Type plan: wijzigingsplan
Naam van het plan: Vergroten agrarisch bouwblok Eendenpoel 16 te Mierlo
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1771.WPEendenpoel16-VP01

2.2 Geschiedenis omgeving

De locatie is, zoals eerder beschreven, gelegen tussen de kernen Mierlo en Helmond. De voormalige gemeente Mierlo was 1.809 ha groot. Behalve het dorp Mierlo zelf behoorden ook de kern Mierlo-Hout tot de gemeente. In 1986 is Mierlo-Hout afgestaan aan Helmond. In 2004 fuseerde de gemeente Mierlo met de gemeente Geldrop-Mierlo.
 
Mierlo kent een lange geschiedenis. De eerst bekende kunstuiting de “Venus van Mierlo” uit omstreeks 9.000 jaar voor Christus werd gevonden op de Heide tussen Mierlo en Geldrop.
Hoewel er eerdere nederzettingen bekend zijn duurde het tot de 7e eeuw voordat er een permanente nederzetting ontstond. Van oorsprong was Mierlo voornamelijk een agrarische gemeente, het relatief grote grondoppervlak ten opzichte van het inwoners aantal geeft aan dat ook nu nog de agrarische sector een belangrijk onderdeel uit maakt. Toch is Mierlo tegenwoordig vooral een forensendorp
 
De planlocatie is gelegen op 350 meter afstand van de Goorloop. De Goorloop ontspringt op de Strabrechtse heide ten zuiden van Mierlo. Ze stroomt hoofdzakelijk noordwaarts door Helmond en mondt uit in de Aa.
Aan de Goorloop zijn de functies ecologische verbindingszone, vismigratie, beekherstel en waterberging toegekend. De ecologische verbindingszone verbindt de natuur- en landschappelijk waardevolle gebieden Strabrechtse heide, Sang en Goorkens, Groot Goor, Warande/Eenselaar, Croij en het beekdal van de Aa.