direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied Geldrop-Mierlo, 1e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1771.BPBuitengebiedHer1-VP01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding plan

Tennet TSO B.V. is de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet. Het hoogspanningsnet is de ruggengraat van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Vanwege het grote, nationale belang daarvan wil de rijksoverheid dat hoogspanningsnet ruimtelijk beschermen. Eén van de maatregelen daartoe is de verplichting in het Barro (Besluit algemene regels ruimtelijke ordening) voor gemeenten om bestaande hoogspanningsverbindingen van 220 kV en hoger op te nemen in de betreffende bestemmingsplannen. Deze verplichting leidt er toe, dat bestaande tracés van hoogspanningsverbindingen niet zonder meer kunnen worden gewijzigd en dat andere ruimtelijke activiteiten op of langs de tracés tot op zekere hoogte worden beperkt. Het hoogspanningsnet wordt in die zin dus ruimtelijk beschermd om te kunnen doen waar het voor is bedoeld, namelijk het transporteren van elektriciteit.

In het bestemmingsplan 'Buitengebied Geldrop-Mierlo' is een regeling opgenomen voor de bovengrondse hoogspanningsverbinding in het buitengebied van Geldrop-Mierlo. In deze regels geldt voor de hoogspanningsmasten een maximale hoogte van 45 m. Dit komt niet overeen met de huidige situatie. Als een hoogspanningsverbinding niet of niet correct is bestemd in een bestemmingsplan wordt deze ruimtelijk niet beschermd en is het kader voor vergunningverlening van (onderhouds)werkzaamheden aan de masten niet juist. Daarom heeft TenneT de gemeente Geldrop-Mierlo gevraagd om middels een bestemmingsplan de bestaande situatie vast te leggen.

Om de bestaande hoogspanningsverbinding planologisch op een juiste wijze te regelen, is een bestemmingsplanherziening noodzakelijk. De voorliggende partiële herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied Geldrop-Mierlo', genaamd 'Buitengebied Geldrop-Mierlo, 1e herziening' voorziet hierin.

1.2 Opzet en inhoud plan

Deze toelichting bevat vier hoofdstukken:

  • Hoofdstuk 1 Inleiding;
  • Hoofdstuk 2 Beschrijving en analyse plangebied;
  • Hoofdstuk 3 Uitgangspunten bestemmingsplan;
  • Hoofdstuk 4 Uitvoering bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Beschrijving en analyse plangebied

Ten opzichte van moederplan, het bestemmingsplan 'Buitengebied Geldrop-Mierlo' worden beperkte wijzigingen met deze partiële herziening doorgevoerd. In het moederplan zijn in artikel 26 de regels met betrekking tot de dubbelbestemming 'Leiding' opgenomen. In de bouwregels is een maximale bouwhoogte voor hoogspanningsmasten van 45 meter opgenomen. Dit komt niet overeen met de vergunde en gerealiseerde situatie.

Om het bestemmingsplan overeenkomstig de werkelijke situatie te maken wordt in voorliggende partiële herziening artikel 26 van het moederplan herzien voor de hoogspanningsverbinding in het buitengebied van de gemeente Geldrop-Mierlo.

De staalhoogte van de hoogspanningsmasten in het plangebied loopt uiteen van 48,5 tot 57,5 meter. De daadwerkelijke bouwhoogte is dan ook groter, zeker gezien de bij sommige masten aanwezige bovengrondse fundering. Daarom wordt een maximale bouwhoogte van 60 meter opgenomen. Er worden geen andere aanpassingen gedaan ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan. Het bestemmingsplan maakt dan ook geen ontwikkelingen mogelijk en voorziet enkel in de reparatie van het vigerende bestemmingsplan ten aanzien van de bouwhoogte.

Voor de leesbaarheid is de hoogspanningsverbinding, waarop deze partiële herziening betrekking heeft, opgenomen in de verbeelding (zie figuur 1). De herziening geldt uitsluitend voor de regels die zien op de hoogspanningsverbinding voor zover die is weergegeven op de verbeelding. Voor alle andere bestemmingen en dubbelbestemmingen wordt verwezen naar de verbeelding en regels van het moederplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.1771.BPBuitengebiedHer1-VP01_0001.png"

Figuur 1: Plangebied met dubbelbestemming 'Leiding'

In bovenstaande figuur is zichtbaar dat het plangebied met de dubbelbestemming 'Leiding' onderbroken is en zo twee delen vormt. Dit komt doordat het tussenliggende deel in de gemeente Helmond ligt en daarmee buiten de gemeentegrenzen van Geldrop-Mierlo. Het westelijk gelegen deel van het plangebied loopt vanaf Gulbergen en de gemeentegrens met de gemeente Nuenen tot de Broekstraat. Het zuidoostelijk gelegen deel van het plangebied loopt vanaf het Eindhovensch Kanaal tot natuurgebied Sang en Goorkens en daarmee in de richting van de gemeente Someren.

Hoofdstuk 3 Uitgangspunten bestemmingsplan

Dit hoofdstuk bevat de hoofdlijnen van dit bestemmingsplan in de vorm van plansystematiek en bestemmingen.

3.1 Plansystematiek

Dit plan is een partiële herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied Geldrop-Mierlo'. Na onherroepelijk worden van deze herziening maakt dit plan als zodanig onderdeel uit van het genoemde bestemmingsplan.

Algemeen

Op 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in werking getreden. In artikel 1.2.5 van het Bro is onder meer bepaald dat bestemmingsplannen en partiële herzieningen daarvan digitaal beschikbaar gesteld dienen te worden. Vanaf 1 juli 2013 is daarbij toepassing van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012) verplicht. Deze partiële herziening is opgesteld volgens die standaard.

Partiële herziening

Het digitale bestemmingsplan 'Buitengebied Geldrop-Mierlo, 1e herziening' is de verzameling geometrisch bepaalde planobjecten dat is vervat in een GML-bestand (NL.IMRO.1771.BPBuitengebiedHer1-VP01) met bijbehorende regels. Dit bestemmingsplan is via elektronische weg uitwisselbaar en raadpleegbaar. Het geeft de bestemming en de bebouwingsmogelijkheden van de gronden aan. De digitale partiële herziening treedt gedeeltelijk in de plaats van het bestemmingsplan 'Buitengebied Geldrop-Mierlo'.

3.2 Uitgangspunten regels en verbeelding

Regels

In artikel 1 is een aantal begrippen opgenomen, zodat duidelijk wordt wat onder het plan, het moederplan en de partiële herziening wordt verstaan. Hierin zijn verder de begrippen opgenomen die volgens de SVBP 2012 verplicht zijn.

In artikel 2 is de verhouding tussen de partiële herziening en het moederplan vastgelegd. De regels behorende bij het bestemmingsplan zijn onverminderd van toepassing op de onderhavige partiële herziening, tenzij in deze partiële herziening anders wordt bepaald.

In artikel 3 is de dubbelbestemming 'Leiding' uit het moederplan overgenomen, voor zover deze op de bovengrondse hoogspanningsverbinding ziet, waarbij de maximale bouwhoogte van hoogspanningsmasten is aangepast naar maximaal 60 meter.

In de regels van de herziening is voort een algemene regel opgenomen conform het Besluit ruimtelijke ordening. Het gaat hierbij om de in artikel 4 opgenomen anti-dubbeltelregel.

Tot slot is in hoofdstuk 4 van de regels het op grond van het Besluit ruimtelijke ordening voorgeschreven overgangsrecht (artikel 5) opgenomen en de slotregel (artikel 6).

Verbeelding

Op de verbeelding bij deze partiële herziening is voor alle percelen waarop op grond van deze herziening de bouwhoogte van hoogspanningsmasten binnen de dubbelbestemming 'Leiding' wordt doorgevoerd weergegeven. De overige bestemmingen en eventuele aanduidingen uit het moederplan blijven onverminderd van kracht.

Hoofdstuk 4 Uitvoering bestemmingsplan

In dit hoofdstuk is verwoord hoe de gemeente Geldrop-Mierlo invulling geeft aan de uitvoering van dit bestemmingsplan.

4.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het ontwerpbestemmingsplan heeft voor een periode van zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kon eenieder een zienswijze indienen. Er is één zienswijzen ontvangen. Deze zienswijze is samengevat en beantwoord in de bijgevoegde Nota zienswijzen. De zienswijze heeft niet tot wijziging van het plan geleid.

4.2 Economische uitvoerbaarheid

Deze partiële herziening is consoliderend van aard. Het plan voorziet in een aanpassing aan de bouwhoogte van hoogspanningsmasten om de bestaande situatie juist te bestemmen. Deze partiële herziening heeft derhalve geen financiële consequenties voor de gemeente. Er wordt geen exploitatieplan opgesteld.

Bijlagen bij de toelichting