Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: De Sprink
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPKasteelweg21-OP01

3.5 Flora en fauna

De camping ligt in de AHS en het voorgenomen parkeerterrein ligt in de GHS-landbouw, subzone 'leefgebied kwetsbare soorten'; op de plankaart van het bestemmingsplan "Buitengebied" aangeduid met AW-3.
 
Natuurbeschermingswet.
De locatie ligt weliswaar binnen de 1500 meterzone vanaf de Strabrechtse Heide, maar niet in een gebied waarop de Vogel- en Habitatrichtlijn en de Natuurbeschermingswet van toepassing is.
 
Natuurwaardenkaart
 
Er is een Natuurwaardenkaart voor de gemeente Geldrop- Mierlo aanwezig. Uit deze kaart blijkt niet dat rode-lijst-soorten op deze locatie zijn waargenomen. De locatie ligt niet in een gebied dat vermoedelijk een vrij hoge natuurwaarde heeft. Relevant hierbij is, dat het terrein vrij groot is en dat het gedeelte dat binnen de GHS ligt, thans in gebruik is als een weiland en dientengevolge regelmatig wordt bewerkt. In de nabije omgeving bevindt zich bos -en natuurgebied, hetgeen met zich meebrengt dat eventueel aanwezige vogels daarin hun toevlucht kunnen zoeken.
 
Flora en Fauna-onderzoek
In november 2010 is een quick-scan voor de locatie opgesteld.
De conclusie van dit onderzoek luidt, dat het onderhavige perceel geen leefgebied is voor beschermde planten en dieren. Na de herinrichting zal er zelfs sprake zijn van een betere leefomgeving voor diverse planten en dieren. Er is geen diersoort met de hoogste bescherming waargenomen. Een ontheffingsaanvraag is niet nodig.
 
De gegevens van het Natuurloket zijn geanalyseerd; binnen het kilometerhok van de aanduiding zijn 2 soorten vaatplanten en één mossoort waargenomen, die niet verstoord mogen worden. Aangezien het kilometerhok veel ruimer is dan onderhavige percelen en deze percelen bovendien voornamelijk uit intensief beteelde landbouwgrond en gazon bestaat, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze rode-lijst-soort op het onderhavige terrein voorkomt.
Er zijn geen beschermde soorten aangetroffen, zodat de Flora -en Faunawet niet van toepassing is.   
Voor de algemene soorten- in dit geval de mol en konijn- geldt de lichtste soort van bescherming; voor werkzaamheden in relatie tot deze soorten geldt een vrijstelling van de Flora- en Faunawet.
Tijdens veldonderzoek zijn geen soorten waargenomen die genoemd worden in Bijlage IV van de Habitatrichtlijn en in bijlage I van de AMvB. Vogels zijn in Nederland gelijk beschermd. Voor de voorgestelde werkzaamheden is echter geen ontheffing nodig, nu deze niet plaatsvinden daar waar vogels broeden of verblijven. Voor vogels geldt overigens dat vooral in het broedseizoen sprake zal zijn van verontrusting, doden of verstoren van nesten of vaste rust- of verblijfplaatsen.
 
Voor alle aanwezige Flora en Fauna geldt de zorgplicht van art. 2 Flora en Faunawet.
Daarom zullen werkzaamheden zodanig worden uitgevoerd dat nadelige gevolgen voor flora en fauna worden voorkomen of zoveel mogelijk worden beperkt.
Omdat er op het te bebouwen terrein geen broedvogels aanwezig zijn, hoeft de aanvrager niet te wachten tot na het broedseizoen.