Type plan: uitwerkingsplan
Naam van het plan: uitwerking Luchen fase 2
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.UPfase2Luchen2011-OP01

4.2 randvoorwaarden en uitgangspunten

De algemene doelstelling van de opzet van het totale plangebied zoals opgenomen in bestemmingsplan 'Luchen' is het realiseren van een woonwijk welke door aard en opzet aansluit bij de omgeving. Deze doelstelling is uiteraard ook het uitgangspunt geweest voor voorliggend uitwerkingsplan.
Dorpse uitstraling
In het bestemmingsplan 'Luchen' is als uitgangspunt aangegeven dat het nieuwe woongebied een dorpsachtige uitstraling zal krijgen. Het groen zal een prominente plek innemen. De combinatie van groen en water, zoals de groene open ruimte rondom de Luchense wetering in het midden van de nieuwe wijk Luchen en de ecologische verbindingszone langs het Eindhovens kanaal, vormt één van de belangrijkste dragers van het plan. Het vroegere kerkpad (nu een voetpad dat een verbinding vormt tussen de weg Luchen via de wetering naar de ventweg parallel aan de Geldropseweg) blijft gehandhaafd en is in de uitwerking opgenomen als wandelpad.
 
Figuur 2.2 Totaalschets wijk Luchen
 
   

4.2.1 woningen

Uitgangspunt is een relatief lage woningdichtheid in Luchen. Er worden vrijwel alleen grondgebonden woningen in de Luchen fase 2 gebouwd op relatief ruime kavels. Alleen aan de zuidwesthoek is een woonzorgcomplex gesitueerd.
Het streven is om bij de realisatie van de woonwijk de aanwezige hoogteverschillen in het landschap zoveel mogelijk te respecteren.
 
Om een dorpse sfeer te waarborgen, moet aandacht worden besteed aan detaillering, zowel in architectuur als in het openbaar gebied. Vloeiende overgangen van kleinere openbare ruimten in het gebouwde gebied naar het open landschap zijn essentieel. Kleinschaligheid, eenvoud in vorm, verscheidenheid in bebouwing vormen de uitgangspunten voor de architectuur. Ook een goede mix van woningtypologieën versterkt de dorpse uitstraling.
De straten zijn kort en daar waar ze lang zijn voorzien van geknikte lijnen. De structuur van wegen, sloten en verkaveling komt voort uit het bestaande landschap. De dorpsrand is rafelig vormgegeven waarbij een afwisselend beeld is gemaakt van voor- en achterkanten.  
 

4.2.2 ontsluiting

Luchen heeft een heldere ontsluitingsstructuur: vanaf de Geldropseweg is via de nieuwe rotonde de interne ringweg te bereiken waardoor ook binnen de wijk een goede spreiding van verkeer plaatsvindt. De interne ringweg is aan de westzijde van de Wetering geprojecteerd en wordt ook indirect via de Burg. Termeerstraat ontsloten. De smallere woonstraten krijgen een ander profiel dan de hoofdontsluiting. De inrichting van de wegen wordt in overeenstemming gebracht met een maximale geldende snelheid van 30 km/u. De straten zijn overzichtelijk en hebben steeds doorzichten op het groengebied.
De nieuwe brede school, maatschappelijke voorzieningen, appartementen en een kleinschalig bedrijventerrein maken onderdeel uit van de entree. De gebouwen vervullen een belangrijke rol in zowel functie als sfeer en uitstraling van de wijk.
 
Langzaam verkeer
Naast de hoofdontsluiting voor gemotoriseerd verkeer wordt een fietsstructuur aangelegd. Vanuit beide aansluitingen op de Geldropseweg, bij de Santheuvel West en rotonde Luchen, worden fietsverbindingen met vrijliggende fietspaden gerealiseerd die aansluiten op de fietsroute langs het Eindhovens Kanaal. Deze fietspaden maken deel uit van het regionale fietsnetwerk. De woonstraten zijn zodanig ingericht dat geen vrijliggende fietspaden nodig zijn, fietsers kunnen hier naast het gemotoriseerde verkeer in de straat rijden.
Het kerkpad blijft gehandhaafd op de huidige plek. Dit wordt de wandelverbinding tussen de nieuwe rotonde en de weg Luchen.