Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: De Eimer, Neerakker 58
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPEimerNeerakk58-VP01

3.2 Waterhuishouding / watertoets

   
Algemeen
Middels de watertoets wordt in een vroeg stadium bekeken wat de gevolgen zijn van ruimtelijke ingrepen. De watertoets omvat het proces van vroegtijdig informeren van de waterbeheerder en het adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in de ruimtelijke plannen en besluiten.
 
Water
Op 14 augustus 2006 heeft de gemeenteraad het Waterplan Geldrop-Mierlo 2006-2010 vastgesteld. Dit waterplan is in samenwerking met waterschap Aa en Maas, waterschap De Dommel, Provincie Noord-Brabant en Brabant Water opgesteld.
 
De waterpartners hebben het waterplan met de volgende doelen opgesteld:
-          het verkrijgen van een gezamenlijke visie op waterbeheer, inclusief de plaats van water binnen de inrichting van het stedelijk gebied;
-          het afstemmen van het waterbeleid binnen de gemeente, tussen de gemeente en waterschappen en met andere partijen, zodat het waterbeheer wordt uitgevoerd tegen de laagst maatschappelijke kosten;
-          het maken van concrete afspraken over normen, maatregelen, de bekostiging van de maatregelen en de doorwerking in de ruimtelijke ordening.
 
Het uitvoeren van het waterplan moet uiteindelijk leiden tot een duurzaam watersysteem en een duurzame waterketen die nu en in de toekomst de afgesproken functies kunnen vervullen en voldoen aan de eisen die we daaraan toekennen.
 
Het plangebied ligt met betrekking tot het beheer van het oppervlaktewater in het beheersgebied van Waterschap de Aa.
 
Hemelwater
Op de locatie bevindt zich op dit moment groen. De bebouwing die wordt toegevoegd komt op deze locatie. Afhankelijk van de grootte van de oppervlakte van het op te richten gebouw zal een waterberging moeten worden gerealiseerd volgens de HNO-tool van het waterschap; infiltratie zal in principe plaatsvinden op eigen terrein; een wadi als noodoverloop is uitgesloten.  Volgens het hydrologisch onderzoek d.d. 31 mei 2012 van Lankelma Ingenieursbureau is de waterdoorlatendheid van de bodem onderzocht. De conclusie op het gebied van geschiktheid voor infiltratie van hemelwater luidt:
zandige  bovenlaag: goed;
leemlaag: slecht;
zandlaag: matig.
 
Afvalwater
Het afvalwater zal worden aangesloten op het bestaande gemeentelijk riool. Dit riool is een gemend stelsel waar afvalwater en hemelwater mag worden aangesloten. Afvalwater en hemelwater dienen wel gescheiden te worden aangeboden bij de perceelsgrens
  
Materiaalgebruik
Om zo min mogelijk vervuilde stoffen aan het grond- en oppervlaktewater toe te voegen mogen er geen uitloogbare bouwstoffen gebruikt worden. Deze uitloogbare bouwstoffen zijn o.a. lood, koper en zink.
;