Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Genoenhuis 33
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.BPGenoenhuis33-OP01

1.4 Afweging

Bij de afweging hebben wij het volgende betrokken.
 
Thans is het zo dat op het perceel één bouwvlak is aangegeven van 5 bij 15 m. Hierbinnen mag maximaal één vrijstaande woning (‘hoofdgebouw’) worden opgericht met een maximale goothoogte van 3,5 en een bouwhoogte van 7 m. Aan- en bijgebouwen mogen zowel buiten als binnen het bouwvlak worden opgericht.
 
Stedenbouwkundig gezien vormt dit bestemmingsplan de afronding van de wijk Genoenhuis, nu op het perceel van de voormailge boerderij bebouwing wordt toegestaan die past bij de kavelgrootte van de omliggende bebouwing en het open karakter van deze rand.
Daarbij is de opbouw van de wijk in aanmerking genomen.
 
Wat de uitstraling betreft zijn architectonische en stedenbouwkundige randvoorwaarden meegenomen.  
 
U
it onderzoeken op het gebied van milieu, en flora en fauna blijken geen beperkingen voor de realisering. Maatregelen ter voorkoming van overtreding van de Flora en faunawet worden aangegeven. Waterbelangen zijn veiliggesteld, door overeen te komen dat regenwaterinfiltratie op eigen terrein plaats vindt.
 
Volgens de archeologische beleidsadvieskaart ligt de locatie in een gebied van archeologische waarde (categorie 2).
Er heeft een archeologisch onderzoek plaats gevonden; wij zijn van mening dat een archeologisch vervolgonderzoek noodzakelijk is.
Dit vervolgonderzoek zal worden gecombineerd met het verwijderen van de fundering en de sanering van twee verontreiningespots. Concreet betekent dit dat een proefsleuf ter plaatse van de fundering - met een eventuele doorstart over het gehele bouwblok- zal worden aangelegd volgens het bestaande Programma van Eisen; met een aanpassing van het puttenplan.
 
In de regels van het bestemmingsplan is deze archeologische waarde geborgd. 
 
Enkele woningen bevinden zich rondom dit plangebied.
Voor wat betreft de belangen van omwonenden kan er mogelijk sprake zijn van enig nadeel.
Daarbij moet echter als uitgangspunt worden genomen, dat thans reeds een bouwvlak is aangegeven van 5 bij 15 m, waarbinnen maximaal één vrijstaande woning (‘hoofdgebouw’) mag worden opgericht met een maximale goothoogte van 3,5 en een bouwhoogte van 7 m. Aan- en bijgebouwen mogen nu ook al zowel buiten als binnen het bouwvlak worden opgericht.
 
Alles afwegend kennen wij aan stedenbouwkundige afronding van de wijk een zwaarder gewicht toe.