Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Brede school en scholenstrook Coevering
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPBrSchoolCoever-VP01

3.9 Groen

De scholenstrook waarin 't Anker, de Regenboog en Pino zijn gevestigd heeft een groene uitstraling en
is geen geïsoleerd gebied, maar maakt essentieel onderdeel uit van de groene dooradering van de wijken Coevering en Oranjeveld. Er is een duidelijk systeem van groene, parkachtige gekoppelde ruimtes herkenbaar waar de groengebieden deel van uitmaken. De strook kenmerkt zich door hoog opgaande en beeldbepalende bomen, waaronder eiken, esdoorns, lindes, tulpenbomen en platanen, die het gebied samen met de aanwezige bosschages een kwalitatief hoogwaardige uitstraling geven. In 2010 is een inventarisatie uitgevoerd naar de kwaliteit van het bomenbestand en het groen, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de meeste bomen redelijk tot goed is.
De positie van de brede school is ondergeschikt aan de groene hoofdstructuur. De oriëntatie van het gebouw moet de hoofdrichting van de groene ruimte versterken. Bestaande, monumentale bomen zijn bepalend voor de sfeer en de identiteit. Handhaving van deze bomen is daarom uitgangspunt.
 
Centraal in de huidige situatie ligt een open speelterrein, de bouwlocatie van de school. Het vervallen van deze open ruimte wordt gecompenseerd door herinrichting van de vrijkomende locaties na de sloop van de drie aanwezige gebouwen. De beide scholen zullen direct na het leegkomen worden gesloopt, de peuterspeelzaal in 2016.
 
In tegenstelling tot in eerdere plannen zullen er op de locatie van het Anker geen woningen worden gebouwd, maar zal dit terrein onderdeel worden van de totale groenstructuur.
 
Door de herinrichting van de vrijkomende schoolterreinen met extra groen en paden voor fietsers en wandelaars wordt de scholenstrook een betekenisvolle schakel tussen de verschillende groengebieden
aan de Hudsonstraat, de Bosrand, de Willem van Ruysbroekstraat en de Wethouder van den Eijndenstraat
en ontstaat de mogelijkheid deze groengebieden in de wijk en het bosgebied onderling sterker met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaat er een meerwaarde voor heel zuid-oost Geldrop en een aaneengesloten route door het groen vanaf de grens van de wijk tot nagenoeg in het centrum van Geldrop.
Langs de noordkant van de hele scholenstrook zal een langzaam verkeerroute worden aangelegd. Dit doorgaand fiets- en voetpad vormt een continue route tussen de Wethouder van den Eijndenstraat, de Bosrand en de Admiraal Byrdstraat. Bomen rijen van acacia's maken de route ook in ruimtelijk opzicht waarneembaar. De bestaande esdoorns en tulpenbomen in de scholenstrook worden in de laan opgenomen en er ontstaat een 'gemengde' laan. Deze laan vormt de 'groene ruggengraat' van de scholenstrook.