Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: De Sprink
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPKasteelweg21-OP01

2.3 Gemeentelijk beleid

2.3.1 Nota recreatie

In de Nota Recreatie in het Buitengebied van de gemeente Geldrop-Mierlo van 2007 wordt de minicamping specifiek genoemd:
"De minicamping op de Kasteelweg in Mierlo kan binnen de bestaande grenzen eventueel nog uitgroeien tot een reguliere camping.
De gemeente Geldrop-Mierlo gaat meer inzetten op recreatie & toersime. Hiervoor is in 2010 een beleidsnota opgesteld. De uitbreiding van de Spink sluit aan bij het doel van de gemeente Geldrop-Mierlo om meer mensen naar de gemeente te trekken.
 
Er is in Geldrop-Mierlo ruimte voor extra verblijfsrecreatie, de locatie van de Sprink is zodanig dat het een geschikte locatie is voor uitbreiding van de recreatieve functie. Hij is gelegen nabij de Strabrechtse heide en in een gebied waar de landbouw zich steeds verder terugtrekt en de natuur en recreatieve functies de overhand gaan krijgen. De camping is gelegen in een gebied waarbij de omgving uitbreiding van de toeristische functie toestaat. Nabij de minicamping liggen ook al de Aardborsthoeve en de Scouting.
 
De camping onderscheidt zich van het grotere bungalowpark /camping Bospark ’t Wolfsven door de kleinschaligheid. Ook de doelgroep waar men zich op richt is anders. Het bungalowpark richt zich op gezinnen, terwijl de Spink zich richt op de fietsende ouderen. Deze camping ligt bovendien aan de andere zijde van het dorp, in een ander type natuurgebied dan bungolowpark 't Wolfsven, waarmee de geografische spreiding en diversiteit is gewaarborgd.
  
Het platteland moet leefbaar gehouden worden. Dat kan wanneer bestaande agrarische ondernemers naast de steeds minder wordende agrarische functie andere activiteiten gaan ontplooien. De minicamping bestaat naast de vollegrondtuinderij.
Door de uitbreiding kan de ondernemer zich volledig gaan focussen op het toeristische product. Bij de verdere ontwikkeling van de Recreatieve Poort zal de gemeente de interactie met de omgeving, waaronder De Sprink, meenemen.  

2.3.2 Horecabeleid

    
De Raad van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft in 2008 het horecabeleid vastgesteld.
De hoofdlijn daarin is, dat volwaardige horeca geconcentreerd moet worden in het centrum. Ondersteunende horeca is slechts toegelaten onder een aantal strikte voorwaarden.
Deze vorm moet ondergeschikt zijn, namelijk naast een andere hoofddfunctie en bovendien in grootte ondergeschikt.
De openingstijden zijn gerelateerd aan de openingstijden van de hoofdactiviteit en de toegang is slechts bereikbaar via de hoofdactiviteit. Wat betreft ondersteunende horeca wordt de Sprink als voorbeeld genoemd.
 
In dit bestemmingsplan wordt ondersteunende horeca gezien als horeca aan verblijfsrecreanten en passerende wandelaars en fietsers.
De Sprink is namelijk een unieke locatie in de gemeente, waar vanwege de grootte en de al aanwezige voorzieningen deze specifieke vorm van horeca kan worden toegestaan.
Op het terrein is ten behoeve van de gasten van een reguliere (kleine) camping al een gebouw van enige omvang met voorzieningen aanwezig dat voor deze specifieke vorm van horeca is ingericht. Dit gegeven maakt, dat ook passerende wandelaars en fietsers onder de ondersteunende horeca worden meegenomen.
Precedentwerking is gezien deze feitelijke situatie uitgesloten.
Als er al sprake is van concurrentie met de overige reguliere horecavoorzieningen, dan blijft deze zeer beperkt.
De combinatie met de uitdrukkelijke uitsluiting van andere activiteiten voorkomt dat er andere activiteiten plaats vinden, die op het terrein van de reguliere horeca liggen.