn gesitueerd, vanouds aangewezen voor maatschappelijke doeleinden. Bij het zoeken van een nieuwe locatie voor de brede school is dan ook primair binnen deze strook gezocht.
 
Bij de afweging van locaties is het volgende van belang.
Vestiging binnen de groenzone aan de Joris van Spilbergenstraat of de Hudsonstraat achten wij niet geschikt. Deze beide locaties zijn in de door de gemeenteraad vastgestelde Structuurvisie Gemeente Geldrop-Mierlo opgenomen als “Groenstructuur”. Dit zijn structuren die belangrijke groengebieden koppelen en een verbinding vormen tussen verschillende wijken en voorzieningen, onder meer door de aanwezigheid van langzaam verkeerroutes. Vanwege deze belangrijke functies mogen zij niet worden aangetast en zijn ze apart op de structuurvisiekaart aangegeven.
Daarnaast is situering van de brede school op deze locaties alleen mogelijk direct vóór de bestaande woningen, waardoor het vrije uitzicht van de bewoners van deze woningen ernstig wordt verstoord.
Situering in de groenzone aan de Joris van Spilbergenstraat of de Hudsonstraat zou vanwege de decentrale ligging in de wijk tot concentratie van de verkeersstromen van en naar de school op een zeer beperkt aantal wegen leiden.
 
Situering van de brede school in de scholenstrook heeft als voordeel dat deze strook wordt begrensd door de kopgevels van de woningen, zodat rechtstreeks uitzicht uit de woning niet wordt belemmerd. Bovendien worden de eerder genoemde bestaande groenstructuren niet aangetast en kan door herinrichting van de na sloop van de oude schoolgebouwen vrijkomende locaties een continue groenstructuur ontstaan die de beide bestaande groene locaties verbindt.
Tenslotte worden door een centrale ligging in de wijk de verkeersstromen van en naar de school verdeeld over de wijk.
 
Deze overwegingen hebben er toe geleid te kiezen voor de bouwlocatie in de scholenstrook.
 
Randvoorwaarden bij de ontwikkeling.
Uitgangspunt bij de situering van de school is dat de bestaande scholen blijven functioneren in hun bestaande gebouwen en pas verhuizen als de nieuwbouw gereed is, terwijl het gebouw waarin peuterspeelzaal Pino is gevestigd pas op 1 januari 2016 vrijkomt.
 
Groene uitstraling als uitgangspunt.
De scholenstrook waarin 't Anker, de Regenboog en Pino zijn gevestigd, heeft een groene uitstraling en
is geen geïsoleerd gebied, maar maakt essentieel onderdeel uit van de groene dooradering van de wijken Coevering en Oranjeveld. Er is een duidelijk systeem van groene, parkachtige gekoppelde ruimtes herkenbaar waar de groengebieden deel van uitmaken. De strook
kenmerkt zich door hoog opgaande en beeldbepalende bomen, waaronder eiken, esdoorns, lindes, tulpenbomen en platanen, die het gebied samen met de aanwezige bosschages een kwalitatief hoogwaardige uitstraling geven. In 2010 is een inventarisatie uitgevoerd naar de kwaliteit van het bomenbestand en het groen, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de meeste bomen redelijk tot goed is.
De positie van de brede school is ondergeschikt aan de groene hoofdstructuur. De oriëntatie van het gebouw moet de hoofdrichting van de groene ruimte versterken. Bestaande, monumentale bomen zijn bepalend voor de sfeer en de identiteit. Handhaving van deze bomen is daarom uitgangspunt.
 
Centraal in de ruimte ligt een open speelterrein, de bouwlocatie van de school. Het vervallen van deze open ruimte wordt gecompenseerd door herinrichting van de vrijkomende locaties na de sloop van de drie aanwezige gebouwen.
De sloopverplichting zal worden gekoppeld aan de omgevingsvergunning voor de nieuw te bouwen school.
De beide scholen zullen direct na het leegkomen worden gesloopt, de peuterspeelzaal in 2016.
 
In tegenstelling tot in eerdere plannen zullen er op de locatie van het Anker geen woningen worden gebouwd, maar zal dit terrein onderdeel worden van de totale groenstructuur.
 
Door de herinrichting van de vrijkomende schoolterreinen met extra groen en paden voor fietsers en wandelaars wordt de scholenstrook een betekenisvolle schakel tussen de verschillende groengebieden
aan de Hudsonstraat, de Bosrand, de Willem van Ruysbroekstraat en de Wethouder van den Eijndenstraat
en ontstaat de mogelijkheid deze groengebieden in de wijk en het bosgebied onderling sterker met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaat er een meerwaarde voor heel zuid-oost Geldrop en een aaneengesloten route door het groen vanaf de grens van de wijk tot nagenoeg in het centrum van Geldrop.
Langs de noordkant van de hele scholenstrook zal een
langzaam verkeerroute worden aangelegd. Dit doorgaand fiets- en voetpad vormt een continue route tussen de Wethouder van den Eijndenstraat, de Bosrand en de Admiraal Byrdstraat. Bomenrijen van acacia's maken de route ook in ruimtelijk opzicht waarneembaar. De bestaande esdoorns en tulpenbomen in de scholenstrook worden in de laan opgenomen en er ontstaat een 'gemengde' laan. Deze laan vormt de 'groene ruggengraat' van de scholenstrook.
   
Verkeer als uitgangspunt 
Voor een nadere uitwerking van de uitgangspunten verwijzen wij naar hetgeen is opgenomen onder 3.8.3. (verkeer en vervoer) van de toelichting.
 
Verkeersveiligheid
Om een veilige school-thuisroute te kunnen garanderen voor de kinderen en de bezoekers van de brede school dient het langzaam verkeer en gemotoriseerd verkeer zo veel mogelijk gescheiden te worden. Het vrijliggende fietspad dat op de Columbusstraat aansluit, wordt - bezien vanuit het fietspad- in oostelijke en zuidelijke richting doorgetrokken langs de brede school. Op deze manier kan de kinderen een veilige school-thuisroute worden geboden.
De noodzakelijke parkeervoorzieningen voor gemotoriseerd verkeer zullen eveneens zoveel mogelijk worden gescheiden van het langzame verkeer. Daar waar dat niet mogelijk is zullen de parkeervoorzieningen niet haaks op de rijrichting worden gesitueerd zodat onveilige parkeermanoeuvres zoveel mogelijk worden vermeden.
 
Bereikbaarheid
Het autoverkeer van en naar de brede school zal zoveel mogelijk worden gespreid over de noord- en zuidzijde van de wijk Coevering. Hierdoor blijft de verkeersintensiteit op de verschillende straten op een aanvaardbaar niveau. Om een goede verdeling van de verkeersbewegingen te bereiken zal tevens sprake zijn van een spreiding van de parkeervoorzieningen en meerdere toegangen tot de brede school.
De brede school wordt gesitueerd aan een langzaam verkeersvoorziening welke aansluit op het gemeentelijk fietsnetwerk. Hierdoor wordt het voor een groter aandeel van de leerlingen en ouders interessanter om per fiets naar de brede school te gaan.
 
Aanvangstijden
Met een spreiding in de aanvangstijden van de verschillende scholen kan de overlast voor de omwonenden zoveel mogelijk worden beperkt en is een betere verdeling van de verkeersbewegingen te bereiken. Door de aanwezigheid van een KDV wordt ook een zekere spreiding in het aantal verkeersbewegingen bereikt door de voor- en naschoolse opvang.
 
Parkeer-/wachtruimte
Op basis van de parkeerkencijfers van het CROW dienen de volgende parkeervoorzieningen te worden gerealiseerd:
      * In totaal 61 parkeerplaatsen (waarvan 33 voor halen en brengen en 28 voor personeel).
      * 150 fietsparkeerplaatsen voor kinderen en 25 fietsparkeerplaatsen voor personeel.
      * Een wachtruimte voor halende en brengende ouders:
                   - gescheiden van enerzijds de voet- en fietsroutes op openbaar terrein en anderzijds                                                                  het  speelterrein van de kinderen;
                   - waar ouders hun kinderen veilig kunnen afzetten en op hun kinderen kunnen wachten;
                   - waar zij hun fiets eenvoudig en snel kunnen stallen (65 fietsparkeerplaatsen)
        * Een wachtruimte die direct wordt ontsloten door een langzaamverkeersroute die aansluit op het huidige            vrijliggende fietspad over de Columbusstraat.
 
Het onderhavige plan
Bereikbaarheid
De brede school is centraal gelegen in de huidige scholenstrook. Daardoor is de nieuwe school goed bereikbaar vanuit diverse erftoegangswegen (in hoefijzervorm) vanuit noordelijke en zuidelijke richting. Door de centrale ligging zal een goede spreiding optreden in het aantal verkeersbewegingen.
In het navolgende figuur wordt aangegeven op welke wijze de brede school en bijbehorende parkeervoorzieningen per auto bereikbaar zal zijn.
autobereikbaarheid; zwarte lijnen voor rijroutes autoverkeer
De verdeling van het autoverkeer over de wegen rondom het plangebied wordt bereikt door het aanleggen van verschillende parkeerplaatsen ten noorden en ten zuiden van de brede school. Ouders hebben de mogelijkheid om de brede school te benaderen vanuit het noorden en het zuiden, waardoor het verkeer zich automatisch verdeelt over de verschillende wegen. Ouders accepteren slechts een korte loopafstand en zullen zo dicht mogelijk bij de ingang parkeren. Op deze locaties dienen dan ook de parkeervoorzieningen te worden gerealiseerd om overlast in de buurt te voorkomen. Gemotoriseerd haal- en brengverkeer kiest altijd de kortste weg naar de dichtst bij de ingang gelegen parkeermogelijkheid. Om het gemotoriseerde haal- en brengverkeer niet te concentreren in één straat, zullen er meerdere ingangen van de (brede) school gerealiseerd gaan worden. Personeel van de scholen en kindcentra zal, omdat zij de hele dag parkeren, wel een langere loopafstand accepteren.
In het navolgende figuur wordt aangegeven op welke wijze de brede school voor het langzame verkeer bereikbaar zal zijn.
bereikbaarheid langzaam verkeer: rode lijnen voor fietsers, blauwe lijnen voor voetgangers
 
Zoals eerder is aangegeven zal er langs de noord- en westzijde van de hele scholenstrook een
langzaam verkeerroute worden aangelegd. Vanaf dit doorgaand fiets- en voetpad wordt het schoolterrein en de daarbij behorende wachtruimte direct ontsloten. De nieuwe fietsverbinding wordt direct aangesloten op de bestaande fietsroute die in de huidige situatie stopt bij de Columbusstraat. De nieuwe fietsverbinding krijgt daarmee een rechtstreekse verbinding met het gemeentelijk fietsnetwerk.
Binnen de bestemming Maatschappelijke doeleinden kunnen zo nodig extra fietsvoorzieningen worden aangelegd waardoor het terrein ook aan de zuidzijde op een veilige manier bereikbaar wordt.
Op deze wijze ontstaan veilige school-thuis-routes voor de kinderen en bezoekers van de brede school.
 
Spreiding verkeersbewegingen
Doordat de openingstijden van de school verschillen van die van de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf zal er een spreiding van de verkeersbewegingen plaatsvinden, waardoor de overlast voor de omwonenden zoveel mogelijk beperkt wordt.
 
Wachtruimte
Tussen de nieuwe school en de parkeervoorziening ligt de wachtruimte voor ouders. Deze plek ligt zowel vrij van de doorgaande langzaam verkeerroute als van het parkeren en van het schoolplein.
De ruimte biedt onder de bestaande bomen een aangename plek om te wachten en de kinderen veilig weg te brengen. Tevens is er voldoende ruimte voor het stallen van fietsen.
 
Parkeren
Het parkeren voor het personeel en de ouders zal worden geclusterd in een parkeervoorziening tussen de bestaande bomen aan de westzijde van het gebied, waar nu nog De Regenboog staat. De parkeervoorziening zal worden omzoomd door lage hagen. Omdat deze parkeervoorziening een noordelijke en een zuidelijke ingang heeft zal het verkeer worden verdeeld over de wijk. De twee parkeerkoffers hebben tezamen een capaciteit van 48 parkeerplaatsen. Planologisch krijgt deze voorziening de bestemming "Verkeer".
Langs de Amundsenstraat en aan de verbindingsweg tussen de Vasco de Gamastraat en de Vespuccistraat
zullen respectievelijk 8 en 7 langsparkeerplaatsen worden aangelegd.
In totaal worden hiermee 63 parkeervakken gerealiseerd waarmee wordt voldaan aan de parkeerkencijfers van het CROW.
     
 
Bebouwingsstructuur
De architectuur van de omringende woonbebouwing is uniform en weinig spectaculair. Alle woningen zijn in noord-zuidrichting georiënteerd.
Door deze oriëntatie bestaat de ruimtelijke begrenzing van de scholenstrook uit kopgevels van rijenwoningen in twee lagen met kap, met schuttingen en tuinmuren. Aan de zijde van de Amundsenstraat zijn brede groenstroken langs deze kopgevels.
Voor de brede school wordt uitgegaan van een gebouw in twee bouwlagen. Gezien de anonieme architectuur van de omgeving wordt een uitnodigend en sprankelend gebouw verwacht, speels en eigenzinnig, dat zich in architectuur, materialisatie en verschijningsvorm duidelijk onderscheidt van en een nieuw baken vormt binnen de wijk, passend in de groene omgeving.
De positie van het gebouw is ondergeschikt aan de groene hoofdstructuur.
Voor de situering van de school is een zoekgebied bepaald, dat rekening houdt met het tot 2016 bestaande gebouw van Pino en met de bestaande te handhaven bomen. Door de begrenzing van het zoekgebied krijgt
de langzaam verkeerroute met bomenlaan aan de noordzijde ruimte om een stevige ruggengraat in het gebied te vormen.
De zoeklocatie voor het gebouw is zó gesitueerd dat het gebouw mogelijk (deels) als 'geluidwering' kan werken. Het gebouw is tevens zo dicht mogelijk bij het parkeren gesitueerd om versnippering van de
ruimte te voorkomen. Hierdoor ontstaat aan de oostzijde een aaneengesloten groene (speel)ruimte die de koppeling maakt naar het bosachtige terrein aan de Hudsonstraat.
Het schoolplein kent door de situering zowel zon- als schaduwplekken, ter
wijl ook de bestaande bomen bij het huidige Pino op het plein kunnen worden geïntegreerd.
Het gebouw zal zodanig gesitueerd en ontworpen moeten worden, dat de entrees duidelijk zijn en ook veilig bereikbaar. De hoofdentree zal komen te liggen aan de westzijde van het terrein, direct aan de wachtruimte voor de ouders. Langzaam-verkeerroutes naar deze entree worden losgekoppeld van rijwegen, zodat kinderen zelfstandig naar school kunnen zonder gehinderd te worden door brengende en halende ouders.