Type plan: uitwerkingsplan
Naam van het plan: uitwerking Luchen fase 2
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.UPfase2Luchen2011-OP01

4.3 Stedenbouwkundig plan fase 2

4.3.1 woningen

Het uitwerkingsplan Luchen fase 2 gaat uit van de realisatie van maximaal 266 woningen en een woonzorgcomplex. Het woonzorgcomplex is gelegen in de zuidwesthoek van het plangebied. In het gebied worden daarnaast verschillende typen woningen gerealiseerd, met name grondgebonden woningen (zie figuur 2.2), 50 vrijstaande woningen, 119 projectbouwkavels, 59 aaneengesloten woningen, 20 patiowoningen en 18 zorgwoningen. Een aantal locaties van projectbouwkavels kunnen vervangen worden in vrijstaande kavels, zodat het totale woningaantal lager kan worden voor het plangebied. Alle woningen hebben de volgende kenmerken: geen overdaad, gebruik van natuurlijke materialen en opvallend in goed doordachte detailleringen.
 
Figuur 2.3 Woningtypologieën in het gebied
De grondgebonden woningen zullen maximaal in 1,5 laag met kap worden uitgevoerd. Het wooncomplex zal bestaan uit 2 lagen.
De vrijstaande woningen worden voornamelijk aan de zuid- en oostzijde van het plangebied gerealiseerd. Het woonzorgcomplex is aan de zuidwestzijde in het plan ingepast. De overige verschillende typen woningen (rij-, patio-, geschakelde- en 2-onder-1-kapwoningen) worden verspreid door het plangebied gerealiseerd. Op deze wijze ontstaat een gevarieerde woonwijk.
In het beeldkwaliteitsplan fase 2 (mei 2011) zijn referentiebeelden opgenomen van de uitstraling die de woningen in dit deel van het gebied krijgen. In het beeldkwaliteitsplan worden richtlijnen gegeven voor de inrichting van de openbare ruimte en de architectonische invulling van het verkavelingsplan. Gekozen is om aan te sluiten bij de oorspronkelijke bouwkarakteristieken van de streek. In figuur 2.4 zijn enkele referentiebeelden weergegeven.
Figuur 2.4 Referentiebeelden
De bebouwingsstructuur van het plan is te omschrijven als open. Tussen de woningen zullen doorzichten aanwezig zijn.
 
Duurzaam bouwen en Politiekeurmerk
De gemeente Geldrop Mierlo zet zich in voor een hogere kwaliteit van de gebouwde omgeving en stimuleert duurzaam bouwen. Dit betekent onder andere energiezuinig en met gebruik van minder milieubelastende materialen (ver)bouwen. Om de score te ‘meten’ wordt het (digitale) instrument GPR Gebouw ingezet (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn). In het door de gemeente ondertekende convenant is afgesproken dat op de vijf thema’s (energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde) een score van 7 moet worden gehaald. De gemeente stelt het programma gratis beschikbaar zodat ondernemers, bouwers en architecten er zelf mee aan de slag kunnen.
Alle woningen moeten voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor de woonomgeving.

4.3.2 ontsluiting

De wijk Luchen krijgt een duidelijke ontsluitingsstructuur. In figuur 2.5 is de ontsluitingsstructuur weergegeven. De wijk krijgt een interne ring die via een nieuwe rotonde op de Geldropseweg aansluit. De hele wijk wordt opgenomen in een 30 km-zone.
Ter hoogte van de Eksterlaan wordt een knip aangebracht in de Catharinaweg om sluipverkeer te voorkomen. Vanuit de Geldropseweg worden fietsverbindingen gerealiseerd met vrijliggende fietspaden.
 
Ter hoogte van de Eksterlaan wordt een knip aangebracht in de Catharinaweg om sluipverkeer vanuit de 2e fase Luchen te voorkomen. In het kader van de herinrichting van de Geldropseweg is een knip voorzien in de St. Catharinaweg, direct ten noorden van de aansluiting op de ventweg Geldropsweg ter voorkoming van sluipverkeer vanuit de 1e fase Luchen. Vanuit de Geldropseweg worden fietsverbindingen gerealiseerd met vrijliggende fietspaden langs de Kwikstaart en de interne ring.
 
Figuur 2.5 De ontsluitingsstructuur

4.3.3 parkeren

Voor de verschillende woningen gelden verschillende parkeernormen:       
  • Rijenwoningen: 1,5 parkeerplaats per woning;       
  • Patiowoningen: 1,8 parkeerplaats per woning;
  • Geschakeld/twee-onder-een kap: 1,8 parkeerplaats per woning;
  • Vrijstaand: 2,0 parkeerplaats per woning;
  • Zorgwoningen: n.t.b. in overleg met de afdeling verkeer.
 
Vrijstaande, halfvrijstaande en vrijstaand geschakelde woningen hebben altijd twee opstelplaatsen voor auto's op eigen terrein, bij voorkeur naast elkaar. Op deze manier wordt de straat zoveel mogelijk ontlast van geparkeerde auto's.
 
Een garage met een enkele oprit telt als , parkeerplaats. Een garage met een lange oprit telt als 1,3 parkeerplaats. Een garage met een dubbele oprit telt als 1,8 parkeerplaats.
Het plan voorziet in voldoende parkeerruimte.

4.3.4 groen

De groenstructuur maakt onderdeel uit van de profielen, maar ook in de vorm van een tweetal groene ruimtes geïntegreerd met sport en spel. In de verkaveling is gezocht naar duidelijke groene gebaren die een antwoord geven op het onderliggende landschap. In de profielen is goed gekeken om bomen op markante en accentpunten een plek te geven. De bomen dienen een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en herkenbaarheid van de straat en hiermee de dorpse uitstraling. Maar vormen ook de basis voor de groenstructuur in de wijk en de verbinding met het landschap in de randen.
De bestaande bomen langs de weg Luchen worden waar mogelijk gespaard. Waar dit niet mogelijk is worden bomen herplant, zo dicht mogelijk bij de huidige locatie. Langs de nieuwe hoofdontsluitingsweg zal een duidelijke laanbeplanting worden aangelegd. Doel is groene lanen te realiseren. In de woonstraten zullen kleinere bomen worden geplant en op accenten grotere. Bestaande sloten en greppels blijven waar mogelijk bestaan.
De Luchense Wetering doorkuist de woonwijk Luchen van oost naar west. Deze wetering is opgenomen in de EHS.