3.4 Archeologie
Volgens de bijgaande archeologische beleidsadvieskaart is de locatie Kasteelweg 21 gelegen in gebied van
- archeologische waarde (roze); catagorie 2
- hoge verwachting met esdek (oranje); catagorie 3 (waar het parkeerterrein is voorzien)
- middelhoge verwachting met esdek (creme); categorie 4 (de rest van het terrein).
Het terrein is in het beleidsplan archeolgische monumentenzorg van de gemeente Geldrop-Mierlo opgenomen in categorie2, (de bedrijfswoning ca.), categorie 3 (de noordwesthoek van het terrein, waar een parkeerterrein is voorzien) en 4 (de rest van het terrein).

Categorie 2:
Gebied of terrein van archeologische waarde
In deze gebieden is bij eerdere onderzoeken reeds aangetoond dat er concentraties archeologische resten voorkomen die als behoudenswaardig gekarakteriseerd kunnen worden. In deze gebieden is dus sprake van vastgestelde archeologische waarden. De archeologische resten op deze terreinen zijn echter minder geconcentreerd dan bij de vorige categorie en bovendien is vaak niet exact bekend waar de resten zich bevinden. Om die reden is een vergunning vereist bij bodemingrepen en te bebouwen oppervlakten van projectgebieden die groter zijn dan 100 m2 en dieper gaan dan 0,3 m (0,5 m bij esdek)-mv.
Onder categorie 3 wordt verstaan:
Gebied met een hoge archeologische verwachting.
In deze gebieden geldt op basis van geomorfologische en bodemkundige opbouw en aangetroffen archeologische vondsten en relicten een hoge archeologische verwachting. Dat wil zeggen dat in deze gebieden sprake is van een hoge concentratie archeologische vindplaatsen met goede conserveringsomstandigheden. De kans op het aantreffen van archeologische vondsten bij bodemingrepen is dus zeer groot. Om die reden is een vergunning vereist bij bodemingrepen en te bebouwen oppervlakten van projectgebieden die groter zijn dan 500 m² en dieper gaan dan 0,3 m –mv.
Onder categorie 4 wordt verstaan:Gebied met een middelhoge archeologische verwachting. In deze gebieden geldt op basis van geomorfologische en bodemkundige opbouw, en aangetroffen archeologische vondsten en relicten een middelhoge archeologische verwachting. Deze zones en gebieden waren net als de gebieden met een hoge verwachting in principe geschikt voor bewoning. De kans op het aantreffen van vondsten is hier echter kleiner, doordat de dichtheid aan vindplaatsen beduidend lager is dan in de gebieden met een hoge verwachting.
De uitbreiding richt zich op het gebied waarvoor geldt 'middelhoge verwachting met esdek' en er worden enkel sleuven gegraven voor bedrading etc.
Bij middelhoge verwachting met esdek is een archeologisch onderzoek vereist bij bodemingrepen en te bebouwen oppervlakten van projectgebieden die groter zijn dan 2.500 m2 en dieper gaan dan 0,5 meter onder maaiveld.
Omdat de werkzaamheden zich beperken tot graven van een fundering voor een oppervlakte van 124 m2 alsmede tot het graven van enkele sleuven tbv bedrading op het terrein met de aanduiding categorie 3 en 4 is archeologisch onderzoek niet noodzakelijk. Gezien de ligging van het terrein (nabij het kasteel) is wel het advies om de Heemkundekring bij de graafwerkzaamheden aanwezig te laten zijn.